Ketahui Bahaya Demam Kuning yang Tidak Dirawat

Jakarta - Demam ini bukan demam biasa, jadi anda perlu berhati-hati. Walaupun begitu, kemunculan penyakit ini sukar didiagnosis. Sebabnya, gejala demam kuning serupa dengan penyakit lain seperti malaria teruk, leptospirosis, hepatitis virus, demam berdarah denggi, demam berdarah lain, dan keracunan.

Sebagai langkah pertama, demam kuning didiagnosis dengan ujian darah untuk mengesan antibodi yang dihasilkan oleh badan. Beberapa teknik lain juga digunakan untuk mengenal pasti virus, iaitu dengan spesimen darah atau tisu hati yang dikumpulkan setelah mati.

Gejala yang dapat dirasakan ketika munculnya demam kuning adalah demam akut diikuti dengan penyakit kuning dalam dua minggu. Kemudian, disertai dengan satu atau lebih gejala dalam bentuk pendarahan dari hidung, gusi, kulit, atau saluran pencernaan. Demam kuning yang disebabkan oleh virus jenis flavivirus menular kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes atau nyamuk Haemagogus.

Baca juga: Ada Rancangan Percutian? Hati-hati dengan Demam Kuning

Terdapat tiga jenis penularan demam kuning, pertama, demam kuning sylvatic, terjadi di hutan hujan tropika, virus ini dapat ditularkan oleh monyet ke nyamuk yang menggigitnya. Kemudian nyamuk yang dijangkiti menggigit manusia yang memasuki hutan sehingga mengakibatkan kes demam kuning yang sporadis. Biasanya, keadaan ini dialami oleh lelaki yang bekerja di hutan.

Demam kuning sederhana kedua, berlaku di kawasan lembap atau separa lembap di Afrika. Nyamuk separa domestik ini mampu menjangkiti monyet dan manusia. Peningkatan hubungan antara manusia dan nyamuk yang dijangkiti menyebabkan penularan, mengakibatkan wabak skala kecil. Kitaran ini adalah kes kerap berlaku wabak di Afrika. Wabak akan menjadi wabak yang lebih teruk jika jangkitan berlaku di kawasan yang mempunyai sejumlah besar nyamuk domestik dan orang yang tidak diberi vaksin.

Ketiga, demam kuning bandar, wabak besar berlaku apabila orang yang mengalaminya memasuki kawasan berpenduduk padat dengan jumlah orang yang tidak divaksinasi dan nyamuk Aedes tinggi. Nyamuk yang dijangkiti dapat menyebarkan virus dari manusia ke manusia.

Baca juga: Segera Ambil Ubat Ketika Demam, Adakah Mungkin?

Setelah dijangkiti, virus demam kuning ini menjalar di dalam badan selama 3 hingga 6 hari. Ramai orang tidak mempunyai gejala. Namun, apabila ini berlaku, gejala yang paling biasa adalah demam, sakit otot dengan sakit belakang, sakit kepala, hilang selera makan, dan mual atau muntah. Dalam kebanyakan kes, gejala akan hilang selepas 3 hingga 4 hari.

Sebilangan penghidap memasuki fasa yang lebih beracun dalam masa 24 jam setelah pulih dari gejala awal. Demam tinggi kembali dan beberapa sistem badan terjejas, biasanya hati dan buah pinggang. Pada fasa ini, orang cenderung mengalami penyakit kuning (menguning kulit dan mata, seperti yang disebut 'demam kuning'), kencing gelap, serta sakit perut dan muntah. Pendarahan boleh berlaku dari mulut, hidung, mata, atau perut. Separuh daripada pesakit yang memasuki fasa toksik, boleh mati dalam 7-10 hari jika tidak dirawat dengan segera.

Baca juga: Perlu Tahu 5 Komplikasi Penyakit Kerana Demam Kuning

Bahaya demam kuning perlu diperhatikan. Terutama mengingat bahawa vaksin belum cukup beredar, terutama di Indonesia. Untuk itu, anda perlu bersiap sedia untuk kesihatan anda apabila anda perlu melancong ke luar negara. Bincangkan dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan sekiranya anda mempunyai rancangan untuk pergi ke luar negara. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found