Ini adalah Petua Menggunakan Alat untuk Kanak-kanak Semasa Pandemik

, Jakarta - Selama pandemi COVID-19 disebabkan oleh jenis baru coronavirus SARS-CoV-2, telah terjadi perubahan besar terhadap kegiatan manusia, termasuk rutin keluarga. Anak-anak terpaksa belajar di rumah kerana sekolah ditutup. Hasil daripada memohon jarak fizikal Dalam kes ini, kanak-kanak juga tidak digalakkan bermain dengan rakan mereka di luar rumah.

Akhirnya, semua ahli keluarga kini menghabiskan lebih banyak masa di hadapan gajet, sama ada televisyen, telefon pintar , tablet, komputer riba atau permainan video. Penggunaan alat ini boleh lebih lama daripada biasa, atau melebihi had yang disyorkan satu jam sehari untuk kanak-kanak berusia dua hingga lima tahun. Oleh itu, adakah ibu bapa masih perlu mengehadkan penggunaan alat mereka semasa wabak? Atau, adakah alat mempunyai sebarang faedah semasa aplikasi jarak fizikal ?

Baca juga: Kepentingan Menjelaskan mengenai Virus Corona kepada Kanak-kanak

Penggunaan Alat pada Kanak-kanak Semasa Pandemik

Sebilangan ibu bapa mempunyai perasaan bercampur baur membiarkan anak mereka menghabiskan lebih banyak masa untuk alat semasa wabak ini. Namun, anda tidak bersendirian, hampir semua ibu bapa kini merasakan kebimbangan yang sama. Pada mulanya, ibu bapa merasa bersalah kerana alat sekarang mengambil perhatian anak-anak mereka, tetapi juga perlu disedari bahawa pada zaman sekarang ini, teknologi itu penting.

Namun, jika ibu bapa masih bimbang tentang kesan negatif penggunaan alat yang berlebihan semasa wabak, berikut adalah beberapa petua yang mungkin dapat membantu:

  • Pilih Program Pendidikan Berkualiti

Salah satu fungsi alat selain hiburan adalah sebagai alat pendidikan. Oleh itu, pastikan ibu bapa memilih program dengan kandungan yang sesuai mengikut usia anak. Program berkualiti tinggi cenderung menyesuaikan kandungannya dengan keperluan kanak-kanak.

Biasanya video yang mereka tampilkan mempunyai jalan cerita yang koheren dan dapat membantu perkembangan kanak-kanak. Program pendidikan sering melabelkan objek dan bercakap secara langsung kepada kanak-kanak, yang dapat membantu mempelajari perkataan dan suara baru.

Baca juga: Ibu Bapa Tidak Cuai, Waspadalah terhadap Gejala Virus Corona pada Kanak-kanak

  • Cuba Ibu Bapa Menonton

Lancarkan Perbualan , ada bukti yang menunjukkan bahawa ketika anak-anak dan ibu bapa menonton skrin bersama, anak-anak cenderung mempelajari kata-kata baru. Ibu bapa membantu anak-anak mereka ketika menggunakan media bersama-sama dengan mengarahkan perhatian anak mereka ke kandungan tertentu, membincangkan apa yang mereka lihat dan memperkuat apa yang telah mereka pelajari dengan menjadikannya relevan dengan aktiviti harian anak. Oleh itu, jika boleh, duduk bersama anak dan nikmati media bersama.

  • Gunakan Alat untuk Berhubungan dengan Saudara dan Rakan

Pakar perkembangan kanak-kanak mengesyorkan menggunakan alat untuk berhubung dengan keluarga, rakan dan orang tersayang, bahkan untuk bayi dan anak kecil. Hubungan sosial penting untuk kanak-kanak dan dilihat sebagai cara yang sihat untuk menggunakan alat.

Oleh kerana kami tidak dapat mengunjungi keluarga dengan mudah di tempat lain, sekarang adalah masa untuk memanfaatkan perkongsian aplikasi panggilan video untuk berkomunikasi dengan mereka. Mintalah keluarga atau rakan dalam sembang video untuk berinteraksi dengan anak anda, misalnya dengan menyanyi, menari, atau membaca cerita kepada mereka.

  • Seimbangkan dengan Aktiviti Lain

Anak-anak belajar dengan lebih baik apabila mereka terlibat dalam interaksi atau perbualan dengan ibu bapa, adik-beradik atau datuk nenek mereka. Oleh itu, semasa pandemi COVID-19, cuba seimbangkan penggunaan alat dengan aktiviti lain yang melibatkan kanak-kanak.

Ibu bapa boleh mengajak anak-anak mereka melakukan perkara yang menyeronokkan seperti berkebun, menyiram tanaman di halaman, bermain permainan mudah seperti monopoli atau ular dan tangga, dan sebagainya.

Ingatlah, ibu bapa harus membataskan penggunaan gajet kerana ada bukti yang menunjukkan bahawa penggunaan alat yang berlebihan dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Pastikan juga mereka tidak memainkan alat sebelum tidur, kerana ini mempengaruhi kualiti tidur. Oleh itu, pastikan anda melaksanakan masa tanpa alat.

Baca juga: Cegah Corona dengan Mencuci Tangan, Adakah Anda Perlu Menggunakan Sabun Khas?

Semasa pandemi COVID-19, teknologi dapat membantu anak-anak menghindari tekanan kerana aktiviti yang terhad. Namun, ibu bapa juga harus bijak menguruskan penggunaan gajet pada anak-anak. Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar mengenai perkara ini, anda boleh membincangkannya dengan doktor di . Doktor akan memberi nasihat yang tepat mengenai perkara ini. Ambil telefon pintar anda sekarang, dan tidak lama lagi muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Ibu bapa, Anda Boleh Berhenti Merasa Bersalah Mengenai Waktu Skrin.
Perbualan. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus: Petua Menavigasi Masa Skrin Kanak-kanak Semasa Jarak Sosial.