Berhati-hatilah dengan potensi psikopat sekiranya pasangan anda melakukan 5 perkara ini

, Jakarta - Psikopati adalah gangguan keperibadian yang ditandai dengan beberapa ciri, seperti tingkah laku antisosial, kurangnya empati, dan perangai yang sangat tidak dapat diramalkan. Banyak perkara menyebabkan seseorang menjadi psikopat. Biasanya, gangguan ini disebabkan oleh gangguan genetik dan juga pengalaman trauma yang pernah dialami oleh orang tersebut.

Sebenarnya, anda perlu menyedari gangguan ini kerana boleh memberi kesan buruk kepada orang di sekitarnya. Termasuk anda jika anda mempunyai pasangan yang mempunyai gejala awal gangguan keperibadian psikopat ini. Terdapat banyak ciri yang dapat anda kenali jika pasangan anda mempunyai gejala menjadi psikopat. Seperti kurangnya rasa empati yang ditunjukkan oleh pasangan anda terhadap anda dan persekitaran, telah melakukan kejahatan, dan tidak pernah meminta maaf atas keburukan yang telah dilakukan dan ceroboh.

Bukan itu sahaja, anda harus menyedari potensi psikopat sekiranya pasangan anda melakukan beberapa perkara berikut:

1. Berusaha untuk menjadi Master dalam Hubungan

Menjaga pasangan masing-masing adalah sesuatu yang perlu dilakukan semasa membina hubungan. Namun, bagaimana jika pasangan anda terlalu jauh dalam satu hubungan? Ini boleh dikatakan posesif. Anda harus berhati-hati ketika pasangan ini kelihatan seperti mereka berusaha menjadi penguasa atau dominan dalam hubungan anda. Biasanya, apabila pasangan anda ingin tampil kuat atau dominan, maka pasangan anda akan berusaha mengekang, melarang, dan mengawal apa sahaja aktiviti yang akan anda lakukan. Sebenarnya, tidak jarang pasangan anda memutuskan aktiviti apa yang boleh anda lakukan. Pasangan akan menjadi dominan jadi apa sahaja yang dia mahukan mesti diikuti.

2. Tidak Memberi Peluang Pendapat

Ciri utama hubungan yang sihat adalah hubungan yang membolehkan anda mengemukakan pendapat anda secara bebas dengan pasangan anda. Sebaiknya hindari jika pasangan anda tidak memberi anda pendapat dan melakukan apa yang anda anggap baik. Bukan itu sahaja, setiap orang berhak untuk menyuarakan pendapat mereka. Sekiranya pasangan anda tidak memberi anda peluang untuk mempunyai pendapat, itu bermakna pasangan anda juga tidak menghormati dan juga mengambil hak anda.

3. Selalunya Menjatuhkan Harga Diri Anda

Dalam hubungan, anda dan pasangan seharusnya dapat saling menerima kekuatan dan kelemahan masing-masing. Jangan sekali-kali menunjukkan kekurangan atau kesalahan anda kepada orang lain. Sekiranya anda mempunyai pasangan yang selalu menjatuhkan harga diri anda di hadapan banyak orang, maka anda perlu menyedari tingkah laku pasangan anda. Hati-hati terjebak dalam hubungan yang tidak sihat.

4. Mencari Kesalahan Orang Lain

Semua orang pasti mengalami kesilapan, termasuk pasangan anda. Namun, jika pasangan anda melakukan kesalahan dan mencari kesalahan orang lain, sudah tentu anda perlu menyedari gejala gangguan keperibadian pada pasangan anda. Psikopat biasanya tidak boleh disalahkan. Psikopat akan selalu merasa bahawa mereka bertindak dengan baik sehingga mereka akan sangat marah jika seseorang menyalahkan mereka. Tidak jarang, pasangan anda akan sering menyalahkan anda atas kesalahan yang dilakukannya.

5. Selalunya Berbohong

Berhati-hati jika pasangan anda sering berbohong. Sifat pembohong sememangnya adalah yang paling melekat dan sukar dikeluarkan dari sifat psikopat.

Psikopat biasanya akan kelihatan normal seperti orang biasa. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pasangan dengan tanda-tanda mencurigakan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Penilaian psikologi boleh dilakukan untuk mengetahui keadaan sebenar. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu
  • Cemburu gila? Berhati-hatilah dengan Tanda-tanda Gangguan Ini
  • Jangan Salah Faham Ekstrovert, Ini Fakta