Adakah Urin Berbusa Betul-betul Tanda Sindrom Nefrotik?

, Jakarta - Sindrom nefrotik adalah sejenis gangguan yang boleh menyerang buah pinggang pada manusia. Sindrom ini akan menjadi tanda sekiranya buah pinggang seseorang tidak berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan tubuh manusia kehilangan banyak protein yang dikeluarkan dalam air kencing. Protein yang keluar bersama dengan air kencing biasanya akan kelihatan berbuih.

Sindrom nefrotik boleh berlaku pada orang dari semua peringkat umur, walaupun jarang berlaku. Kali pertama sindrom ini dikesan pada kanak-kanak dengan lingkungan umur 2 hingga 5 tahun. Gangguan ini mesti diatasi dengan segera kerana boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius.

Gejala sindrom nefrotik

Gejala yang boleh timbul pada seseorang yang mempunyai sindrom nefrotik adalah:

  1. Urin berbuih

Salah satu gejala sindrom nefrotik adalah air kencing berbuih. Ini berlaku kerana air kencing mengandungi protein tinggi yang disebabkan oleh gangguan pada buah pinggang. Di samping itu, kanak-kanak yang menderita sindrom ini secara amnya akan membuang air kecil lebih kerap dan kurang mengeluarkan air.

  1. Pengumpulan Cecair pada Tisu Badan

Satu lagi gejala sindrom nefrotik adalah pengumpulan cecair dalam tisu badan. Ini disebabkan oleh penurunan kadar protein dalam darah. Keadaan ini menyebabkan air terkumpul di tisu badan dan membuat bengkak di bahagian badan, seperti pergelangan kaki dan kaki. Di samping itu, penghidapnya mungkin mengalami kenaikan berat badan.

  1. Pembekuan darah

Tubuh yang mengalami pembekuan darah juga merupakan salah satu gejala sindrom nefrotik yang mungkin berlaku. Protein yang berfungsi mencegah pembekuan darah dibawa bersama air kencing keluar dari badan. Oleh itu, penyakit serius akibat pembekuan darah meningkat dengan kekurangan protein

  1. Tubuh Mudah Terhadap Jangkitan

Protein dalam darah juga berfungsi sebagai antibodi untuk melawan jangkitan dan virus yang masuk ke dalam badan. Apabila antibodi dalam badan berkurang, tubuh menjadi rentan terhadap jangkitan yang merupakan gejala sindrom nefrotik. Jangkitan dan virus akan lebih mudah memasuki badan yang kekurangan antibodi.

  1. Tekanan darah tinggi

Seseorang yang menderita sindrom ini akan mengalami gejala tekanan darah tinggi. Ini kerana buah pinggang tidak berfungsi dengan baik untuk mengatur tekanan darah di dalam badan. Di samping itu, perubahan keperluan protein dalam darah akan mencetuskan tekanan darah tinggi.

  1. Kelainan pada Tahap Darah

Orang dengan sindrom nefrotik mungkin mengalami tahap albumin yang rendah dalam darah, lipid darah tinggi, dan pembengkakan yang ketara. Sindrom ini umumnya disebabkan oleh kerosakan pada saluran darah kecil di buah pinggang yang berfungsi menyaring sisa dan lebihan air dalam darah manusia.

Rawatan Sindrom Nefrotik

Rawatan yang boleh dilakukan untuk sindrom ini adalah dengan merawat keadaan yang menyebabkan ini berlaku dan mengambil ubat. Sindrom nefrotik dapat meningkatkan risiko seseorang terkena jangkitan dan pembekuan darah. Sebaiknya seseorang yang menderita gangguan ini mengubah diet mereka. Ini dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang boleh berlaku akibat sindrom nefrotik.

Di samping itu, kanak-kanak yang menderita sindrom ini pada gangguan buah pinggang akan menerima infus yang mengandungi albumin. Doktor juga akan mencadangkan pembedahan atau dialisis dan pembedahan pemindahan buah pinggang untuk rawatan cepat. Kadar penyembuhan bergantung pada penyebab, keparahan, dan tindak balas badan terhadap rawatan.

Itulah perbincangan mengenai gejala sindrom nefrotik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga:

  • Perkenalan dengan Sindrom Nefrotik Kerana Ginjal Yang Rosak
  • Masalah Protein di Badan Boleh Menyebabkan Sindrom Nefrotik
  • 6 Gejala Sindrom Nefrotik yang Perlu Diperhatikan