Trauma ke Mata Boleh Menyebabkan Keratitis

, Jakarta - Keratitis terjadi akibat keradangan kornea, iaitu tisu berbentuk kubah yang jernih di depan mata yang menutupi pupil dan iris. Keadaan ini mungkin berkaitan dengan jangkitan atau trauma. Keratitis bukanlah penyakit berjangkit, disebabkan oleh kecederaan yang agak kecil.

Orang yang sering dan terlalu lama menggunakan kanta lekap terdedah kepada gangguan mata ini. Keratitis berjangkit biasanya disebabkan oleh bakteria, virus, jamur, dan parasit. Dengan rawatan perubatan segera, kes keratitis ringan hingga sederhana dapat diatasi dengan berkesan tanpa risiko kehilangan penglihatan.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Tulang Mata

Perkara Yang Menyebabkan Keratitis Mata

Gejala keratitis pertama biasanya sakit mata dan kemerahan. Anda mungkin mengalami sensasi terbakar dan tidak selesa, kerana terasa seperti ada sesuatu di mata anda yang mengganggu anda. Berikut adalah penyebab keratitis yang biasa:

  • Kecederaan

Sebilangan besar keratitis berpunca daripada kerosakan kornea. Anda mungkin merasa ada sesuatu yang menusuk mata anda, jadi anda merasa seperti menggaru mata anda. Ini juga boleh berlaku kerana penggunaan kanta lekap yang terlalu kerap dan lama. Kecederaan boleh menyebabkan keradangan, tetapi juga dapat membiarkan bakteria atau kulat menyebabkan jangkitan.

  • Jangkitan virus

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh herpes simplex, virus cacar air, atau selesema. Sekiranya anda merasa sakit, anda harus berhati-hati ketika menyentuh mata anda. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan tangan anda.

  • Jangkitan bakteria

Keadaan ini jarang berlaku, tetapi boleh menjadi masalah bagi orang yang memakai kanta lekap. Bakteria boleh tumbuh pada kanta lekap apabila anda tidak membersihkan dan menyimpannya dengan betul.

Kanta kering dan keausan, serta terlalu lama dibiarkan di tempat tidur semasa tidur berhari-hari akan menyebabkan keadaan ini. Jangkitan juga boleh berlaku akibat titisan mata yang tercemar.

Baca juga: 6 Perkara Yang Berlaku Apabila Saluran Air Mata Anda Tersekat

  • Parasit

Acanthamoeba adalah mikroorganisma yang boleh hidup di mana sahaja, di udara, tanah, dan air. Parasit ini boleh menyebabkan jangkitan mata, terutamanya jika anda memakai kanta lekap. Keadaan ini jarang berlaku, dan apabila berlaku, sukar untuk dirawat.

  • Acuan

Kulat di mata sebenarnya jarang berlaku. Biasanya timbul dari calar pada mata kerana kanta lekap yang tercemar. Pembedahan mata juga boleh menyebabkan mata berkulat.

  • Punca Lain

Kekurangan vitamin A, beberapa penyakit yang melibatkan masalah dengan sistem imun dan penyakit yang menyebabkan mata yang sangat kering dapat menyebabkan keratitis.

Rawatan ketika Mata Mengalami Keratitis

Sekiranya anda menghidap keratitis dan memakai kanta lekap, langkah pertama adalah segera melepas kanta lekap. Kanta lekap tidak boleh digunakan lagi sehingga masalah keratitis hilang. Sekiranya gejala jangkitan atau kerengsaan muncul, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut .

Sekiranya anda mempunyai keratitis bakteria ringan, doktor anda mungkin mengesyorkan menggunakan titisan mata antibakteria. Dalam kes yang lebih serius, anda mungkin memerlukan antibiotik. Titisan mata steroid dapat mengurangkan keradangan jika keratitis sangat teruk.

Titisan mata boleh digunakan di rumah dan perlu digunakan secara berkala. Apabila keadaan mula bertambah baik, anda boleh menggunakan ubat dengan kurang intensiti.

Baca juga: Air mata keluar ketika menguap? Ternyata inilah alasannya

Sementara itu, jika anda menghidap keratitis jamur, anda perlu minum ubat antijamur selama beberapa bulan. Sekiranya rawatan tidak berjaya, pembedahan mungkin diperlukan. Titisan mata atau ubat antivirus digunakan untuk mengobati keratitis virus.

Oleh kerana tidak ada penawar untuk virus herpes simplex yang dapat menyembuhkan keratitis virus, keadaan ini dapat terjadi lagi. Keratitis parasit adalah jenis yang paling sukar untuk dirawat dan memerlukan rawatan dan pembedahan perubatan segera.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?