Menggunakan semula botol plastik terpakai untuk minum air boleh membahayakan kesihatan

, Jakarta - Air botol tentu sangat praktikal, dijamin bersih dan tersedia dalam pelbagai rasa. Sebilangan besar air minuman botol yang diperdagangkan di Indonesia umumnya dibungkus menggunakan botol plastik. Walau bagaimanapun, kebangkitan pergerakan pergi hijau mungkin membuat anda berfikir untuk menggunakan semula botol air terpakai sebagai usaha mengurangkan jumlah sampah plastik.

Tujuannya baik, tetapi anda perlu mengetahui sama ada selamat menggunakan semula botol air minuman yang digunakan. Sebabnya, sebilangan bahan plastik yang digunakan untuk membuat botol air minuman tidak digalakkan untuk digunakan berulang kali.

Baca juga: Membungkus Makanan Panas dengan Plastik Boleh Mencetuskan Kanser?

Adakah selamat untuk mengisi semula botol air minuman terpakai?

Sebilangan besar botol air botol yang diperdagangkan di Indonesia terbuat dari polyethylene terephthalate (PET). Sebenarnya, sehingga kini tidak ada bukti kukuh bahawa penggunaan botol minuman yang dibuat dari PET meningkatkan risiko terkena bahan kimia yang masuk ke dalam air. Walau bagaimanapun, salah satu bahan yang menjadi perhatian utama adalah antimoni, yang dianggap karsinogenik. Antimoni adalah logam yang digunakan semasa pembuatan plastik.

Dipetik dari Sangat Sesuai , bahan kimia dari plastik yang digunakan sebagai bahan untuk botol air minuman boleh larut dalam air apabila digunakan semula setelah terdedah kepada cahaya, panas, dan telah lama ditinggalkan. Walau bagaimanapun, ini perlu disiasat lebih lanjut. Perkara yang paling membimbangkan penggunaan semula botol plastik yang digunakan untuk minum air adalah jangkitan bakteria dan kulat.

Baca juga: Inilah Bahaya Menggunakan Plastik sebagai Bahan Bakar untuk Membuat Tahu

Berisiko menyebabkan jangkitan bakteria dan kulat

Botol plastik yang digunakan semula untuk air minuman adalah bakteria dan kulat yang boleh tumbuh di dalam botol basah. Bakteria ini biasanya berasal dari tangan dan mulut atau kotoran yang bersentuhan dengan mulut botol. Semasa anda menggunakan semula botol, mungkin terdapat celah-celah kecil di dinding dan bahagian bawah botol. Nah, bakteria dan kulat boleh tumbuh di celah-celah ini. Bakteria dan kulat yang tumbuh di celah-celah ini akan lebih sukar dikeluarkan dengan membersihkannya.

Bukan hanya untuk botol air minuman plastik, ini juga berlaku untuk botol minuman yang terbuat dari kaca, logam, atau botol plastik yang boleh digunakan semula. Sekiranya anda mengalami sakit perut setelah menggunakan semula air botol, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui rawatan dan rawatan yang betul. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Ini adalah 5 Minuman Tidak Berkhasiat yang Harus Dielakkan oleh Kanak-kanak

Sekiranya anda perlu menggunakan semula botol air minuman plastik, anda harus membersihkan dan mengeringkannya terlebih dahulu. Sabun pinggan mangkuk dan air panas boleh digunakan untuk membersihkan botol air botol. Risiko pertumbuhan bakteria dan kulat lebih tinggi jika anda menggunakan botol minuman terpakai yang mengandungi gula. Basuh, bilas, dan keringkan botol air sebaik sahaja minuman habis.

Rujukan:
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Menggunakan semula Botol Air Plastik Saya ?.
SFGate. Diakses pada tahun 2020. Adakah Penggunaan Air Botol Meningkatkan Kandungan Bakteria?