Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Memiliki haiwan peliharaan memang menjadi kesenangan bagi pencinta haiwan. Terutama jika haiwan yang dipelihara itu comel, comel, dan pintar. Selain menjadi teman di rumah, ternyata haiwan peliharaan juga dapat memberi manfaat untuk kesihatan fizikal dan psikologi. Ingin tahu apakah faedah memiliki haiwan kesayangan?

Haiwan peliharaan berbeza dengan haiwan ternakan yang dijaga untuk faedahnya untuk keperluan manusia. Haiwan peliharaan boleh diajak berkomunikasi dan menjadi sangat dekat dengan manusia. Oleh itu, tidak jarang mencari orang yang menyukai haiwan peliharaan mereka seperti anak mereka sendiri, atau haiwan yang setia mati kepada tuannya. Memiliki haiwan peliharaan juga dapat membuat seseorang bahagia dan tidak merasa kesepian, jadi itu baik untuk kesihatan psikologinya. Selain itu, haiwan peliharaan juga dapat memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh pemiliknya, anda tahu.

Manfaat Haiwan Peliharaan untuk Kesihatan Tubuh

1. Membantu Manusia Bergerak Secara Aktif

Adakah anda sedar bahawa ketika anda mempunyai haiwan kesayangan, anda secara tidak langsung banyak bergerak? Sebagai contoh, penjaga anjing mesti berjalan anjing mereka atau bermain bersama. Anda yang mempunyai kucing juga diminta untuk memandikan kucing dan memberi makan secara berkala. Penjaga ikan juga perlu membersihkan akuarium dengan kerap. Aktiviti penjagaan haiwan kesayangan ini boleh menjadi alternatif bagi anda yang tidak suka bersenam untuk menjaga kesihatan badan anda.

2. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Kebanyakan orang teragak-agak untuk menjaga haiwan peliharaan kerana mereka menyangka boleh membawa penyakit. Tetapi ternyata, orang yang memelihara haiwan mempunyai sistem imun yang lebih baik daripada mereka yang tidak. Ini juga berlaku untuk kanak-kanak. Kanak-kanak yang tinggal di rumah dengan haiwan peliharaan, cenderung lebih kebal terhadap alahan, asma, dan alahan kulit.

3. Membantu Menjaga Kesihatan Jantung

Bagi penghidap penyakit jantung, aktif dengan bermain dengan haiwan peliharaan dapat membantu meningkatkan fungsi jantung. Satu kajian juga menunjukkan bahawa pemilik haiwan peliharaan memiliki kadar kolesterol yang lebih rendah dan cenderung untuk menghidap penyakit jantung Persatuan Jantung Amerika. Kucing dipercayai salah satu haiwan yang sesuai dipelihara oleh penghidap penyakit jantung. Penyelidik dari University of Minnesota mendapati bahawa mereka yang tidak memiliki kucing mempunyai risiko 40% lebih tinggi terkena serangan jantung daripada pemilik kucing.

Manfaat Haiwan Peliharaan untuk Kesihatan Minda

1. Meringankan Tekanan dan Keseronokan

Sebilangan besar orang menghilangkan tekanan dan kebosanan setelah seharian melakukan aktiviti dengan bermain dengan haiwan kesayangan mereka. Aktiviti ini memang dapat meningkatkan tahap dopamin dan serotonin, yang menenangkan fikiran dan perasaan gembira. Hanya dengan melihat tingkah laku comel anjing kesayangan anda, tekanan dan perasaan betina anda akan mereda.

2. Menghilangkan Kesunyian dan Perasaan Negatif

Anda tidak akan merasa kesunyian jika mempunyai haiwan kesayangan, kerana rakan berbulu atau bersirip ini dapat menemani anda ketika anda bersendirian. Merawat haiwan juga dapat mengembangkan cinta dan penjagaan anda. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang memiliki haiwan peliharaan mempunyai perasaan memiliki lebih dekat dan jauh dari perasaan penolakan.

3. Rakan untuk Berinteraksi dengan

Walaupun si comel mungkin tidak sepenuhnya memahami maksud kata-kata anda, tetapi biasanya anda masih akan mengajaknya berkomunikasi bukan? Haiwan peliharaan yang boleh berinteraksi seperti anjing, kucing, atau burung juga sangat baik untuk keadaan psikologi kanak-kanak dengan autisme. Mereka dapat belajar berkomunikasi dan bersosial dengan kehadiran haiwan peliharaan. Memiliki haiwan peliharaan boleh bermanfaat bagi kesihatan anda jika anda benar-benar menjaganya, menjaganya bersih, dan melatihnya.

Sekarang anda boleh membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor melalui aplikasi tersebut. Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli vitamin atau produk kesihatan yang anda perlukan tanpa perlu keluar rumah. Kekal pesanan melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.