Jenis Ubat untuk Merawat Kurap pada Kulit

"Kurap dapat membuat penderita mengalami perubahan pada kulit menjadi gatal yang menjengkelkan. Keadaan ini perlu ditangani kerana boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan merebak ke orang lain. Terdapat beberapa jenis ubat yang dapat digunakan untuk merawat kurap pada kulit, seperti Clotrimazole, Miconazole, Terbinafine, hingga Ketoconazole. ”

, Jakarta - Tidak boleh mengabaikan kawasan kulit yang berubah menjadi merah, bersisik, dan menyebabkan gatal. Keadaan ini boleh menjadi tanda kurap. Kurap adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat dan sering muncul di beberapa bahagian badan, seperti kepala, muka, dan pangkal paha.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kurap boleh menyebabkan jangkitan kuman pada kulit kerana kebiasaan menggaru kawasan yang gatal. Bukan hanya itu, jangkitan kulat boleh merebak ke bahagian lain badan. Atas sebab ini, segera atasi kurap dengan beberapa jenis ubat yang disyorkan oleh doktor agar keadaan ini segera sembuh.

Baca juga: Corak pemakanan sihat yang perlu diterapkan ketika mengalami kurap

Kenali Gejala Kurap

Kurap adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Terdapat beberapa jenis kulat yang boleh menyebabkan kurap, seperti Trichophyton, Microsporum, dan Epidermophyton.

Orang yang mengalami kurap biasanya mengalami gejala yang berbeza dan disesuaikan dengan bahagian tubuh yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala yang cenderung anda alami, seperti:

  1. Kemunculan bintik merah.
  2. Perubahan bersisik pada kulit atau penampilan kawasan kulit yang tinggi dengan margin seperti cincin yang berbeza.
  3. Gatal pada kulit yang mempunyai tompok merah.
  4. Jangkitan kulat yang berlaku pada kuku menyebabkan kuku menjadi lebih mudah patah, menebal, dan berubah warna.

Di beberapa lokasi, seperti di kulit kepala, jangkitan kulat boleh menyebabkan luka mengalir ke nanah. Selain itu, kurap yang muncul di kawasan janggut juga mencetuskan munculnya pustula dengan nanah.

Anda harus segera berjumpa dengan hospital terdekat apabila anda mengalami aduan kesihatan yang berkaitan dengan kurap. Rawatan pertama perlu dilakukan untuk mengelakkan merebak ke bahagian badan yang lain. Ayuh, buat temu janji di hospital terdekat melalui aplikasi .

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Inilah Cara Mengatasi Kurap di Little Ones

Jenis Ubat untuk Merawat Kurap

Ada pelbagai cara yang dapat dilakukan untuk mengobati kurap, mulai dari menggunakan ubat hingga menggunakan kaedah semula jadi. Dalam keadaan kurap ringan, doktor akan menetapkan ubat-ubatan yang boleh diperoleh melalui farmasi.

Doktor anda akan mengesyorkan salap, krim, serbuk, dan losyen antijamur untuk melegakan gejala kurap. Cara yang boleh dilakukan untuk merawat kurap pada kulit, doktor akan mengesyorkan beberapa ubat, seperti: Clotrimazole, Miconazole, Terbinafine, sehingga Ketokonazol.

Semasa berada di kulit kepala, anda boleh menggunakan salap atau krim dengan preskripsi doktor, seperti Griseofulvin, Terbinafine, Itraconazole, sehingga Fluconazole. Itulah beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat kurap.

Tidak perlu bersusah payah, sekarang anda boleh mendapatkan ubat untuk merawat kurap dari rumah. Cara, muat turunpermohonan dan beli ubat menggunakan aplikasi. Ubat akan dihantar ke rumah anda dari farmasi terdekat!

Baca juga: Bahan Alami untuk Merawat Kurap

Rawatan Kurap di Rumah

Semasa anda menjalani rawatan perubatan, anda harus melakukan rawatan di rumah supaya gejala kurap dapat membaik. Selain melegakan simptom, rawatan di rumah boleh dilakukan untuk mengelakkan kurap merebak ke bahagian lain badan. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh anda lakukan:

  1. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat atau menyentuh kawasan yang dijangkiti. Pendedahan langsung ke bahagian badan atau orang lain boleh menyebabkan penularan.
  2. Elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang lain. Sebaiknya basuh selimut, bantal, tuala, dan pakaian menggunakan air panas untuk kebersihan yang optimum.
  3. Sebelum menggunakan ubat, pastikan kawasan yang dijangkiti telah dibersihkan dengan air mengalir dan sabun antibakteria.
  4. Jaga kebersihan badan anda dengan mandi setiap hari.
  5. Pakai pakaian yang selesa.
  6. Gunakan kasut semasa melakukan aktiviti luaran atau dalaman.

Segera kunjungi hospital terdekat sekiranya gejala tidak membaik setelah menggunakan ubat yang ditetapkan oleh doktor. Pengendalian yang betul menjadikan keadaan kulit lebih baik.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Menyembuhkan Kurap.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kurap.
CDC. Diakses pada tahun 2021. Rawatan untuk Kurap.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found