Ini adalah Diet Vegetarian yang Sihat

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menjadi sihat. Sebahagian daripada mereka makan makanan sihat dan juga mengatur diet.

Sebenarnya, terdapat pelbagai pilihan gaya hidup sihat yang boleh anda pilih, salah satunya menjadi vegetarian. Namun, sebelum memutuskan untuk menjadi vegetarian, ada baiknya Anda mengetahui terlebih dahulu apa yang dimaksudkan dengan vegetarian.

Baca juga: Berikut adalah 6 Sumber Protein Terbaik untuk Vegetarian

Vegetarian difahami sebagai makanan tanpa memakan makanan yang mengandungi produk haiwan atau turunannya. Walau bagaimanapun, beberapa kumpulan vegetarian masih menggunakan derivatif produk haiwan, seperti susu dan telur.

Walaupun begitu, anda tidak boleh makan makanan yang berasal dari tumbuhan ketika anda vegetarian. Anda perlu mengetahui beberapa diet vegetarian agar anda tetap sihat dan tidak kekurangan khasiat atau pemakanan.

1. Ikuti Diet yang Seimbang

Dengan menjadi vegetarian, tentu saja anda tidak boleh mengambil nutrien, terutama yang berasal dari produk haiwan. Anda boleh menggantikan protein haiwan dengan protein yang berasal dari tumbuhan. Banyak bahan tumbuhan mengandungi protein tinggi sehingga tubuh anda tidak kekurangan protein.

Selain protein, anda juga harus memperhatikan pengambilan B12 untuk badan. Vitamin B12 sebenarnya dapat membantu anda menjaga kesihatan otak dan juga kesihatan saraf. Walaupun banyak vitamin B12 berasal dari produk haiwan, anda tidak perlu risau kerana banyak bahan tumbuhan juga mengandung vitamin B12. Makanan seperti oatmeal dan susu kedelai sebenarnya dapat menggantikan keperluan vitamin B12 anda yang tidak anda dapatkan dari makanan berasaskan haiwan.

Walaupun anda menjadi vegetarian, anda masih boleh mendapatkan semua keperluan pemakanan dan pemakanan. Jangan lupa untuk terus membaca maklumat mengenai pemakanan dan pemakanan yang boleh diganti dengan makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan.

2. Puaskan Diri Anda dengan Makan Makanan Sihat

Biasanya, apabila anda hanya memutuskan untuk mencuba diet vegetarian, anda akan terus merasa lapar walaupun anda telah makan beberapa kali. Pada diet vegetarian, anda boleh mencuba makan lebih banyak kacang, sayur-sayuran, atau lemak sihat daripada biasa. Anda juga boleh menambah bahagian buah anda pada akhir makan, supaya menu anda tidak membosankan.

Ubah corak pemikiran anda. Selagi makanan yang anda makan sihat, anda boleh makan lebih banyak bahagian daripada biasa. Sekiranya anda makan dalam bahagian kecil, anda boleh makan berulang kali. Ini adalah peluang anda untuk makan lebih banyak rasa bersalah.

3. Sediakan Makanan ringan yang sihat

Sekiranya anda memilih makanan ringan pada masa lapang, yang terbaik adalah menyediakan makanan ringan yang sihat dan memuaskan. Anda boleh makan sayur-sayuran rebus atau buah yang anda buat kerepek. Anda juga boleh membuat makanan ringan dari pisang yang dicampurkan dengan susu badam. Dengan begitu, diet vegetarian anda tidak akan sia-sia.

Baca juga: Petua Menu Diet Vegetarian

Terdapat banyak perkara yang perlu anda persiapkan ketika memilih untuk menjadi vegetarian. Tidak ada salahnya untuk cuba perlahan-lahan mengurangkan penggunaan daging dan menggantinya dengan menu vegetarian yang lebih sihat.

Terdapat banyak faedah positif yang akan anda rasakan sekiranya anda berjaya menjadi vegetarian. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai aduan atau pertanyaan mengenai keperluan pemakanan semasa menjalani diet vegetarian, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!