Ini adalah Pencegahan Berkesan pada Kanak-kanak

Jakarta - Gondok berlaku apabila kelenjar air liur dijangkiti oleh paramyxovirus yang sangat berjangkit. Gejala beguk termasuk bengkak di tekak dan rahang. Gondok menyerang kanak-kanak, tetapi tidak menolak kemungkinan berlaku pada semua peringkat usia.

Virus gondok dapat disebarkan melalui kontak dengan cairan dari mulut, hidung, dan tekak ketika anak yang dijangkiti batuk, bersin, atau berbicara. Virus juga boleh hidup di permukaan seperti kenop pintu, alat makan dan cawan minum. Sekiranya ibu bimbang, berikut adalah langkah-langkah berkesan untuk mencegah penyakit gondok pada anak-anak.

Baca juga: Bukan Hanya Kekurangan Iodin, Ini Menyebabkan Mumps

Langkah-Langkah Mencegah Mumps pada Kanak-kanak

Kaedah paling berkesan untuk mencegah penyakit gondok adalah dengan memberi imunisasi kepada kanak-kanak. Imunisasi campak, gondok, dan rubela (MMR) adalah imunisasi yang mesti diberikan kepada kanak-kanak sejak bayi. Imunisasi MMR diberikan dalam 2 dos. Dos pertama diberikan antara usia 12 bulan dan 15 bulan. Dos kedua diberikan antara umur 4 dan 6 tahun. Dos kedua harus diberikan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas dos pertama.

Selain memberi imunisasi, ada langkah-langkah lain untuk membantu mencegah penyebaran penyakit gondok, seperti menjauhkan anak anda dari anak lain yang mempunyai beguk, mengajar anak-anak untuk mencuci tangan dengan kerap dan amalan kebersihan yang lain, dan membersihkan mainan, pakaian, dan peralatan lain yang mereka gunakan. setiap hari.

Sekiranya bayi anda menghidap beguk, anda juga harus melakukan perkara berikut untuk mengelakkan penyakit gondok merebak ke anak lain:

 • Rehatkan anak di rumah sehingga gejalanya hilang.
 • Basuh tangan dengan baik sebelum dan selepas menjaga anak
 • Pastikan ahli rumah yang lain sering mencuci tangan, terutama sebelum makan.
 • Mintalah anak anda menutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk.
 • Bersihkan permukaan keras, mainan, dan kenop pintu dengan pembasmi kuman.

Baca juga: Berikut adalah 7 Bahan Asli untuk Mengatasi Gondok

Gejala Gondok pada Kanak-kanak

Gejala biasanya memerlukan 2-3 minggu untuk muncul setelah bersentuhan dengan virus. Ramai kanak-kanak tidak mempunyai gejala atau hanya mempunyai gejala yang sangat ringan. Walau bagaimanapun, gondok biasanya menyebabkan gejala berikut:

 • Kesakitan dan pembengkakan kelenjar air liur, terutamanya di kawasan rahang.
 • Kesukaran bercakap dan mengunyah.
 • Sakit telinga .
 • Demam.
 • Sakit kepala.
 • Sakit otot.
 • Keletihan.
 • Hilang selera makan.

Gejala beguk boleh seperti keadaan kesihatan yang lain. Sekiranya ibu melihat tanda-tanda ini, anda harus segera memeriksa anak itu ke hospital. Kini ibu boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi jadi anda tidak perlu menunggu terlalu lama di hospital. Cukup pilih doktor di hospital yang sesuai mengikut keperluan si kecil melalui aplikasi.

Cara Mendiagnosis dan Merawat Buasir pada Kanak-kanak

Pertama, doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan keseluruhan kanak-kanak. Selepas itu doktor akan meneruskan pemeriksaan fizikal. Anak anda mungkin memerlukan ujian, seperti ujian air liur atau air kencing, untuk mengesahkan diagnosis. Rawatan bergantung kepada gejala, usia, dan keadaan kesihatan anak anda. Rawatan juga bergantung pada seberapa teruk keadaannya.

Oleh kerana penyakit gondok disebabkan oleh virus, antibiotik tidak digunakan untuk mengobati penyakit ini. Matlamat rawatan adalah untuk membantu melegakan gejala. Rawatan boleh merangkumi:

 • Rehat di atas katil.
 • Minum banyak cecair.
 • Acetaminophen atau ibuprofen untuk demam dan ketidakselesaan.

Baca juga: Tidak hanya di leher, beguk juga boleh merebak ke otak

Bercakap dengan doktor anda mengenai risiko, faedah, dan kemungkinan kesan sampingan dari semua ubat yang ditetapkan. Jangan berikan ibuprofen kepada kanak-kanak di bawah umur 6 bulan, kecuali atas nasihat doktor. Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak kerana boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang serius yang disebut sindrom Reye.

Rujukan:
Cedars Sinai. Diakses pada tahun 2020. Mumps pada Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Mumps.