Jadikan Tulang Anda Sihat dengan 5 Makanan Ini Yang Mengandungi Vitamin D!

, Jakarta - Ingin memiliki tulang yang sihat? Nampaknya, pengambilan yang paling disyorkan adalah dengan vitamin D! Fungsi vitamin D agak pelbagai, salah satunya mengawal keseimbangan dalam badan. Salah satu cara adalah dengan meningkatkan penyerapan kalsium dalam usus kecil. Sekiranya analogi, Vitamin D adalah kereta yang membawa kalsium dalam nutrien makanan dari usus ke tulang kita. Tanpa Vitamin D, seseorang yang memakan makanan berkalsium tinggi tetap berisiko kekurangan kalsium pada tulangnya kerana ketiadaan perantaraan ini.

mengikut Institut Perubatan, umur 1-70 tahun memerlukan sebanyak 600 IU vitamin D sehari, dan usia 71 tahun ke atas memerlukan sebanyak 800 IU sehari. Untuk memenuhi keperluan penting vitamin D, anda tidak perlu mencari makanan tambahan atau apa-apa yang sebenarnya merepotkan. Cukup makan beberapa makanan yang mengandungi vitamin D di bawah, anda boleh mempunyai tulang yang sihat!

1. Cendawan

2. Bijirin

Siapa yang tidak suka bijirin? Makanan yang mengandungi vitamin D sangat enak, terutama jika dicampurkan dengan susu. Menurut kajian di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika pada tahun 2004, bijirin merupakan sumber vitamin D terbesar di dunia. Ini terbukti dari kandungan vitamin D yang tinggi dalam setiap 100 gram, yang berjumlah 332 IU.

3. Minyak Hati Cod

4. Salmon

5. Kuning Telur

Selain makan makanan yang mengandungi vitamin D, anda juga dapat memperoleh khasiat vitamin D yang baik untuk tulang dari sinar matahari. Apabila cahaya matahari memasuki kulit, tubuh akan membuat vitamin D dengan sendirinya. Tetapi jangan berjemur terlalu lama dan selalu gunakan pelindung matahari agar kulit tidak terbakar.

Untuk lebih banyak petua kesihatan, boleh menjadi aplikasi yang paling memahami anda. Bincangkan secara langsung pelbagai masalah kesihatan dengan pelbagai kepakaran doktor dalam aplikasi ini. Selama 24 jam tanpa henti, mereka akan menjawab semua soalan anda melalui Sembang, Panggilan Video dan Panggilan Suara percuma. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin dengan menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan tiba hanya dalam 1 jam. Berani untuk sihat bersama , muat turun Aplikasi ini kini ada di Google Play dan AppStore telefon anda!

BACA JUGA: Periksa Fakta di Sebalik Sekatan Matahari dengan Tahap SPF Tinggi