Kepentingan Kad Ke Arah Kesihatan (KMS) untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Jakarta - Bayi akan mengalami pertumbuhan dan perkembangan pesat dalam 1000 hari pertama kehidupan. Ini bermaksud, ibu bapa mesti memberi perhatian lebih, agar pertumbuhan dan perkembangan bayi sesuai dengan usianya, dan tidak ada perkara penting lain yang tertinggal. Nah, bagaimana?

Salah satunya adalah menggunakan Kad Ke arah Sihat atau KMS. Di Indonesia, KMS telah menjadi alat untuk mengukur pertumbuhan dan perkembangan anak-anak sejak tahun 1970-an. Biasanya, usia yang dipantau oleh ibu bapa dan pakar pediatrik bermula dari 0 hingga 5 tahun. Selain dari KMS, ada alat lain yang serupa, iaitu aplikasi PrimaKu, dan buku KIA (Kesihatan Ibu dan Anak).

Kepentingan KMS untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Ibu bapa perlu mengetahui bahawa gangguan dalam pertumbuhan dan perkembangan anak-anak masih merupakan masalah utama yang dialami oleh generasi muda. Ini bermaksud bahawa pemerintah perlu terus mempromosikan pentingnya memantau pertumbuhan balita untuk mendapatkan generasi baru yang sihat, baik secara fizikal dan rohani.

Baca juga: Ini adalah makanan yang tidak boleh diberikan kepada makanan pejal

Salah satunya adalah melalui aktiviti pengesanan pertumbuhan yang biasanya dilakukan di klinik atau kemudahan kesihatan lain. Tujuannya tidak lain adalah untuk mengetahui sama ada pertumbuhan bayi berada dalam kategori normal atau sebaliknya. Secara sederhana, KMS berfungsi sebagai alat pengukur bagi ibu bapa dalam memantau perkembangan anak mereka setiap bulan.

Lalu, bagaimana? Sudah tentu, dengan membawa anak itu mengunjungi Posyandu setiap bulan untuk melakukan pengukuran ketinggian dan berat badan. Aktiviti ini harus dilakukan secara berkala, agar ibu bapa dapat mengetahui perubahan perkembangan pada anak-anak mereka, sama ada mereka mengalami kenaikan berat badan dan tinggi badan atau benar-benar mengalami penurunan pada salah satu atau kedua-duanya.

Baca juga: 5 Faedah Avocado untuk MPASI

Kemudian, melalui KMS, pegawai akan mencatat ukuran yang diambil, dan dari sinilah diketahui kenaikan atau penurunan tinggi dan berat badan anak. Sekiranya hasil pengukuran menunjukkan indikasi masalah pertumbuhan, rawatan dapat dilakukan dengan lebih cepat, sehingga komplikasi dapat dielakkan.

Rawatannya juga berbeza-beza, berdasarkan keadaan yang dialami oleh anak. Ini mungkin dengan meningkatkan asupan makanan yang diberikan jika anak memasuki fasa makan, ke perawatan medis yang memerlukan peranan pakar anak di fasilitas kesihatan.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh membuat temu janji di hospital terdekat melalui aplikasi , atau tanya dan jawab terus dengan pakar pediatrik sekiranya anda melihat ada gejala yang tidak biasa pada bayi anda. Tanpa KMS, sudah pasti ibu bapa sukar memantau pertumbuhan dan perkembangan anak mereka. Risikonya adalah bahawa kanak-kanak dapat mengalami kekurangan zat makanan, pertumbuhan terbantut, dan stunting.

Baca juga: Mari Cari MPASI Terbaik untuk Mencegah Stunting

Fungsi KMS

Selain memantau pertumbuhan balita melalui pengukuran bulanan, KMS juga mempunyai fungsi lain, yaitu:

  • Kemudahan pendidikan untuk ibu bapa, terutama ibu bapa yang baru mempunyai anak, kerana KMS juga merangkumi cara yang betul untuk menjaga anak-anak, termasuk bagaimana memberi makanan pelengkap dan pengendalian yang baik ketika anak-anak mengalami cirit-birit.
  • Sebagai rekod kesihatan kanak-kanak, kerana ia juga termasuk jadual imunisasi anak dan kapan harus memberi vitamin A adalah disyorkan.

Jadi, jangan lupa membawa KMS anda setiap kali anda membawa anak anda mengukur berat dan tinggi badan mereka di Posyandu atau kemudahan kesihatan lain, puan!

Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Keluk Pertumbuhan WHO.
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Pemantauan Pertumbuhan Kanak-kanak.