Baper Semasa Mendengarkan Lagu Sedih, Ketahui Bahaya Kemurungan

, Jakarta - Bagi semua pencinta muzik, muzik bukan lagi bentuk seni, dan menjadi pengalaman sebagai alat ekspresi diri. Muzik juga bergema dengan pelbagai mood manusia. Setiap orang mempunyai senarai pilihan masing-masing.

Ada yang suka muzik blues, jazz sekolah lama, atau muzik yang menyedihkan. Tetapi ternyata, ketika seseorang terlalu dalam merenung sambil mendengarkan muzik sedih, ini dapat memicu kenangan sedih dan pemikiran negatif. Menurut Dr. Brian Primack dari University of Pittsburgh, mendengar muzik sedih yang tinggi boleh mencetuskan kemurungan.

Dari semua media, ternyata hanya muzik yang menunjukkan hubungan yang signifikan dengan peningkatan risiko kemurungan. Selain jenis muzik, jangka masa mendengar dan lirik lagu juga dikaitkan dengan pencetus kemurungan.

Secara sedar atau tidak mendengar muzik secara psikologi akan mempengaruhi mood dan emosi seseorang. Itulah sebabnya, semasa anda bersenam, anda cenderung untuk mendengar lagu pukul muzik yang meriah dan ceria sehingga mereka lebih bersemangat untuk melakukan pergerakan yang menarik.

Begitu juga, untuk membina rasa romantis dengan pasangan anda, anda juga cenderung memasang lagu-lagu bertema cinta. Ini membuktikan bahawa lagu tersebut berkait rapat dengan suasana tertentu. Begitu juga, mendengar muzik sedih dan bercakap tentang perkara sedih cenderung membuat orang merasa lebih tertekan setelah mendengar muzik.

Baper Mudah, Kemurungan Lebih Mudah

Penyelidikan yang dilakukan oleh Frontiers in Psychology, mengatakan orang mudah baper alias terlalu mudah larut dalam perasaan sebenarnya lebih cenderung kepada kemurungan. Terutama jika anda berada dalam keadaan mood siapa sebenarnya turun .

Selanjutnya, lagu-lagu sedih membuat kemurungan, faktor sejauh mana muzik terlibat dalam kehidupan seharian dan cara seseorang mendengar muzik adalah faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kemurungan.

Bagi anda yang suka mendengar lagu sedih ketika mood pada masa ini turun , ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan agar kesedihan anda tidak mendalam, menyebabkan kemurungan.

  1. Perhatikan lirik lagu tersebut

Kadang-kadang irama sedih tidak selalu mempunyai lirik sedih. Sekiranya lagu sedih yang anda dengarkan mempunyai motivasi, ini sebenarnya boleh menjadi media untuk menyalurkan kesedihan dan membuat anda merasa teruskan . Kerana lagu sedih boleh membuat anda melampiaskan perasaan negatif. Lagu yang harus anda hindari dengan kandungan negatif, unsur balas dendam, dan menyalahkan diri sendiri.

  1. Perhatikan Intensiti Mendengarkan

Tempoh juga menjadikan anda lebih tenggelam dalam sesuatu, termasuk mendengar lagu-lagu sedih. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengehadkan "momen sedih" anda, kemudian ganti dengan segera senarai main -mu dengan lagu-lagu ceria.

  1. Muzik sebagai Terapi

American Music Therapy Association (AMTA), melaporkan bahawa muzik dapat dirancang untuk mencapai tujuan, seperti menguruskan tekanan, meningkatkan ingatan, dan mengurangkan kesakitan. Sebenarnya, orang yang mendengar muzik sebelum, semasa, atau setelah operasi mengalami rasa sakit dan kegelisahan yang lebih sedikit, dibandingkan dengan pesakit yang tidak mendengar muzik.

Untuk merawat keadaan kronik, terapi muzik juga dapat memainkan peranan yang kuat. Kerana muzik dapat membangkitkan emosi, membantu mengembalikan kenangan, merangsang hubungan saraf baru, dan perhatian aktif. Tetapi, perhatikan jenis muzik dan liriknya. Biasanya, lagu klasik adalah genre yang paling disyorkan sebagai muzik terapi kesihatan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara kemurungan dan mendengar lagu-lagu sedih, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .