Jangan panik, ini adalah pertolongan cemas apabila anak anda demam

Jakarta - Ibu tidak perlu risau dan panik ketika anak kecil mereka demam. Demam bukanlah penyakit berbahaya. Penting untuk mengetahui bahawa demam pada kanak-kanak adalah tanda bahawa kanak-kanak itu melawan jangkitan tertentu. Walaupun begitu, demam masih harus dijangkakan dan ditangani dengan baik. Cara yang berkesan untuk mengurangkan demam anak bukanlah berapa banyak demam yang dapat diturunkan, tetapi bagaimana anak merasa selesa walaupun dia demam.

Apabila anak anda demam, lebih baik menggunakan termometer untuk mengukur suhu badan anak, bukan hanya menggunakan perasaan atau perasaan dari tangan ibu bapa. Seorang kanak-kanak dikatakan demam jika suhu tubuhnya melebihi 37.2 darjah Celsius ketika diukur di ketiak, lebih dari 37.8 darjah Celsius ketika diukur di mulut, dan 38 darjah Celsius ketika diukur di rektum. Dalam beberapa kes, demam pada kanak-kanak boleh mencapai 40 hingga 41 darjah Celsius. Ini boleh dipengaruhi oleh banyak perkara, seperti suhu bilik yang panas, pakaian yang terlalu tebal dan sebagainya. Namun, dalam kes umum kanak-kanak tersebut dikatakan mengalami demam tinggi jika suhu badannya telah mencapai 37.2 darjah celcius.

Lakukan Ini Sekiranya Anak Anda Menghidap Demam

Penting untuk memastikan tubuh anak anda selesa ketika mereka demam. Keperluan cecair kanak-kanak akan meningkat sehingga 1.5 kali ganda dari keperluan biasa. Sekiranya si kecil anda mengalami dehidrasi, demam akan semakin tinggi. Oleh itu, adalah mustahak untuk memenuhi keperluan cecair badan ketika anak demam.

Pengambilan cecair bermanfaat untuk mengelakkan penampilan panas yang lebih tinggi dan lebih lama. Elakkan minum minuman yang mengandung kafein, seperti teh, kerana akan menyebabkan cecair keluar melalui air kencing, sehingga si kecil menjadi lebih kering.

Biarkan si kecil anda berehat. Semakin berehat, semakin cepat dia akan pulih. Perlu diingat, jangan biarkan si kecil tidur dengan memakai pakaian berlapis dan selimut tebal ketika mereka demam. Ini kerana menyukarkan kulit menukar haba dengan udara.

Lebih Praktikal dengan Fever Compress Plaster

Apabila anak demam, drama sering berlaku di rumah kerana mood anak menjadi cerewet dan mudah marah. Khas untuk ibu baru yang lebih mudah panik ketika anak demam. Namun, ibu tidak perlu risau, sekarang ada cara praktikal untuk melakukan pertolongan cemas ketika anak demam. Anda boleh menggunakan Hansaplast Cooling Fever yang disertakan dengan watak Disney beku & Marvel Avengers yang disukai oleh kanak-kanak. Reka bentuk yang menarik ini juga dapat membangkitkan mood Sedikit agar ibu lebih mudah mengoleskan demam ketika anak sakit.

Dengan kesejukan yang bertahan sehingga 8 jam, Hansaplast Cooling Fever dapat membantu melegakan demam pada kanak-kanak. Bukan hanya itu, kompres demam ini mengandungi aroma yang menenangkan minyak hijau musim sejuk dan pudina yang menjadikan anak berasa selesa.

Sekiranya demam tidak turun, ibu boleh menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi untuk nasihat diagnosis dan rawatan yang tepat. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor dapat diterima secara praktikal dengan memuat turun aplikasi di Google Play atau App Store sekarang.