Pengantin Baru, Pengambilan Makanan Wajib untuk Meningkatkan Kesuburan

, Jakarta - Setelah berkahwin, beberapa pasangan bersetuju untuk segera memiliki anak dan ada yang ingin menangguhkannya. Sebenarnya, kehamilan lebih mungkin berlaku sekiranya anda dan pasangan berada dalam keadaan sihat. Selain itu, masalah berkaitan kesuburan juga merupakan sesuatu yang mempengaruhi sehingga 15 peratus pasangan.

Terdapat beberapa cara semula jadi untuk meningkatkan kesuburan dan menjadikan kehamilan lebih mungkin. Salah satunya adalah melalui makanan. Nah, berikut adalah jenis makanan yang disyorkan untuk membantu meningkatkan kesuburan untuk anda dan pasangan.

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Benih bunga matahari

Biji bunga matahari adalah sumber vitamin E yang sangat baik dan pengambilan yang mencukupi telah terbukti dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Khususnya, vitamin E dalam biji bunga matahari akan meningkatkan pergerakan sperma, meningkatkan jumlah sperma, dan meningkatkan fragmentasi DNA.

Satu ons biji bunga matahari mengandungi 49 peratus vitamin E yang disarankan setiap hari, 16 persen folat, 31 persen dari keperluan harian untuk selenium, dan 10 persen dari keperluan harian untuk zink. Biji bunga matahari juga merupakan sumber asid lemak omega 3 dan 6. Anda boleh mengambil biji bunga matahari sebagai tambahan kepada salad atau makan secara langsung. Walau bagaimanapun, anda harus memilih satu tanpa penambahan bahan lain seperti garam.

Jingga

Jus limau gedang dan jus oren adalah salah satu minuman paling sihat yang kaya dengan putrescine poliamina. Bahan ini sangat penting untuk meningkatkan kesihatan air mani. Putrescine juga dapat meningkatkan kesihatan telur wanita.

Lancarkan Keluarga yang Sangat Baik Bahan ini akan mengurangkan kadar kecacatan kromosom pada telur ovulasi hingga 50 peratus. Putrescine membantu sel telur dan sperma mengekalkan integriti kromosomnya. Tahap vitamin C yang mencukupi juga akan membantu mengatur keseimbangan hormon wanita.

Baca juga: Penyelamat Kanser Ovari Masih Boleh Mempunyai Anak?

Keju Matang

Keju Cheddar, Parmesan, dan Manchego adalah makanan yang dapat membantu meningkatkan kesuburan. Ini kerana makanan ini mengandungi lebih banyak poliamina. Penyelidikan juga mendapati bahawa poliamina memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan.

Keju masak khususnya tinggi pada putrescine poliamina, yang berperanan dalam kesihatan sperma. Putrescine juga dianggap dapat meningkatkan kesihatan telur, terutama pada wanita berusia 35 tahun ke atas.

Yogurt dan Ais Krim

Produk tenusu yang kaya dengan lemak, seperti susu penuh, yogurt, ais krim, keju krim, dan keju lain juga dapat membantu meningkatkan kesuburan. Kajian Harvard mendapati bahawa wanita yang menggunakan produk tenusu tinggi lemak cenderung tidak mengalami masalah ovulasi daripada wanita yang menggunakan produk tenusu rendah lemak.

Kajian yang sama juga menunjukkan, produk tenusu rendah lemak termasuk susu skim atau rendah lemak, sherbet, yogurt, dan keju kotej. Sesekali anda boleh makan ais krim boleh menjadi makanan lazat. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengambil kira kalori tambahan dalam pengambilan harian anda. Sekiranya anda mahukan ais krim, hadkan satu hingga dua hidangan setiap minggu. Ingat bahawa kelebihan berat badan secara negatif mempengaruhi kesuburan. Jadi, anda harus menjaga berat badan anda dengan cara yang sihat.

Telur

Telur adalah sumber vitamin B yang baik dan penting untuk kesuburan. Lemak omega-3 juga penting untuk kesuburan, dan anda boleh memilih telur omega 3. Harganya mungkin sedikit lebih mahal, tetapi cukup baik untuk meningkatkan kesuburan dan sesuai untuk anda yang tidak suka makan banyak ikan.

Telur adalah sumber protein tanpa lemak yang murah, yang juga terbukti baik untuk kesuburan pada lelaki dan wanita. Telur juga mengandungi kolin yang dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

Salmon

Salmon juga makanan super baik untuk meningkatkan kesuburan. Salmon kaya dengan asid lemak penting dan omega-3, yang terbukti bermanfaat untuk kesuburan pada lelaki dan wanita. Ia juga merupakan nutrien yang mesti dimiliki semasa mengandung untuk pertumbuhan janin yang sihat.

Nutrien pembiakan penting lain yang terdapat dalam salmon adalah vitamin D dan selenium. Tahap vitamin D yang tinggi dikaitkan dengan kadar kesuburan pada lelaki dan wanita. Sebenarnya, salmon adalah sumber makanan vitamin D. yang terbaik. Hanya tiga ons salmon salai akan memberi anda 97 peratus daripada nilai harian yang disyorkan.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa seorang wanita sedang dalam masa subur

Itulah makanan yang boleh diandalkan untuk meningkatkan kesuburan. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesuburan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui ciri sembang di . Doktor sentiasa bersedia memberi anda nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Makanan Kesuburan untuk Meningkatkan Kesanggupan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Kesuburan.