8 Keadaan yang Menunjukkan Entropion

, Jakarta - Entropion berlaku apabila kelopak mata berpusing ke dalam. Keadaan ini membolehkan bulu mata menggosok mata dan menyebabkan kemerahan, kerengsaan, dan lepuh pada kornea mata. Entropion atau retraksi kelopak mata dapat berkembang dengan perlahan dan mungkin tidak dapat dilihat pada peringkat awal.

Lama kelamaan, entropion boleh bertambah buruk kerana setiap pergerakan mata menjengkelkan permukaan kornea. Tanpa rawatan, mungkin terdapat lecet berterusan yang menyebabkan jangkitan mata dan parut bola mata. Dalam kes yang serius, anda boleh kehilangan penglihatan di mata anda.

Baca juga: Ketahui Risiko Komplikasi Retinoblastoma Keturunan pada Kanak-kanak

Tanda-tanda Entropion di Mata

Entropion adalah keadaan biasa di kalangan orang tua. Kelopak mata bawah paling kerap terkena dan boleh terjadi pada satu atau kedua mata. Salah satu rawatan yang perlu dilakukan adalah pembedahan.

Tanda atau gejala entropion sering berkembang secara perlahan. Pada mulanya kerengsaan mata ringan. Semasa kelopak mata beralih ke dalam, bulu mata mula menggaru kornea. Dari masa ke masa, lelasan kornea berulang boleh menyebabkan perkara berikut, seperti:

  1. Kerengsaan dan sensasi seperti sesuatu tersekat di mata.
  2. Air mata berlebihan muncul di mata, yang disebut epiphora.
  3. Mengeraskan kulit, atau lendir keluar di kelopak mata.
  4. Sakit di mata.
  5. Sensitiviti terhadap cahaya, atau fotofobia.
  6. Sensitif terhadap angin.
  7. Kulit terasa keruh di sekitar mata
  8. Kemerahan di kawasan putih mata.

Penuaan juga boleh menyebabkan entropion. Seiring bertambahnya usia, kulit di sekitar kelopak mata menjadi lebih longgar, otot-otot di bawah mata menjadi lemah, dan tendon dan ligamen di kawasan itu mengendur.

Tisu parut pada kulit juga boleh menjadi faktor penyumbang. Tisu parut boleh berlaku akibat trauma, pembedahan, radiasi ke wajah, atau luka bakar kimia. Keadaan ini dapat mengubah kelengkungan semula jadi kelopak mata.

Baca juga: Mengenai Ectropion Kelopak Mata

Selain itu, jangkitan bakteria, seperti trachoma, boleh menyebabkan permukaan dalam kelopak mata menjadi kasar dan parut. Pembedahan mata juga boleh menyebabkan kekejangan kelopak mata, yang boleh menyebabkan kelopak mata melipat ke dalam.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas yang merupakan tanda entropion, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Baiklah, sebelum ini anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi tersebut menjadualkan dan memudahkan pemeriksaan.

Mengendalikan Entropion Yang Perlu Dilakukan

Menarik dan melekatkan kelopak mata ke bahagian luar mata secara perlahan adalah rawatan jangka pendek. Tindakan ini menimbulkan ketegangan yang menyebabkan kelopak mata menjauh dari permukaan mata. Suntikan Botox juga dapat digunakan untuk mendapatkan hasil yang sama.

Dalam kebanyakan kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengetatkan otot di sekitar kelopak mata. Pembedahan tersebut melibatkan jahitan di kelopak mata untuk menegangkan kulit di kawasan mata. Sekiranya penyebab entropion adalah pemphigoid cicatricial okular, doktor harus menangguhkan pembedahan sehingga penyakit ini terkawal.

Selepas pembedahan, doktor mungkin menetapkan ubat tetes mata dan penggunaan penutup mata semalaman untuk melindungi mata. Anda akan merasa bertambah baik dalam satu atau dua hari.

Baca juga: Bukan mitos, ini adalah erti kedutan di mata

Entropion boleh menyebabkan kerengsaan dan kerosakan pada kornea. Keadaan ini juga boleh menyebabkan ulser kornea yang menyebabkan kehilangan penglihatan yang teruk jika seseorang tidak mendapat rawatan yang tepat. Entropion juga boleh menyebabkan lecet kornea yang boleh mengakibatkan seseorang kehilangan lapisan permukaan epitel kornea.

Secara amnya, entropion tidak dapat dicegah. Anda mungkin dapat mencegah jenis gangguan yang disebabkan oleh jangkitan trachoma. Sekiranya mata menjadi merah dan jengkel, segera dapatkan rawatan agar gejalanya tidak bertambah buruk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Kelopak Mata Dihidupkan (Entropion)
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu entropion?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Entropion

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found