Mata Tidak Berfokus Bukan kerana Keletihan, Kenali Tanda-Tanda Presbyopia

, Jakarta - Dengan bertambahnya usia, sejumlah fungsi organ akan mulai menurun, termasuk mata. Kemunculan gangguan atau masalah dengan kemampuan melihat sering dikaitkan dengan keletihan mata. Tetapi anda perlu tahu, ini juga boleh menjadi tanda penyakit mata, seperti presbiopia.

Presbyopia atau biasa dikenali sebagai mata tua disebabkan oleh daya penampung lensa mata yang tidak berfungsi dengan baik. Akibatnya, lensa mata tidak dapat memusatkan cahaya pada titik kuning dengan betul. Ia menjadikan mata tidak dapat melihat jauh atau dekat. Jadi, apakah tanda-tanda bahawa seseorang mengalami kemurungan?

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Presbyopia aka Mata Tidak Berfokus

Tanda-tanda Presbyopia Yang Perlu Anda Ketahui

Salah satu penyebab seseorang mengalami gangguan penglihatan presbiopia adalah usia tua. Umumnya, keadaan ini hanya disedari dan gejala mula muncul ketika pesakit berusia 40 tahun. Seseorang akan menyedari bahawa dia mempunyai presbiopia ketika membaca buku atau surat khabar mesti menjaga jarak untuk dibaca.

Penyakit mata tua ini tidak dapat dicegah, kerana ini adalah salah satu kesan penuaan. Bahkan seseorang yang tidak pernah mengalami masalah penglihatan sebelumnya dapat mengalaminya. Terdapat pelbagai tanda yang boleh menjadi gejala presbiopia, termasuk:

1. Sukar Dibaca

Salah satu tanda bahawa seseorang mempunyai presbiopia adalah kesukaran membaca buku atau menulis. Untuk melihat dengan lebih jelas, orang yang menderita presbiopia cenderung untuk membaca buku pada jarak yang lebih jauh sehingga mereka dapat melihat huruf, sehingga lebih mudah dibaca.

Baca juga: 4 Punca Kerengsaan Mata Berbahaya

2. Penglihatan kabur

Penglihatan menjadi kabur apabila seseorang menghidap presbiopia. Apabila anda cuba melihat objek dekat atau ingin membaca pada jarak normal, pada masa itu penglihatan anda menjadi sangat kabur dan anda tidak dapat fokus sama sekali. Keadaan ini akan sukar diatasi.

3. Memicit Semasa Membaca

Sekiranya anda sering menyipit semasa membaca, anda mungkin menghidap presbiopia. Sekiranya ini sering berlaku dan anda merasa anda tidak dapat melihat objek dengan jelas tanpa menyipit, segera periksa keadaan mata oleh doktor untuk mengelakkan masalah mata yang lebih teruk sejak awal.

4. Memerlukan Lebih Banyak Pencahayaan Semasa Membaca

Semasa membaca atau melihat objek, orang dengan presbiopia cenderung memerlukan lebih banyak cahaya. Pencahayaan memang penting semasa membaca, tetapi akan berbeza dengan pencahayaan yang diperlukan oleh orang yang menghidap presbiopia. Orang dengan presbiopia akan memerlukan keadaan pencahayaan yang lebih terang daripada orang biasa.

5. Sakit kepala

Orang dengan presbiopia juga biasanya mengalami sakit kepala diikuti dengan keadaan mata yang semakin ketat. Ini kerana kemampuan mata untuk melihat objek pada jarak dekat telah berkurang, sehingga membuat mata bekerja lebih keras untuk melihat objek. Akhirnya, saraf optik menjadi letih, dan membuat kepala dan mata menjadi tegang. Sekiranya anda merasa seperti ini, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda.

Bagi orang yang mempunyai faktor risiko penyakit mata, pemeriksaan mata harus dilakukan lebih kerap agar keadaan ini dapat dikesan dengan cepat. Dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan mata secara berkala, iaitu untuk seseorang yang berusia di bawah 40 tahun harus memeriksa setiap 5-10 tahun, kemudian 40-54 tahun setiap 2-4 tahun, selama 55-64 tahun setiap 1-3 tahun, dan 65 tahun dan setiap 1-2 tahun.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Mata

Ini adalah tanda-tanda seseorang menghidap presbiopia. Ketahui lebih lanjut mengenai presbiopia atau penyakit mata lain dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Play Store.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Presbyopia.
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apakah Presbyopia?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Presbyopia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found