Selepas Makan, Elakkan 5 Minuman Tidak Berkhasiat Ini

, Jakarta - Setelah makan, apa yang biasanya dilakukan orang adalah minum. Selain menghilangkan rasa seret setelah makan, minum air juga dapat membantu tubuh mencerna makanan yang anda makan. Namun, minuman apa yang biasanya menemani anda semasa anda makan? Sebilangan minuman tidak baik untuk dimakan setelah makan, anda tahu, kerana ia boleh mengganggu kesihatan. Ayuh, cari minuman tidak sihat yang perlu anda hindari setelah makan di sini.

Air sebenarnya adalah minuman yang paling biasa dan terbaik untuk diminum setelah makan, kerana dapat membantu proses pencernaan berjalan dengan baik. Walau bagaimanapun, sesetengah orang kadang-kadang lebih suka mengambil minuman segar atau minuman kegemaran mereka untuk menghilangkan dahaga mereka selepas makan. Sebenarnya, sebilangan minuman tertentu tidak digalakkan diminum setelah makan yang anda tahu. Ini kerana kandungan dalam beberapa minuman dapat menghalang penyerapan nutrien atau menyebabkan masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa minuman tidak sihat ini:

1. Kopi

Biasanya, kopi menjadi minuman pendamping bagi kebanyakan orang ketika sarapan. Minum kopi suam pada waktu pagi memang sedap dan dapat menyegarkan badan. Namun, anda tahu, kopi sebenarnya adalah minuman tidak sihat yang perlu dielakkan setelah makan.

Minum kopi secara sederhana sebenarnya tidak menjadi masalah untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, beberapa bukti penyelidikan menunjukkan bahawa tabiat ini dapat memperlambat kemampuan tubuh anda untuk menyerap mineral dan zat besi dari makanan yang anda makan. Sebenarnya, minum kopi selepas makan dapat mengurangkan penyerapan zat besi hingga 80 peratus serta penyerapan mineral penting, seperti zink, magnesium, dan kalsium.

Jadi, jika anda ingin minum kopi, tunggu sehingga sekurang-kurangnya satu jam selepas makan.

2. Teh

Minum teh selepas makan sebenarnya masih menjadi topik kontroversi. Kerana, ada beberapa kajian yang melaporkan minum teh baik untuk kesihatan pencernaan, tetapi ada juga beberapa yang mengungkapkan bahawa kafein dalam teh menghalang penyerapan pelbagai nutrien.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum teh semasa atau selepas makan dapat membantu pencernaan dengan menghilangkan gas dan perut kembung. Namun, tidak semua jenis teh memberikan kesan yang baik terhadap pencernaan. Teh hijau dan teh herba, seperti teh jahe, baik untuk pencernaan.

Sementara jenis teh lain, boleh mengganggu penyerapan zat besi dengan membentuk kompleks zat besi di lapisan perut. Jadi, anda disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan vitamin C dan zat besi jika anda ingin minum teh selepas makan.

Baca juga: 6 Kesan Minum Teh pada Perut Kosong

3. Diet Soda

Minuman soda yang menyegarkan juga merupakan minuman kegemaran ramai orang setelah makan. Namun, anda harus mula mengurangkan kebiasaan minum soda setelah makan, terutama diet soda. Walaupun dilabel "diet", sebenarnya minuman ini masih mengandung gula di dalamnya. Mengambil gula dalam jumlah yang banyak dapat menjadikan sistem pencernaan anda bekerja lebih keras. Selain itu, pengambilan gula yang terlalu banyak juga dapat meningkatkan risiko diabetes.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Minuman Soda Membuat Sembelit Semasa Berpuasa?

4. Jus Buah

Jus buah juga merupakan sejenis minuman segar yang sering dimakan oleh ramai orang setelah makan. Malangnya, kebanyakan jus buah, sama ada dibeli di restoran atau di kedai, mengandungi jumlah fruktosa yang tidak diperlukan. Walaupun jus buah mungkin mengandungi fruktosa semula jadi, ada tambahan sukrosa dari pekat jus yang dapat menambah kandungan gula tersebut. Berita Semula jadi melaporkan bahawa segelas jus epal komersial mengandungi fruktosa sebanyak enam biji epal. Hanya dengan beberapa tegukan, perut anda akan penuh dengan gula dan fruktosa yang tidak sesuai jika tidak seimbang dengan aktiviti fizikal dalam masa terdekat.

Baca juga: Potong Jus Buah atau Buah Yang Lebih Baik untuk Iftar

5. Susu Lembu

Siapa yang sering minum susu selepas makan? Biasanya, susu juga menjadi pilihan minuman yang diminum selepas sarapan. Minuman ini sememangnya kaya dengan kalsium yang bermanfaat untuk kesihatan tulang anda. Namun, anda tidak boleh mengambil susu lembu setelah makan malam, kerana minuman itu mengandungi lemak dan kolesterol. Mengonsumsi susu lembu pada waktu malam akan meningkatkan kadar kolesterol dan lemak di dalam badan anda, sehingga kesihatan jantung anda dapat terancam.

Jadi, anda harus mengelakkan minuman ini setelah makan, ya. Jangan lupa muat turun juga yang boleh menjadi rakan yang menolong untuk menjaga kesihatan anda setiap hari. Anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Minum teh dengan atau selepas makan - baik atau buruk?
Gulfnews. Diakses pada tahun 2019. Kopi selepas makan: ya atau tidak?
Makanan Harian. Diakses pada tahun 2019. 10 Minuman Yang Tidak Pernah Anda Makan Selepas Makan Malam, dan Mengapa Tayangan .