Bau Susu Payudara kerana Pemadaman Tenaga, Kenali 4 Tanda

, Jakarta - Pemadaman elektrik hingga belasan jam di wilayah Jakarta Besar pada hari Ahad (4/8) menyebabkan beberapa drama. Ada yang melarikan diri ke hotel untuk kemudahan anak-anak mereka, ada yang pergi ke pusat membeli-belah dan stesen minyak untuk mandi atau membersihkan diri, dan ada yang bersedia membuang lembangan susu ibu (ASIP) kerana kualitinya menurun.

Di kalangan ibu muda, ASIP bukanlah perkara baru. Susu ibu yang diekspresikan ini boleh dimakan jika susu tidak keluar pada bila-bila masa, atau menyediakan stok susu ibu untuk bayi ketika ibu bekerja.

Persoalannya, apa yang akan terjadi sekiranya pada bila-bila masa kejadian di atas berulang? Apakah tanda-tanda bahawa susu ibu tidak lagi sesuai untuk dimakan atau basi?

Baca juga: Jangan Panik, Inilah 4 Cara untuk Menjimatkan ASIP semasa Pemadaman Kuasa

1. Lemak tak jenuh

Apabila disimpan di dalam peti sejuk, susu ibu akan terbelah menjadi dua bahagian, bahagian atas dan bawah. Di bahagian atas mengandungi banyak lemak dan kelihatan lebih likat. Sementara di bahagian bawah, ia agak lebih berair

Lalu, apakah tanda-tanda ketika ASIP tidak sesuai untuk dimakan atau basi? Susu ibu yang dinyatakan masih sesuai untuk dimakan oleh bayi, kedua bahagian di atas akan bersatu ketika susu ibu dicairkan dan dihangatkan.

Namun, jika kedua-dua bahagian itu terpisah dan membentuk gumpalan ketika dicairkan dan dihangatkan, itu adalah tanda bahawa susu ibu tidak lagi sesuai untuk dimakan. Benjolan ini biasanya tidak dapat dilarutkan walaupun dikacau dengan sudu.

2. Rasa cenderung berubah

Apabila kualiti ASIP mula merosot atau anda boleh mengatakannya sudah basi, biasanya ASIP akan mengalami perubahan rasa. Oleh itu, cubalah rasa ASIP sebelum memberikannya kepada si kecil. Sekiranya susu ibu yang tersimpan terasa masam, maka jangan berikan kepada mereka.

3. Bau Berubah

Tanda-tanda susu ibu basi juga dapat dikenali dengan aromanya. Susu ibu yang normal akan mengeluarkan aroma yang berbeza, seperti tengik atau masam. Ia berbeza dengan susu ibu segar, aromanya lebih manis. Walaupun begitu, setiap ibu pada dasarnya menghasilkan susu ibu dengan aroma yang berbeza. Ini bergantung pada makanan dan minuman yang dimakan oleh ibu.

Baca juga: 5 Petua Mudah untuk Menyusukan Ibu Semasa Berfungsi

4. Melebihi Tarikh Akhir

Selain bentuk fizikal, ibu juga perlu memperhatikan had masa untuk menyimpan susu ibu. Menurut pakar di Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, ketika pada suhu bilik, ASIP hanya bertahan selama 4 jam. Bagaimana dengan disimpan di dalam peti sejuk?

Susu ibu segar boleh bertahan hingga tiga hari apabila disimpan di dalam peti sejuk biasa. Walaupun susu ibu yang telah dicairkan dari beku, hanya bertahan selama 24 jam. Namun, jika ibu menyimpan susu ibu di dalam, peti sejuk beku, jangka masa lebih lama. Secara kasar ASIP boleh bertahan selama 3-6 bulan. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga bergantung kepada peti sejuk beku terpakai (dicampur dengan bahan lain atau tidak).

Pada dasarnya, susu ibu yang telah melewati masa penyimpanan tidak selalu menunjukkan bahawa ia sudah basi. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan kandungan nilai pemakanan dikurangkan, jadi manfaat yang diperoleh anak anda tidak lagi optimum.

Perhatikan Kesan dan Tanda

Ingat, susu ibu yang berkualiti sangat penting untuk kesihatan anak-anak. Oleh itu, jaga kualiti susu ibu agar kandungan nutriennya tidak berkurang. Jadi, apa yang berlaku sekiranya anak itu sudah minum susu ibu yang basi? Apa simptom yang akan muncul di tubuhnya?

Apabila ASIP basi, ia akan tercemar oleh kuman, seperti bakteria, parasit, atau virus. Ketiga-tiga perkara ini boleh menyebabkan masalah, malah boleh menyebabkan keracunan pada anak-anak.

Bagaimana dengan simptomnya? Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak yang diracuni oleh ASI basi akan mengalami kelainan pada sistem pencernaan. Gejala yang muncul boleh merangkumi muntah, cirit-birit, demam, kekecohan, selalu menangis, dan sebagainya.

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera berikan susu ibu sebanyak mungkin. Namun, jika simptomnya tidak membaik, berjumpa doktor dengan segera untuk rawatan selanjutnya.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Jurnal Perinatologi-Neonatologi (2019). Rawatan Rapi Neonatal. Kebersihan Mengepam Payudara
CDC.gov. (2019). Pengendalian dan Penyimpanan Susu Manusia dengan betul | Penyusuan susu ibu