Rawatan Jangkitan COVID-19 Berdasarkan Tahap Gejala

"Kes jangkitan COVID-19 semakin meningkat dan banyak hospital penuh. Sekiranya anda dijangkiti, jangan panik dan paksa diri anda untuk diasingkan di hospital atau kemudahan kesihatan dari pemerintah. Penting untuk mengetahui rawatan COVID-19 mengikut tahap gejala. "

, Jakarta - Jumlah kes jangkitan COVID-19 di Indonesia semakin meningkat. Terutama setelah kemunculan varian delta virus korona. Banyak hospital penuh, begitu juga tempat pengasingan yang disediakan oleh pemerintah. Ramai pesakit baru tidak mendapat kemudahan ini.

Melancarkan dari Buku Panduan Protokol Pengurusan COVID-19 Edisi Ke-2 dimuat naik oleh Kementerian Kesihatan, di tengah-tengah situasi peningkatan kes seperti sekarang, hanya pesakit dengan gejala sederhana dan teruk yang dapat dirawat di hospital, baik hospital khas COVID-19, hospital rujukan, ICU dan HCU. Setiap orang perlu mengenali simptom COVID-19, mana yang boleh dirawat di rumah, dan gejala mana yang harus dirawat di hospital.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

Rawatan Jangkitan COVID-19 Berdasarkan Gejala

Sebilangan besar kes COVID-19 ringan, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak mempunyai gejala. Sebilangan besar orang yang dijangkiti COVID-19 mengalami demam dan batuk, tetapi gejala lain berbeza bergantung kepada keparahan penyakit.

1. Asimtomatik atau Asimtomatik

Jangkitan virus korona tanpa gejala boleh berlaku. Bagi orang-orang dengan virus korona tanpa gejala yang ketepuan oksigennya masih di atas 95 peratus, mereka dapat diatasi dengan pengasingan diri di rumah atau kemudahan pengasingan pemerintah jika di rumah tidak mungkin.

Pengasingan dapat dilakukan selama 10 hari dari saat pengumpulan spesimen dengan diagnosis positif COVID-19. Di samping itu, rawatan tetap harus mengikut nasihat doktor. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi semasa dalam pengasingan diri.

2. Gejala Ringan

Orang dengan COVID-19 dengan gejala ringan mempunyai pelbagai gejala. Contohnya, demam, batuk, sakit tekak, malaise, sakit kepala, sakit otot, mual, muntah, cirit-birit, kehilangan bau. Pesakit tidak mengalami sesak nafas, dyspnea semasa bersenam, atau pencitraan yang tidak normal.

Sebilangan besar penghidap boleh menjalani pengasingan diri disertai dengan bantuan doktor melalui telemedicine atau lawatan telefon. Tidak diperlukan pengimejan rutin atau penilaian makmal khas. Pesakit yang lebih tua dengan komorbiditi mempunyai risiko perkembangan penyakit yang lebih tinggi. Atas sebab ini, doktor mesti mengawasi pesakit ini sehingga mereka pulih secara klinikal.

Baca juga:Dijangkiti Virus Corona, kapan simptomnya akan berakhir?

3. Gejala Sederhana

Orang dengan COVID-19 dengan gejala sederhana biasanya mempunyai tanda-tanda:

 • Demam.
 • Batuk kering.
 • Keletihan.
 • Sakit kepala.
 • Anosmia.
 • umurusia.
 • Sakit tulang.
 • Sakit tekak.
 • Sakit perut.
 • Cirit-birit.
 • Mual.
 • Gag.
 • Ruam pada kulit.
 • Kadar pernafasan 20-30 kali seminit.
 • Ketepuan oksigen di bawah 95 peratus.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, maka anda harus mengunjungi hospital terdekat. Pengasingan di hospital selama 10 hari selepas gejala muncul dan 3 hari selepas gejala hilang.

Sementara itu, rawatan yang perlu dilakukan adalah dengan mengambil ubat antivirus, antibiotik, dan vitamin lain berdasarkan tinjauan doktor yang bertugas. Seseorang mungkin memerlukan rawatan komorbid jika terdapat, terapi O2 sederhana hingga tinggi semasa (HNFC) yang tidak invasif.

4. Simptom yang teruk

Orang dengan COVID-19 dianggap teruk jika mereka mempunyai ketepuan oksigen di bawah 95 peratus. Pesakit dengan gejala yang teruk mungkin mengalami kemerosotan klinikal dengan cepat, kerana itu mesti dimasukkan ke hospital.

Terapi oksigen harus diberikan segera dengan menggunakan alat oksigen aliran tinggi. Sekiranya sepsis disyaki, pesakit harus menerima antibiotik empirik, penilaian harian oleh doktor, dan menurunkan atau menghentikan antibiotik jika tidak ada bukti jangkitan bakteria.

Baca juga: Mutasi Virus Corona dan Keupayaan mRNA Terhad

Itulah rawatan jangkitan COVID-19 mengikut simptomnya. Sudah tentu tidak ada yang mengharapkan anda atau keluarga dan saudara anda dijangkiti COVID-19, hanya maklumat dan pengetahuan mengenai protokol semasa COVID-19 mesti difahami oleh sesiapa sahaja, memandangkan virus korona dapat menyerang siapa saja dan kapan saja.

Sekiranya pada bila-bila masa anda, keluarga dan saudara terdekat anda mengalami jangkitan COVID-19, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui bagaimana tahap gejala dan rawatan yang sesuai. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:
NIH. Diakses pada tahun 2021. Spektrum Klinikal Jangkitan SARS-CoV-2
CDC. Diakses pada tahun 2021. Panduan Klinikal Interim untuk Pengurusan Pesakit dengan Penyakit Coronavirus yang Disahkan (COVID-19)
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Ketahui Mengenai Coronavirus dan COVID-19 2019
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah gejala COVID-19 mengikut tahap keterukan?