Bagaimana Penyebaran Selesema Singapura?

, Jakarta - Mempertahankan kekebalan tubuh adalah cara yang berkesan untuk mencegah tubuh daripada terkena penyakit yang disebabkan oleh pelbagai virus, salah satunya adalah selesema Singapura. Selsema Singapura, juga dikenali sebagai penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh pendedahan kepada virus.

Baca juga: Siapa yang Paling Mudah Terhadap Selesema Singapura?

Walaupun penyakit ini sering menyerang kanak-kanak, orang dewasa rentan terhadap keadaan ini, terutama jika sistem imun mereka rendah. Selsema Singapura adalah penyakit yang mudah merebak. Ketahui bagaimana selesema Singapura ditularkan sehingga pencegahan penyakit ini dapat dilakukan.

Ketahui Penyebaran Selesema Singapura

Selsema Singapura adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh virus enterovirus. Enterovirus dapat bertahan dalam rembesan hidung, rembesan tekak, air liur, tinja, dan cairan yang muncul dari ruam kulit. Penularan selesema Singapura juga terdedah. Melancarkan dari Garis Kesihatan , Selsema Singapura mudah disebarkan dari pesakit kepada orang lain yang sihat. Terdapat beberapa keadaan yang membantu penyebaran virus atau penularan penyakit selesema Singapura, seperti:

  1. Mempunyai hubungan fizikal secara langsung dengan orang yang menderita selesema Singapura sehingga mereka mudah menyentuh cairan tubuh penghidapnya.

  2. Mengonsumsi makanan atau minuman bersama dengan selesema Singapura.

  3. Menyentuh barang yang terkontaminasi dengan enterovirus kerana terkena cecair badan seseorang yang bersin atau batuk.

Itulah cara penularan yang mungkin berlaku antara orang dengan selesema Singapura dengan orang lain. Kami mengesyorkan bahawa jika anda tinggal dengan seseorang yang menderita selesema Singapura, jangan lupa untuk mencuci tangan anda dengan kerap dan menggunakan topeng perubatan agar anda tidak mudah dijangkiti selesema Singapura. Orang yang menghidap selesema Singapura harus memakai topeng perubatan dan mengurangkan aktiviti dengan orang ramai agar penyakit yang anda alami tidak merebak dan menjangkiti orang lain.

Baca juga: Inilah cara untuk mengetahui perbezaan antara selesema Singapura dan cacar air

Sakit Tekak hingga Ruam Merah

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penghidap selesema Singapura, salah satunya demam. Melancarkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Orang dengan selesema Singapura pada amnya akan mengalami demam setelah 3-6 hari terdedah kepada virus yang menyebabkan selesema Singapura. Tidak hanya itu, penderita juga merasa sakit tekak, pengurangan makanan dan minuman, dan badan merasa tidak selesa.

Beberapa hari selepas simptom awal, penghidap akan mengalami luka di mulut yang menyebabkan penghidapnya sukar makan dan minum. Selain itu, penghidap selesema Singapura juga menghasilkan lebih banyak air liur daripada biasa.

Jangan teragak-agak untuk pergi ke hospital terdekat sekiranya keadaan ini menyebabkan sakit yang tidak tertahankan di mulut dan mengganggu aktiviti makan dan minum. Buat temu janji dengan doktor melalui aplikasi sebelum pergi ke hospital untuk memudahkan pemeriksaan.

Ruam merah yang dipenuhi dengan cecair dan menyebabkan luka juga boleh menjadi gejala lain dari selesema Singapura. Anda harus memperhatikan ruam yang terjadi pada kulit agar selalu bersih dan kering untuk mengurangkan risiko penyebaran virus yang menyebabkan selesema Singapura.

Baca juga: Bolehkah Selesema Singapura Mempengaruhi Orang Dewasa?

Lancarkan Klinik Mayo , hingga kini rawatan dilakukan hanya untuk mengurangkan gejala yang dirasakan. Umumnya, selesema Singapura yang tidak ditangani dengan betul menyebabkan dehidrasi. Sebaiknya penderita selesema Singapura mengonsumsi lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Di samping itu, rajin menjaga kebersihan diri dan persekitaran adalah salah satu kaedah pencegahan yang paling berkesan untuk mengelakkan selesema Singapura.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mulut Kaki Tangan
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mulut Kaki Tangan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mulut Kaki Tangan