Ketahui 5 Makanan untuk Menguatkan Gigi Kanak-kanak

Jakarta - Balita yang sudah mempunyai gigi biasanya akan lebih lapar ketika makan. Seiring dengan pertumbuhannya, selera makan semakin besar. Sehubungan itu, ibu juga perlu memperhatikan pengambilan makanan yang diberikan, agar nutrien yang diperlukan oleh tubuh dapat dipenuhi dengan baik. Jika tidak, gigi anak anda mungkin lebih mudah reput di kemudian hari.

Selain rentan terhadap masalah pergigian, perkembangannya juga dapat terganggu. Salah satu pengambilan yang diperlukan untuk menjaga kesihatan gigi adalah kalsium dan zat besi. Oleh itu, untuk memenuhi pengambilan ini, ibu dapat memberikan beberapa makanan untuk menguatkan gigi anak-anak berikut:

Baca juga: Anak-anak Mempunyai Kesukaran Membuat Teman, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

1. Susu dan produknya yang diproses

Susu mengandungi vitamin D, fosfat dan kalsium di dalamnya. Sekiranya fosfat dan kalsium digabungkan, keduanya dapat menyeimbangkan pH di mulut balita, jadi bakteria penyebab rongga tidak dapat bertahan dan berkembang. Kalsium juga dapat melindungi dari asid yang boleh merosakkan gigi, serta menguatkan enamel dan tulang di sekitar gigi balita. Untuk mendapatkan faedahnya, ibu dapat memberikan keju, yogurt, dan kefir.

2. Kacang dan Biji-bijian

Kacang dan biji adalah makanan untuk menguatkan gigi kanak-kanak. Beberapa jenis kacang yang disyorkan adalah, kacang mete atau badam. Kedua-duanya mengandungi lemak semula jadi yang melindungi gigi daripada terkena bakteria. Kandungan minyak dan kalsium yang tinggi dalam biji juga dapat menguatkan enamel, sehingga gigi tidak mudah rapuh.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

3. Stroberi

Stroberi adalah salah satu buah yang mengandungi kolagen. Kolagen bukan sahaja baik untuk kesihatan kulit, tetapi juga dapat melindungi gigi dan gusi dari kerosakan. Selain kolagen, strawberi juga kaya akan vitamin C yang dapat membuat gusi lebih kuat, sehingga dapat menghindari kerosakan. Kandungan asid aktif dalam buah juga mampu mengangkat plak, serta memutihkan gigi.

4. Jeruk dan Epal

Jeruk dan epal adalah buah yang mempunyai kadar vitamin tinggi. Kandungannya baik untuk kesihatan tubuh, termasuk menguatkan gigi anak-anak. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam jeruk mampu merawat dan melindungi gusi dari masalah kesihatan. Sementara epal, tekstur yang sedikit keras berfungsi sebagai pemusnahkan plak pada gigi. Sehingga hasilnya dapat dilihat dengan cepat, ibu dapat memberi anak setiap hari.

5. Lobak, Saderi dan Kacang Hijau

Makanan terakhir untuk menguatkan gigi kanak-kanak adalah sayur-sayuran bertekstur renyah. Sayuran ini, termasuk wortel, saderi dan kacang hijau, dapat menghilangkan plak pada gigi secara semula jadi. Sekiranya anak anda terbiasa diberi makanan ringan ini, plak yang tidak dapat dijangkau antara gigi akan terangkat, sehingga mencegah penumpukan yang boleh menyebabkan karies gigi.

Baca juga: Didik Anak-Anak agar Tidak Menangis, Inilah Caranya

Itulah sejumlah makanan untuk menguatkan gigi kanak-kanak. Selain menyediakan sejumlah makanan ini, lebih baik jika ibu memantau kesihatan Si Kecil di hospital terdekat. Kaedah ini dilakukan untuk mengelakkan masalah kesihatan, dan juga untuk mengesan gangguan awal pada si Kecil.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Menguatkan Gigi Kanak-kanak.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan dan Gigi Anak Anda.
Dr. Steven Lin. Diakses pada tahun 2021. Kuatkan Gigi Balita dengan 10 Makanan Hebat.