Ketahui 4 Fakta Penting Mengenai Amebiasis

, Jakarta - Selain bakteria dan virus, parasit juga dapat menyebabkan jangkitan, menyebabkan pelbagai masalah di dalam tubuh. Sebagai contoh, amebiasis, jangkitan parasit usus yang disebabkan oleh Entamoeba histolytica atau E. histolytica.

Histolytica ia adalah gabungan beberapa parasit tunggal yang bertekstur, seperti jeli. Ia boleh hidup di dalam kulit manusia dan haiwan. Parasit ini bergerak dengan mengubah struktur badannya dan dapat membiak dengan sendirinya. Dengan kata lain, parasit ini seperti mikroorganisma bersel tunggal.

Nah, berikut adalah fakta penting mengenai amebiasis yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Menjadikan Sakit Perut dan Kekejangan, Inilah Punca Amebiasis

1. Dari Makanan hingga Seks Mulut

Jangkitan amebiasis berlaku ketika E. histolytica masuk ke dalam tubuh manusia dan kekal di dalam usus. Dalam banyak kes, parasit disebarkan melalui makanan dan minuman yang tercemar.

Itu bukan satu-satunya cara parasit ini memasuki badan. Kerana, E. histolytica Ia juga dapat memasuki tubuh ketika seseorang menyentuh tanah, air, baja, atau tangan orang lain yang terkena najis yang mengandung parasit. Selain itu, penularan juga boleh berlaku melalui seks dubur, seks oral, atau pada orang yang melakukan terapi pembilasan atau iritasi usus ( pengairan kolon ).

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan amebiasis. Seperti orang yang mempunyai penyakit kronik, mempunyai sistem imun yang lemah, pergi ke kawasan yang mempunyai kebersihan dan sanitasi persekitaran yang buruk.

2. Berlaku Dari 1-4 Minggu

Orang yang dijangkiti parasit ini akan menyebabkan serangkaian keluhan atau gejala di badan mereka. Gejala boleh merangkumi cirit-birit dengan lendir dan darah, kekejangan, dan sakit di perut atau buang air besar. Di samping itu, terdapat juga gejala lain, seperti gas di dalam perut. demam tinggi, loya dan muntah, sakit belakang, dan keletihan.

Nah, gejala di atas dapat dirasakan setelah 7 jam 28 hari dari jangkitan E. histolytica. Di samping itu, jika keadaan ini agak teruk, boleh menyebabkan komplikasi pada hati dalam bentuk abses hati.

3. Boleh Menyebabkan Komplikasi

Apa yang perlu digarisbawahi, penyakit ini bukan sahaja menyerang usus. Kerana, ketika sudah memasuki tahap lanjut, amebiasis dapat menyebabkan beberapa komplikasi. Contohnya, anemia atau pendarahan usus pada penderita kolitis atau penyumbatan usus disebabkan oleh pembekuan tisu di dinding usus.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 4 Komplikasi Amebiasis

Bukan hanya itu, komplikasi juga boleh menyebabkan pembentukan abses di hati setelah bertahun-tahun dijangkiti parasit, jangkitan pada organ yang terkena, termasuk otak dan sistem saraf pusat, dan bahkan kematian.

4. Boleh Dicegah

Nasib baik, penyakit ini yang boleh menyebabkan kematian masih dapat dicegah. Contohnya, selalu basuh tangan anda dengan sabun sebelum memproses makanan, makan makanan, selepas membuang air besar, dan menukar lampin bayi.

Selain itu, cara mencegahnya juga boleh dilakukan dengan mencuci sayur atau buah dengan bersih sebelum dimakan dan mencuci peralatan memasak dan alat makan dengan bersih sebelum digunakan.

Akhir sekali, selalu rebus air sebelum minum, elakkan memakan susu atau produknya yang diproses, seperti keju, tanpa dimasak atau dipasteurisasi terlebih dahulu, dan elakkan makan makanan atau minuman yang tidak dijamin bersih.

Baca juga: Selain Cirit-birit dan Kekejangan Perut, Berikut adalah 9 Gejala Amebiasis

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!