Perbezaan Antara Makanan Kucing Asli dan Balik Balik

Jakarta - Ketika memilih makanan kucing, Anda dapat menemukan banyak jenis dan varian rasa, makanan basah, makanan kering. Kategori juga berbeza, bergantung pada usia, penjagaan yang anda ingin lakukan, untuk makanan kucing yang dibungkus dalam plastik atau karung.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang, anda memerlukan jenis makanan tertentu dengan bahagian atau berat yang tidak selalu sesuai. Sebagai contoh, anda memerlukan makanan kucing seberat hanya satu kilogram kerana disesuaikan dengan anggaran, sementara makanan yang ada sebenarnya adalah bungkusan besar. Akibatnya, untuk memenuhi keperluan ini, tidak jarang pemilik kedai haiwan peliharaan mengemas semula atau mengemas semula mereka dikemas semula.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Menjadikan Anjing Hidup Lebih Lama

Perbezaan antara Makanan Kucing Asli dan Repackaged

Jadi, betul, mana yang lebih baik antara makanan kucing bungkusan kilang asal dan pemilik kedai mengemas semula makanan? Nampaknya, makanan bungkusan asli atau boleh dipanggil pek segar lebih digalakkan kerana ia pasti menjamin tekstur dan kualiti aroma makanan.

Biasanya, beberapa jenis makanan yang dibungkus secara asli dilengkapi dengan ciri-ciri selak. Maksudnya, apabila pembungkusan ini dibuka, anda tidak akan menghadapi masalah untuk menutupnya lagi dan menjaga kualiti aroma dan tekstur makanan. Sementara itu, jika dikemas semula atau dikemas semula , biasanya makanan ditimbang mengikut keperluan, kemudian dibungkus dalam plastik dan ditutup tanpa vakum. Ini menjadikan makanan kucing yang dikemas semula lebih rentan terhadap acuan dan reput.

Nah, proses memindahkan makanan adalah yang mengurangkan kualiti aroma dan tekstur makanan kucing. Walaupun begitu, ternyata makanan yang dikemas semula lebih diminati kerana sesuai dengan keperluan pembeli. Sebabnya, membeli makanan kucing bukan sahaja mengenai jenama, tetapi juga harganya. Pembungkusan asal dalam jumlah berat yang lebih tinggi biasanya lebih murah daripada bungkusan dengan berat yang lebih rendah, jadi untuk meningkatkan penjualan, makanan yang dikemas semula dibuat untuk pembelian runcit.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Makanan Kucing

Mengapa Kualiti Makanan Kucing Penting?

Apabila anda membeli makanan untuk kucing kesayangan anda, anda bukan sahaja membuat kucing anda kenyang, tetapi juga memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan harian mereka. Sekiranya makanan yang anda berikan tidak berkualiti tinggi, bagaimana tenaga dan nutrien dapat dipenuhi?

Makanan yang berkualiti pastinya akan meningkatkan selera kucing anda. Nah, selera makan itu sendiri dipengaruhi oleh rasa sedap, tahap keutamaan yang ditunjukkan oleh haiwan, dalam hal ini kucing, ketika makan. Beberapa perkara yang mempengaruhi selera haiwan ini adalah tekstur, aroma, dan rasa makanan.

Sekiranya terdapat pemindahan makanan dari bungkusan atau kemasan semula yang asli, tidak mustahil akan ada pengurangan aroma dan rasa. Ini akan menyebabkan kelewatan kucing berkurang untuk memakan makanan ini.

Belum lagi, semasa pembungkusan semula, anda tidak dapat benar-benar tahu kapan makanan kucing ini benar-benar habis. Bukan hanya itu, pada bungkusan asalnya, dengan jelas dinyatakan kandungan nutrien makanan yang membuat anda lebih memahami sama ada makanan itu sesuai dengan keperluan haiwan kesayangan anda.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

Selain memperhatikan kualiti makanan, anda juga harus memperhatikan keadaan kesihatan kucing anda. Sekiranya dia menunjukkan tanda-tanda kurang selera makan dan kelemahan, segera berjumpa doktor haiwan di , mungkin kucing kesayangan anda mengalami masalah kesihatan tertentu. Jadi, anda boleh segera memberikan rawatan langsung dari pakar.Rujukan:
proplan. Diakses pada tahun 2020. Makanan Kucing Freshpack atau Repack, Mana Yang Lebih Baik?