Gejala Demam pada Kanak-kanak dengan Demam Denggi, Apa Perbezaannya?

Jakarta - Setiap ibu bapa pasti risau sekiranya gejala demam muncul pada anak-anak. Walau bagaimanapun, demam sebenarnya merupakan simptom biasa dari pelbagai jenis penyakit. Mulai dari ringan hingga serius seperti demam denggi. Gejala demam denggi pada fasa awal serupa dengan demam biasa. Itulah sebabnya mengapa banyak kes demam denggi membawa maut kerana terlambat berjumpa doktor. Untuk itu, ibu perlu mengetahui perbezaan antara demam pada anak dan demam denggi.

Secara umum, terdapat beberapa tanda yang harus disyaki sebagai gejala demam denggi pada kanak-kanak. Salah satunya ialah demam yang datang secara tiba-tiba atau tiba-tiba. Contohnya, jika anak kecil anda masih aktif seperti biasa pada waktu pagi, maka pada waktu malam tiba-tiba mengalami demam tinggi lebih dari 38 darjah Celsius, ibu harus curiga dengan gejala demam denggi pada anaknya.

Baca juga: Berhati-hati dengan denggi yang dapat dikesan melalui air liur

Perbezaan antara demam biasa dan demam denggi pada kanak-kanak

Salah satu cara untuk mengetahui perbezaan antara demam biasa dan demam denggi pada kanak-kanak adalah dengan melihat gejala yang menyertainya. Dalam demam denggi, selain gejala demam, akan ada gejala lain yang muncul seperti sakit kepala, sakit otot, sakit sendi, sakit di belakang mata, dan ruam kulit. Selain itu, demam denggi pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, sakit perut, dan cirit-birit.

Ibu bapa mesti benar-benar berhati-hati dan memberikan perhatian tambahan sekiranya anak kecil mereka berumur di bawah 5 tahun. Ini kerana kanak-kanak biasanya tidak dapat menyatakan semua keluhan kesakitan mereka dengan jelas dan khusus. Dia hanya boleh menangis ketika merasakan tubuhnya terluka.

Hati-hati juga sekiranya gejala demam tiba-tiba turun selepas 3 hari. Kerana, dalam kes demam berdarah denggi, suhu badan yang turun setelah 3 hari adalah fasa kritikal. Jadi, jangan tertipu dengan kitaran demam yang dikenali sebagai "demam pelana kuda". Ketahui juga risiko demam denggi sekiranya terdapat orang di kawasan itu yang pernah terdedah kepada demam denggi sebelum ini.

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai DHF

Pengendalian Tepat untuk Gejala Demam Kanak-kanak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, demam adalah gejala umum dari banyak penyakit. Jadi, ibu bapa tidak perlu segera panik dan membuat kesimpulan bahawa gejala demam anak adalah demam denggi. Yang pasti, cuba muat turun permohonan untuk meminta doktor atau membuat temu janji dengan doktor di hospital untuk melakukan ujian darah dan mengesahkan diagnosis.

Sekiranya memang kanak-kanak itu didiagnosis menghidap demam denggi, doktor biasanya akan melakukan rawatan untuk mengurangkan keparahan gejala dan meningkatkan sistem imun anak, sehingga dapat melawan virus yang menjangkiti tubuh. Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa adalah:

  • Sekiranya doktor menetapkan ubat untuk mengurangkan demam, pastikan anak anda mengambilnya. Untuk mengurangkan demam, anda boleh menggunakan kompres hangat di dahi.
  • Pastikan anak anda mendapat rehat yang cukup.
  • Beri anak anda banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Sediakan makanan yang kaya dengan nutrien.
  • Elakkan memberi ubat penghilang rasa sakit seperti aspirin dan ibuprofen kerana boleh mempengaruhi tahap platelet dalam darah dan meningkatkan risiko pendarahan.

Baca juga: Lakukan ini untuk Mengubati Gejala Demam Denggi

Tidak jarang kanak-kanak dengan demam denggi dimasukkan ke hospital. Dalam usaha untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat cirit-birit, muntah atau hilang selera makan, doktor akan memberikan cecair melalui IV. Sekiranya kanak-kanak kehilangan banyak darah, pemindahan darah biasanya diperlukan.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Denggi dan Denggi yang teruk.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam Denggi.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Demam Denggi.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Denggi pada Bayi dan Kanak-kanak.