Selalunya Memakai Seluar Dalam Yang Ketat Menyebabkan Cystitis

, Jakarta - Tidak sedikit orang, terutama wanita, yang sering memakai pakaian dalam yang ketat. Namun, tahukah anda bahawa tabiat ini boleh menyebabkan anda mengalami sistitis? Cystitis adalah istilah perubatan untuk keradangan pundi kencing.

Keradangan menyebabkan rasa sakit, menyengat dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil, sakit perut bawah dan membuat air kencing mendung dan berbau. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, lelaki dan wanita, sistitis lebih kerap terjadi pada wanita kerana mereka mempunyai uretra yang lebih pendek.

Baca juga: Tabiat Ini Menyebabkan Cystitis

Seluar dalam yang ketat meningkatkan risiko terkena sistitis

Penyebab cystitis yang paling biasa adalah jangkitan bakteria, dan keadaan ini juga dikenali sebagai jangkitan saluran kencing (UTI). UTI biasanya berlaku apabila bakteria di luar badan memasuki saluran kencing melalui uretra dan mula membiak. Sebilangan besar kes cystitis disebabkan oleh sejenis bakteria Escherichia coli (E coli).

Jangkitan bakteria atau sistitis bakteria boleh berlaku pada wanita akibat hubungan seksual. Walau bagaimanapun, gadis atau wanita yang tidak aktif secara seksual rentan terhadap UTI yang lebih rendah ini, kerana kawasan genital wanita sering menjadi tempat pembiakan bakteria yang boleh menyebabkan cystitis.

Selain itu, tabiat seperti memakai seluar dalam yang ketat juga meningkatkan risiko jangkitan bakteria yang menyebabkan sistitis. Apabila anda memakai seluar dalam yang ketat, anda tidak boleh membiarkan Miss V bernafas. Ini membolehkan peluh berlebihan menetap di kawasan itu dan menjadikannya lembap. Inilah yang memberi anda risiko jangkitan bakteria.

Walau bagaimanapun, sistitis tidak selalu disebabkan oleh jangkitan bakteria. Dalam kes yang lebih jarang, sistitis juga dapat terjadi sebagai reaksi terhadap ubat-ubatan tertentu, seperti terapi radiasi, atau penggunaan produk yang berpotensi menjengkelkan, seperti kebersihan wanita atau penggunaan kateter jangka panjang. Cystitis juga boleh berlaku sebagai komplikasi penyakit lain.

Perkara berikut meningkatkan risiko wanita mengalami cystitis:

 • Aktif secara seksual.
 • Adakah mengandung.
 • Menggunakan diafragma dengan spermisida.
 • Sudah melalui menopaus.
 • Menggunakan produk kebersihan diri yang boleh menjengkelkan.
 • Memakai seluar dalam yang ketat

Sementara itu, pada lelaki, risiko sistitis mungkin meningkat jika mereka mengalami prostat yang membesar kerana pengekalan kencing di pundi kencing.

Di samping itu, keadaan kesihatan tertentu, seperti batu ginjal, HIV, kecederaan saraf tunjang, dan aliran air kencing yang terganggu juga merupakan faktor risiko cystitis bagi lelaki dan wanita.

Baca juga: Bolehkah Saya Bersihkan Miss V dengan Sabun Pembersih Feminin?

Petua Memilih Seluar Dalam untuk Mencegah Cystitis

Memilih jenis seluar dalam adalah keputusan peribadi, sama ada model bikini, thong , atau ringkas tinggi untuk wanita, dan juga model peninju paling biasa dipakai oleh lelaki.

Tidak kira jenis seluar dalam yang dipakai, anda tidak boleh memakai seluar dalam yang ketat. Selain merasa tidak selesa, kebiasaan ini juga diketahui dapat meningkatkan risiko jangkitan yis dan jangkitan saluran kencing, termasuk cystitis.

Berikut adalah petua umum untuk memilih pakaian dalam dan menjaga kebersihan yang baik yang membantu meningkatkan kesihatan kawasan intim dan mengurangkan risiko sistitis:

 • Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti kapas yang menyerap kelembapan secara semula jadi.
 • Sekiranya anda mempunyai ukuran seluar dalam yang tahan lama, pilih ukuran yang sedikit lebih besar daripada yang lebih kecil.
 • Tukar seluar dalam (sekurang-kurangnya) sekali sehari untuk mengelakkan penumpukan bakteria.
 • Semasa bersenam, pakai seluar dalam yang lembap, sedikit lebar, yang dapat membantu mencegah penumpukan bakteria.
 • Elakkan memakai renda, poliester, atau pembentuk badan yang sangat ketat untuk jangka masa yang panjang.
 • Tidak memakai seluar dalam pada waktu malam sebenarnya selamat dan disarankan, kerana memungkinkan alat kelamin bernafas. Namun, jika anda tidak merasa selesa, pakai seluar dalam yang sangat longgar.
 • Bersihkan faraj dengan air dari depan ke belakang setiap kali anda menggunakan tandas.
 • Selalu buang air kecil selepas melakukan hubungan seks untuk membuang bakteria yang mungkin memasuki saluran kencing.
 • Pastikan anda mengosongkan pundi kencing sepenuhnya semasa membuang air kecil.
 • Pilih untuk mandi di bawah pancuran dan bukannya mandi mandi kerana bakteria dapat berenang di dalam air dan memasuki saluran kencing anda di dalam tab mandi.

Baca juga: Ini adalah 6 sebab mengapa tidur tanpa seluar dalam adalah sihat

Itulah penjelasan mengenai memakai seluar yang terlalu ketat boleh menyebabkan sistitis. Sekiranya anda mengalami simptom sistitis, berbincanglah dengan doktor melalui aplikasinya . Doktor yang pakar dan dipercayai dapat memberikan anda penyelesaian kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Cystitis.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Cystitis?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Perlukah Saya Memakai Seluar Ketat?
Matahari. Diakses pada tahun 2020. Pakai seluar dalam yang betul dan SELALU kencing selepas hubungan seks ... bagaimana untuk menghentikan sistitis yang menyakitkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found