Mahukan Bentuk Badan Cantik? Ikuti Swing Yoga

, Jakarta - Yoga terkenal sebagai sukan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satu jenis yoga yang menarik adalah yoga swing. Dengan menggunakan selendang khas, anda dapat menggerakkan pose yoga di udara sehingga terasa seperti terbang! Selain menyeronokkan, ternyata yoga swing juga dapat memberikan kebaikan yang besar dalam membentuk tubuh agar ideal dan cantik. Berminat untuk mencuba?

Jenis yoga ini berbeza dengan yoga secara umum yang dilakukan di atas tikar. Yoga yoga menggunakan harta benda dalam bentuk selendang yang juga dikenali sebagai tempat tidur gantung atau hayun untuk menolong anda melakukan sejumlah gerakan yoga di udara, sehingga sering disebut yoga udara. Yoga yoga sering disebut sebagai yoga anti-graviti, kerana anda akan belajar bagaimana mengimbangi dan melawan graviti ketika anda mengikuti kelas yoga ini. Menggabungkan asas yoga dengan gimnastik, pilate, dan akrobatik, membuat yoga swing bukan sahaja senang dilakukan tetapi juga dapat membakar banyak kalori, nada, dan membentuk badan. Berikut adalah faedah latihan yang lain yoga swing:

  • Melancarkan Peredaran Darah

Salah satu pose yoga swing adalah penyongsangan terapung atau sirsasana, di mana kepala turun tetapi tidak menyentuh lantai dan berat badan disokong sepenuhnya oleh tempat tidur gantung. Pose ini berguna untuk melancarkan aliran oksigen ke otak, sehingga peredaran darah di seluruh tubuh juga akan lancar dan minda akan lebih segar.

  • Meningkatkan Kelenturan

Selain mengamalkan keseimbangan, kerana anda akan menggantung dan melakukan beberapa pergerakan pada selendang, yoga swing Ia juga dapat meningkatkan fleksibiliti anda. Pergerakan yoga swing yang mempunyai unsur gimnastik akan melatih badan anda menjadi lebih fleksibel ketika badan bergerak dengan sokongan tempat tidur gantung. Dijamin, tahap kelenturan badan anda akan meningkat setelah beberapa latihan.

  • Membakar Kalori

Terdapat beberapa pose yoga swing yang membuat anda harus menahan berat badan dengan kekuatan yang sangat kuat, jadi ketika itulah banyak kalori dalam badan anda dibakar. Pergerakan yoga swing juga dapat mengencangkan otot-otot paha, perut, lengan, punggung dan kaki, sehingga anda dapat memperoleh bentuk badan yang cantik dan ideal.

  • Melegakan Sakit Badan

Semasa melakukan pose sirsasana, tarikan ayunan akan meregangkan di antara vertebra, menjadikannya baik untuk merawat sakit belakang, melegakan sakit bahu, saraf terjepit, dan scoliosis.

  • Mencegah Penuaan Pramatang

Pergerakan melawan gravitasi dalam yoga swing bukan sahaja menguatkan otot perut dan kaki, tetapi juga mengencangkan kulit wajah, sehingga memperlambat proses penuaan pramatang.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba sukan ini, perhatikan dahulu petua selamat untuk bermain sukan ini.yoga swing berikut:

  • Ingatlah untuk selalu memanaskan dan menyejukkan badan sebelum dan selepas melakukan yoga swing. Biasanya pemanasan dan penyejukan akan dipimpin oleh pengajar yoga swing.
  • Walaupun yoga swing boleh dilakukan di rumah, tetapi bagi anda yang baru bermula, anda harus mengikuti kelas yoga swing dibimbing oleh tenaga pengajar yang berpengalaman.
  • Sekiranya anda menghadapi masalah untuk melakukan pose sederhana, seperti anjing ke bawah, anda hanya perlu menyesuaikan ketinggian penggantungan dan biarkan badan tergantung tempat tidur gantung.
  • Bagi pemula yang tidak dapat menggerakkan pose yoga yang terlalu rumit, biasanya pengajar akan memberitahu anda gerakan alternatif yang lebih mudah. Contohnya, jika anda masih takut untuk melakukannya penyongsangan terapung (berpose kepala depan dengan kepala anda tidak menyentuh lantai), anda boleh melakukan pose separuh penyongsangan, bahu masih di lantai pada ketinggian tempat tidur gantung lebih rendah.

Anda juga boleh meminta nasihat doktor sebelum memutuskan untuk mencuba jenis latihan tertentu melalui aplikasi tersebut. Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan, seperti kadar kolesterol, kadar gula darah, dan lain-lain, jangan tinggalkan rumah. Anda boleh melakukannya melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan Rumah yang terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli vitamin atau produk kesihatan yang anda perlukan tanpa perlu keluar rumah. Kekal pesanan melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.