Inilah Sebab Seseorang Mengalami Keinginan Makanan

, Jakarta - Mengidam makanan adalah keinginan yang kuat untuk makan makanan tertentu. Keinginan ini mungkin kelihatan tidak terkawal dan rasa lapar seseorang mungkin tidak akan puas sehingga mereka mendapat makanan.

Biasanya, keinginan makanan Ini berlangsung sekitar 3-5 minit. Walaupun begitu, semua orang mengalami keinginan makanan berbeza. Biasanya, jenis makanan yang paling sering dicari ketika makananmengidam adalah makanan ringan tinggi gula, garam dan lemak. Mengapa orang boleh mengalami keinginan makanan ? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Mengidam dan Mengidam Makanan, Apa Perbezaannya?

Ketidakseimbangan hormon

Mengidam makanan disebabkan oleh bahagian otak yang bertanggungjawab untuk ingatan, kesenangan, dan ganjaran. Ketidakseimbangan hormon, seperti leptin dan serotonin, juga boleh menyebabkan keinginan makanan .

Mungkin juga keinginan makanan disebabkan oleh endorfin yang dilepaskan ke dalam badan setelah seseorang makan, yang menyebabkan "ketagihan". Emosi juga boleh terlibat dalam mewujudkan keinginan untuk makan, terutama jika seseorang makan untuk keselesaan.

Wanita hamil yang mengalami keinginan makanan, Selalunya disebabkan oleh perubahan hormon yang boleh mengganggu reseptor rasa dan bau. Terdapat juga kemungkinan hubungan antara keinginan dan pemakanan. Inilah idea bahawa tubuh sangat memerlukan makanan tertentu kerana kekurangan nutrien tertentu.

Mengidam makanan boleh menjadi selektif atau tidak selektif. Mengidam makanan bersikap selektif sangat menginginkan makanan tertentu. Ini mungkin coklat bar kegemaran seseorang, burger tertentu dari restoran kegemaran mereka, atau sebungkus kerepek kentang.

Mengidam makanan tidak selektif adalah keinginan untuk makan apa sahaja. Ini mungkin disebabkan oleh rasa lapar yang sebenarnya, tetapi ini juga boleh menjadi tanda dahaga. Minum air dapat membantu mengatasi keinginan mengunyah makanan yang tidak selektif.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, cuba tanya terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga: Lebih Bermasalah? Berhati-hati dengan Makan Emosi

Kelaparan dan Tekanan Emosi

Tekanan dan pemakanan emosi boleh mempengaruhi pelbagai masalah kesihatan. Sekiranya anda mengalami tekanan, ia boleh mendorong keinginan makanan supaya anda dapat bertenang. Makan di bawah tekanan boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan lilitan pinggul yang lebih besar.

Tekanan juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan sendiri, tanpa keinginan untuk makanan tambahan. Tekanan mengakibatkan tahap kortisol yang lebih tinggi, hormon stres, yang dapat meningkatkan lemak perut.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, rasa lapar dan dahaga dapat menghasilkan sensasi yang serupa di dalam pikiran, menyebabkan otak menjadi bingung. Salah satu kaedah termudah untuk mengurangkan keinginan makanan adalah memastikan anda terhidrasi sepanjang hari.

Minum banyak air membantu membuang toksin dari badan, yang juga boleh memberi manfaat kepada kesihatan keseluruhan. Kurang tidur boleh mengubah keseimbangan hormon badan. Ketidakseimbangan ini menyumbang kepada makan berlebihan dan kenaikan berat badan.

Diet yang sihat harus mengandungi banyak sumber protein tanpa lemak, kerana dapat membantu mengurangkan kehilangan lemak keinginan makanan. Apabila anda merasakan keinginan untuk keinginan makanan, cuba menjauhi makanan ini.

Baca juga: 5 Cara Mengatasi Keinginan Makanan

Contohnya, anda boleh berjalan-jalan atau membaca untuk mengalihkan fikiran anda ke perkara lain. Perubahan pemikiran dan persekitaran dapat membantu menghentikan keinginan. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa permen karet dapat membantu mengurangkan keinginan makanan atau anda juga boleh menggantinya dengan sesuatu yang sihat.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan keinginan makanan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Cara Menghentikan Keinginan untuk Makanan dan Gula Tidak Sihat.