Kesan Merokok Kerana Tidak Panjang Umur? Inilah buktinya!

, Jakarta - Kesan merokok terhadap kesihatan sering diremehkan. Ada orang yang berfikir "Saya merokok tetapi saya dalam keadaan sihat, jadi tidak menjadi masalah.", Walaupun kesan sampingannya adalah jangka panjang. Sebenarnya, kesan merokok berpotensi menyebabkan penyakit berbahaya seperti pelbagai jenis barah, serangan jantung, hingga mati pucuk. Bahkan ada masa tinjauan yang membuktikan bahawa sekitar 20% lebih banyak kehilangan nyawa akibat penyakit jantung secara langsung berkaitan dengan merokok. Jadi apa yang sebenarnya menjadikan rokok begitu berbahaya?

Lebih daripada 4000 bahan kimia terdapat dalam satu batang rokok. Ratusan daripadanya beracun, dan sekitar 70 daripadanya boleh menyebabkan barah. Bahan berbahaya yang terdapat di dalam rokok termasuk:

  • Karbon monoksida

Bahan yang biasa terdapat dalam asap ekzos kereta dapat mengikat hemoglobin dalam darah secara kekal, sehingga menyekat bekalan oksigen ke badan. Keadaan seperti ini akan membuatkan anda cepat letih.

  • Tar

Apabila anda menghisap rokok, seseorang bermaksud bahawa anda telah menyimpan sebatian tar di paru-paru mereka. Bayangkan jika paru-paru anda penuh dengan bahan berbahaya ini? Prestasi paru-paru automatik akan terganggu.

  • Nikotin

Nikotin, adalah bahan ketagihan yang mempengaruhi saraf dan peredaran darah. Bahan ini adalah karsinogen, dan boleh mencetuskan barah paru-paru. Kerana sifatnya yang ketagihan, tidak hairanlah jika banyak orang yang ketagihan merokok.

  • Gas Oksidan

Kehadiran gas oksidan dalam tubuh akibat merokok juga mempercepat risiko strok dan serangan jantung akibat pembekuan darah.

  • Benzena

Bahan yang sering ditambahkan ke minyak bahan bakar berpotensi memberikan kesan negatif pada sel pada tahap genetik. Benzena sering dikaitkan dengan agen penyebab barah seperti barah buah pinggang dan juga leukemia.

Bukan menakutkan, tetapi kesan merokok sangat memudaratkan kesihatan perokok sendiri. Pelbagai jenis penyakit berbahaya boleh membahayakan nyawa anda. 4 kesan merokok berikut:

1.Serangan jantung

Beberapa kajian di Amerika mendapati bahawa risiko penyakit jantung pada perokok adalah hingga empat kali lebih tinggi daripada jika anda tidak merokok. Walaupun anda makan makanan yang sihat, ia tidak akan memberi kesan yang baik pada jantung sekiranya seseorang terus merokok.

2.Kerosakan paru-paru

Kesan merokok terhadap kesihatan lain juga mempengaruhi paru-paru. Seperti yang kita ketahui, paru-paru adalah organ yang berkaitan dengan aktiviti merokok seseorang. Kemasukan bahan berbahaya dalam rokok akan memberi kesan yang sangat berbahaya kepada paru-paru. Akibatnya, sistem aliran udara di paru-paru rosak dan dalam beberapa kes, kantung udara dapat terbentuk di paru-paru perokok.

3.Mati pucuk

Merokok dapat memicu penyempitan saluran darah di sistem vaskular yang menyebabkan arteri tersumbat, sehingga alat kelamin lelaki tidak mendapat cukup darah kerana tersumbat dan akibatnya zakar tidak dapat mengalami ereksi.

4.Kanser serviks

Wanita harus waspada, kerana kesan merokok terhadap kesihatan juga mempunyai hubungan erat dengan munculnya barah serviks.Rokok mengandungi bahan-bahan seperti nikotin, tar, arsenik, dan sebagainya, yang jika disedut, gas setiap udara yang dihirup dapat merosakkan sel-sel yang sihat di dalam badan. Ketika sel-sel di serviks mulai terhakis, di situlah gejala-gejala barah serviks mula muncul.

Jadi, slogan yang dibuat oleh pemerintah dalam setiap iklan dan bungkus rokok berbunyi "Merokok boleh menyebabkan serangan jantung, mati pucuk, dan kehamilan dan gangguan janin" sebenarnya bukan tanpa alasan. Ingin mengetahui petua termudah untuk 'berpisah' dengan rokok? Bersoal jawab dengan doktor melalui aplikasi tersebut ! Apa sahaja soalan berkaitan kesihatan anda, mereka akan dijawab 24/7. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui Google Play dan App Store di telefon pintar awak!

BACA JUGA: Kenali 7 Bahaya Merokok Yang Merosakkan Tubuh