Ketahui Khasiat Buah Zuriat untuk Kesihatan Tubuh

"Manfaat buah zuriat tidak hanya terbatas pada mempercepat kehamilan. Buah ini ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kerana mengandungi protein, serat, mineral, hingga sebatian fitokimia yang diperlukan oleh tubuh. Ia bahkan dapat mencegah penuaan dan sangat baik untuk penghidap diabetes. "

, Jakarta - Anda mungkin tidak terlalu mengenal buah zuriat, tetapi buah ini, yang dijuluki sebagai buah Adam dan Hawa, adalah buah yang memiliki banyak manfaat. Salah satu kelebihan buah zuriat yang paling terkenal adalah mempercepat kehamilan.

Petikan Jurnal Penyelidikan Merit, kajian arnab yang diberi suplemen buah zuriat menunjukkan bahawa terdapat peningkatan hormon seksual pada arnab lelaki dan betina. Walaupun satu siri kajian tambahan masih diperlukan untuk menentukan kesannya pada manusia, namun sebilangan pakar bersetuju bahawa kesan ini dapat diperoleh bagi pasangan yang merancang program kehamilan.

Manfaat buah zuriat untuk kesihatan berasal dari pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya. Buah Zuriat mempunyai pelbagai protein berkualiti tinggi, seperti protein mentah lisin dan sistein, asam amino, lemak, serat, dan beberapa karbohidrat. Buah ini juga kaya dengan kalsium, magnesium, kalium, dan natrium. Jangan lupa bahawa terdapat juga sebatian fitokimia yang berguna, seperti tanin, saponin, steroid, glikosida, flavonoid, terpenes, dan terpenoid.

Baca juga: Mahukan Program Kehamilan yang Berjaya? Jemput pasangan anda untuk melakukan ini

Khasiat Buah Zuriat untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang akan anda perolehi sekiranya anda selalu mengonsumsi buah zuriat:

  1. Membantu Mengawal Tahap Gula Darah

Mereka yang menghidap diabetes atau mempunyai kadar gula dalam darah yang tinggi akan mendapat manfaat sekiranya mereka selalu mengonsumsi buah zuriat. Sebabnya, faedah pertama buah zuriat adalah membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Dalam penyelidikan, dinyatakan bahawa mereka yang menghidap diabetes dan kerap mengonsumsi buah ini akan mempunyai kadar gula yang lebih stabil. Ini kerana indeks glisemik buah zuriat cukup kecil sehingga selamat untuk gula darah. Tidak hanya itu, buah zuriat juga mengandung serat dan protein yang cukup tinggi, jadi ini akan membuat mereka yang memakannya merasa kenyang lebih lama dan dapat mengelakkan makan berlebihan.

  1. Mencegah Penuaan Pramatang

Manfaat buah zuriat untuk kesihatan lebih lanjut adalah mencegah penuaan dini dan antikanker. Manfaat ini datang kerana buah zuriat sangat kaya dengan antioksidan. Di dalam badan, antioksidan yang anda dapat dari makanan akan melawan pembentukan radikal bebas dalam badan. Ini kemudian akan menjaga kesihatan sel dari penuaan dini dan serangan penyakit degeneratif, seperti barah dan penyakit jantung.

Bukan hanya itu, buah zuriat terkenal dengan potensi antioksidan, antikanker, dan anti-radang kerana kandungan fenolik dan flavonoid di dalamnya. Sebatian fenolik dan flavonoid dalam buah ini telah dijelajahi untuk potensi antimikroba mereka terhadap pelbagai bakteria Gram-positif dan Gram-negatif dan patogen kulat.

  1. Menjaga Kesihatan Ginjal

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami masalah buah pinggang, maka buah zuriat disyorkan untuk dimakan setiap hari. Sebabnya, buah ini mempunyai kandungan mineral fosforus dan kalium yang cukup tinggi. Di dalam badan, dua mineral ini memainkan peranan penting dalam membantu buah pinggang menyaring air. Selain itu, buah zuriat juga dianggap dapat mencegah pembentukan batu ginjal atau masalah lain dalam sistem kencing.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Gangguan Buah Pinggang Yang Sering Diabaikan

  1. Meningkatkan Sistem Imun

Manfaat kesihatan buah zuriat yang lain adalah meningkatkan imuniti. Selain mengandungi vitamin C, manfaat pelindung ini berasal dari enzim yang terdapat pada buah zuriat. Selain itu, buah zuriat dapat diproses menjadi makanan probiotik yang dapat merangsang pertumbuhan bakteria baik. Bakteria ini kemudian akan membantu tubuh melawan bakteria jahat yang menyebabkan pelbagai penyakit.

  1. Bantu Melancarkan Sistem Pencernaan

Buah zuriat juga dapat diandalkan sebagai sumber serat yang sihat. Sebabnya, sebanyak 22 peratus kandungan nutrien buah zuriat berasal dari serat. Ini menunjukkan bahawa kandungan serat buah ini cukup tinggi sehingga baik untuk sistem pencernaan. Anda pasti akan berasa lebih lancar apabila anda mengalami pergerakan usus. Oleh itu, jika anda atau ahli keluarga di rumah mengalami sembelit atau mengalami masalah buang air besar, cubalah memakan buah zuriat secara berkala untuk menyembuhkan sembelit.

Baca juga: Selain kekurangan serat, apa penyebab sembelit?

Namun, jika sembelit yang berlaku cukup membimbangkan, maka anda harus segera berjanji temu dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan. Nasib baik sekarang anda boleh membuat janji temu di hospital dengan mudah menggunakan aplikasi tersebut. Praktikal bukan? Mari cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Hasil Khas. Diperoleh pada tahun 2021. Buah Zuriat.
Yeshealth. Diperoleh pada tahun 2021. Apa itu Zuriat Buah Dan Apa Yang Berharga.
Tingkap Dunia. Diakses pada tahun 2021. Adakah Buah Zuriat Hamil Dengan Cepat?