Inilah Cara Mengesan Kanser Ovari

, Jakarta - Ingin tahu berapa orang dengan barah ovari di seluruh dunia? Berdasarkan data yang dikumpulkan oleh pakar, terdapat sekurang-kurangnya 250,000 kes barah ovari di seluruh dunia setiap tahun. Apa yang mesti diketahui, angka kematian juga cukup tinggi, iaitu 140,000 kematian setiap tahun.

Pada tahun 2012 misalnya. Menurut data dari World Ovarian Cancer Coalition pada tahun itu dianggarkan terdapat 230,000 kes barah ovari, dengan angka kematian 152,000 (lebih dari 50 persen). Dengan kata lain, penyakit ini sangat serius dan mematikan.

Pertanyaannya adalah, apa saja gejala dan bagaimana mendiagnosis penyakit ini sehingga penghidapnya dapat segera mendapatkan perawatan?

Baca juga: Datang Dengan Senang, Inilah 4 Cara Melindungi Diri Anda Dari Barah Ovari

Dari Mual hingga Sakit Semasa Hubungan Seks

Seperti kista ovari, barah ovari juga jarang menyebabkan gejala pada peringkat awal. Sekiranya menyebabkan simptom, sekurang-kurangnya ia menyerupai sembelit atau gejala usus yang mudah marah. Kanser ovari pada amnya hanya dapat dikesan ketika barah itu merebak di dalam badan. Nah, inilah simptom biasa yang dialami oleh penghidap barah ovari.

  • Mual.

  • Perut selalu terasa kembung.

  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil.

  • Sakit perut.

  • Perubahan tabiat usus, seperti sembelit.

  • Bengkak di perut

  • Pengurangan berat.

  • Sakit semasa persetubuhan.

Wanita harus lebih waspada, kerana barah ini dapat muncul di semua peringkat usia. Namun, para pakar mengatakan barah ovari biasanya berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus, atau berumur lebih dari 50 tahun.

Gangguan ovari dalam bentuk barah ovari terbahagi kepada tiga jenis. Pengumpulan berdasarkan lokasi awal perkembangan barah. Pertama terdapat tumor epitelium yang sel barahnya akan muncul di tisu yang menutupi ovari. Ini adalah jenis barah ovari yang paling biasa.

Baca juga: Ujian Perlu Dilakukan untuk Mengesan Kista Ovari

Kedua, terdapat tumor stroma di mana sel barah dapat muncul di lapisan di mana sel penghasil hormon berada. Kira-kira 7 daripada 100 kanser ovari termasuk dalam jenis ini. Akhirnya, terdapat tumor sel kuman. Dalam kes ini, barah akan berkembang di sel penghasil telur. Kanser ovari jenis ini lebih cenderung dialami oleh wanita muda.

Cara Mendiagnosis Kanser Ovari

Doktor akan membuat diagnosis setelah memeriksa gejala yang dialami oleh penghidapnya. Bukan hanya itu, doktor juga akan melihat keadaan sejarah keluarga dan hasil pemeriksaan fizikal. Jadi, langkah seterusnya adalah pemeriksaan susulan. Pemeriksaan ini akan membantu doktor membuat diagnosis.

Lalu, apakah jenis penyelidikan untuk mendiagnosis barah ovari?

1. Pemeriksaan Darah

Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengkaji tahap protein CA 12 dalam darah. Singkatnya, jika tahap protein ini tinggi, ini dapat menunjukkan adanya barah ovari. Malangnya, ujian darah ini bukan ujian khusus, jadi ujian ini tidak dapat digunakan sebagai rujukan tunggal. Sebab mengapa tahap CA 125 dapat meningkat adalah disebabkan oleh keadaan lain (bukan barah sahaja). Di samping itu, tahap CA 125 tidak selalu meningkat pada setiap pesakit dengan barah ovari.

Baca juga: Datang Secara Diam-diam 4 Jenis Kanser ini sukar dikesan

2. Pemeriksaan Ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi akan memeriksa keadaan bahagian bawah abdomen dan organ pembiakan. Melalui pemeriksaan ini doktor dapat menentukan ukuran, bentuk, dan struktur ovari.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda merasakan simptom di atas. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan kesan, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan lebih cepat. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play! Ia mudah, bukan?