Pernah Merasa Gementar Hingga Mual? Ketahui Sebabnya

, Jakarta - Semua orang pasti menghadapi situasi yang membuat mereka gugup. Tidak jarang, kegelisahan yang timbul dapat membuat tubuh menghasilkan pelbagai reaksi, mulai dari keringat dingin, kegelisahan, sakit perut, hingga mual. Adakah anda salah seorang yang sering merasa mual kerana gementar? Ketahui apa penyebabnya dalam perbincangan ini, ayuh!

Apabila anda merasa gugup, badan anda akan menghasilkan hormon katekolamin dan adrenalin dalam darah anda. Hormon ini berfungsi untuk mempersiapkan tubuh untuk bekerja lebih keras, kerana ancaman atau keadaan tertentu. Akibatnya, beberapa fungsi tubuh yang dianggap kurang berperanan dalam melindungi diri mereka akan diistirahatkan. Salah satunya adalah organ pencernaan. Hormon yang dihasilkan ketika gugup akan melepaskan lemak dan glukosa yang tersimpan secara tiba-tiba, sehingga kadar asid dan enzim di dalam perut menjadi huru-hara. Mekanisme ini menyebabkan loya.

Baca juga: Mual Semasa Kehamilan? Atasi Dengan Cara Ini!

Pada masa yang sama, ketika badan tegang dan bersiap untuk menghadapi ancaman, beberapa otot akan berkontraksi. Salah satu otot dalam badan yang akan berkontraksi adalah otot perut. Ini kemudian akan memberi tekanan pada perut, mengakibatkan rasa mual seperti ingin membuang sesuatu. Reaksi fizikal ini secara spontan dan tidak dapat dihentikan.

Petua Mengawal Mual kerana Keguguran

Walaupun mekanisme tubuh yang berterusan ketika gugup dan menghasilkan loya spontan dan tidak dapat dihentikan, ada beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mengurangkan rasa mual yang timbul ketika gugup. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Elakkan Makan Berat Sebelum Ini

Ini berlaku sekiranya anda dapat meramalkan akan datangnya situasi yang boleh membuat anda gugup. Contohnya sebelum melakukan wawancara kerja, atau membuat persembahan di atas pentas. Beberapa jam sebelum menangani keadaan itu, cubalah mengelakkan makanan berat, terutama makanan yang berlemak dan tinggi karbohidrat. Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak boleh makan sama sekali. Sekiranya anda merasa lapar, makanlah makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran secara sederhana, untuk mengurangkan rasa mual yang akan timbul ketika gugup.

Baca juga: Mendambakan Sentiasa Gementar, Inilah Sebabnya

2. Amalkan Teknik Pernafasan

Apabila anda merasa mual kerana gugup, satu perkara yang dapat mengurangkan tekanan adalah teknik pernafasan. Mulakan dengan berdiri atau duduk tegak dan menutup mata anda. Kemudian bernafas sekerap mungkin, kira-kira 5 saat untuk menyedut melalui hidung. Tahan selama kira-kira 4 saat, dan hembuskan perlahan-lahan melalui mulut anda selama 7 saat. Ulangi sehingga anda berasa santai dan loya reda.

3. Senaman ringan

Selain mengendurkan otot, senaman ringan dapat membuat tubuh menghasilkan endorfin yang dapat menimbulkan perasaan bahagia dan menghilangkan rasa gugup. Apabila anda merasa mual kerana gugup, anda juga boleh mencuba melakukan senaman ringan seperti berjalan atau meregangkan otot.

4. Mengalihkan perhatian

Ini adalah perkara yang cukup mudah dilakukan. Apabila anda merasa gugup diikuti oleh perasaan cemas, anda boleh berusaha menenangkan diri dan mengalihkan perhatian anda kepada perkara lain, seperti bermain permainan. permainan atau menonton video lucu di internet.

Baca juga: Mual Selepas Bersenam? 4 Sebab dan Cara Mengatasinya

5. Bayangkan Perkara Positif

Salah satu sebab kami merasa mual dari kegelisahan adalah ketakutan akan kegagalan, kekecewaan, dan rasa malu. Oleh itu, ubah pemikiran anda walaupun seketika dan bayangkan semua perkara yang berlawanan dengan apa yang anda takutkan. Contohnya, jika anda merasa gementar pada kencan pertama, cuba bayangkan bahawa tarikhnya akan berjalan lancar, tarikhnya akan menjadi sangat ramah, dan anda akan berjaya membuatnya terkesan. Fikiran positif ini akan menjadikan anda lebih tenang dan lebih optimis.

Itulah sedikit penjelasan mengenai loya saraf dan perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi . Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!