Kenali Diet Mayo untuk Menurunkan Berat Badan

Jakarta - Hingga kini diet mayo masih banyak dilakukan oleh banyak orang yang ingin menurunkan berat badan. Menurut pakar, kelebihan diet mayo, yang dirancang dengan memakan makanan berkhasiat seimbang, terbukti dapat menurunkan berat badan dalam beberapa hari.

Menu diet mayo itu sendiri berbeza-beza. Contohnya, pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan yang mengandungi protein tinggi. Ringkasnya, kata pakar diet mayo ini menetapkan diet harian dengan protein tinggi, rendah kalori, walaupun tanpa karbohidrat. Di negara kita sendiri, diet mayo yang diaplikasikan oleh banyak orang secara amnya mengatur penggunaan makanan dengan sekitar 500-800 kalori sehari.

(Baca juga: 4 Cara Diet Selepas Bersalin)

2 Tahap Penting

Menurut pakar pemakanan dari Klinik Mayo , Amerika Syarikat, dan pengarang terlaris Diet Klinik Mayo, Program diet mayo ini dirancang untuk membantu anda membentuk semula gaya hidup baru. Sudah tentu, dengan menerapkan tabiat sihat baru dan meninggalkan tabiat lama yang tidak sihat. Manfaat diet mayo ini dapat membantu seseorang menurunkan berat badan sambil mencari cara makan yang sihat sepanjang hayatnya.

Lancarkan Kesihatan Setiap Hari, berdasarkan tinjauan tahunan bagi Laporan Berita & Dunia A.S., Diet mayo berada di kedudukan teratas sebagai diet terbaik untuk penurunan berat badan dan kesihatan keseluruhan. Fokus diet mayo ini menghendaki anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan larangan makan semasa menonton televisyen. Bukan hanya itu, program diet mayo juga mengesyorkan agar anda melakukan aktiviti untuk menggerakkan badan anda sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Nah, membincangkan faedah diet mayo tidak dapat dipisahkan dari dua tahap penting, iaitu:

  1. Hilangkan! : Fasa pertama ini mempunyai jangka masa dua minggu. Fasa ini dirancang untuk mengurangkan berat badan dari 6-10 kilogram, atau 2,7 - 4,5 kilogram dengan cara yang selamat dan sihat. Contohnya, makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan disyorkan untuk mengurangkan pengambilan garam dan sama sekali tidak mengambil alkohol. Sudah tentu, pada fasa ini anda juga diminta untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan bersenam.
  2. Hidup !: Yang ini lebih kompleks daripada yang di atas. Sebabnya, fasa ini berguna untuk jangka masa panjang untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Nah, pada tahap ini anda akan diajar lebih banyak mengenai pilihan makanan, ukuran porsi, perancangan menu, bersenam, dan mematuhi kebiasaan sihat. Menariknya, fasa ini akan membantu anda mengekalkan berat badan anda secara kekal.

Mengehadkan Kalori

Ia juga disebut diet penurunan berat badan, jadi mesti ada pengambilan yang mesti dibatasi. Nah, dalam diet mayo itu sendiri, kalori adalah perkara penting yang mesti dihadkan. Terdapat beberapa peringkat untuk memulakan diet mayo, misalnya, bagi wanita dengan berat di bawah 110 kilogram, pengambilan yang disyorkan adalah 1,200 kalori sehari. Sementara wanita yang beratnya 110-135 kilogram, hanya boleh mengambil 1.400 kilogram sehari. Kemudian, mereka yang beratnya melebihi 140 kilogram dinasihatkan untuk mengambil 1.600 sehari.

Wanita berbeza, lelaki berbeza. Kalori yang diperlukan lelaki agak besar berbanding wanita. Bagi seorang lelaki yang mempunyai berat 110 kilogram, kalori yang diperlukan adalah sekitar 1.400 kalori. Sementara itu, lelaki dengan berat 110-135 kilogram perlu mengambil 1,600 kalori. Kemudian, mereka yang beratnya melebihi 135 kilogram hanya boleh mengambil 1.800 kalori sehari.

Gambaran Keseluruhan Menu Diet Mayo

Oleh itu, anda boleh membayangkan menu, berikut adalah contoh menu diet mayo untuk pengambilan 1,200 kalori:

  • Sarapan pagi: secawan teh / kopi atau secawan bijirin penuh, satu pisang kecil dan minuman tanpa kalori.
  • Makan tengah hari: Satu keping roti gandum, satu hidangan salad, 1,5 sudu teh mentega, 75 gram nanas, dan minuman tanpa kalori.
  • Makan malam: satu cawan bit atau kira-kira 175 gram, tiga ons kerang, satu sendok teh minyak zaitun, kentang tumbuk dengan kembang kol dan campuran bawang putih, dan minuman tanpa kalori.

Bagaimana, berminat untuk mencuba diet ini?

Apa yang perlu anda ketahui, program diet mayo yang mengatur pola makan rata-rata 1-15 hari, tidak semestinya sesuai untuk keadaan dan gaya hidup setiap orang. Sebagai contoh, penghidap diabetes mesti berhati-hati dengan pengambilan buah-buahan yang menjadi menu harian diet mayo. Sebabnya, buah-buahan ini sebenarnya menyebabkan kenaikan gula darah.

Baiklah, agar diet ini dapat berjalan dengan selamat dan anda dapat memperoleh manfaat dari diet mayo, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda mengenai program ini. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan kaedah diet mayo . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found