Cara Melatih Cockatoo untuk Bercakap Dengan Cepat

"Salah satu tarikan dan keunikan burung nuri yang tidak dimiliki burung hiasan lain adalah anda boleh melatih burung cantik ini untuk berbicara seperti manusia. Walaupun perbendaharaan kata burung ini agak terhad. "

Jakarta - Berbeza dengan burung beo yang memiliki kemampuan meniru suara yang didengar di sekitarnya, seperti suara peniaga atau pemiliknya setiap hari, kakatua lebih mampu meniru suara yang diajarkan oleh pemiliknya.

Tidak ramai yang tahu bahawa burung kakak tua mempunyai kepintaran yang tinggi. Ini akan membuat burung mengikuti apa yang dilatih untuk dilakukan. Terutama jika pemiliknya sering berinteraksi dengan burung peliharaan.

Walaupun burung cantik ini dapat dilatih untuk dapat berbicara atau meniru kata-kata, masih belum ada jaminan bahawa burung nuri anda dapat melakukan hal yang sama. Sudah tentu, sama ada burung nuri pandai meniru kata bergantung pada bagaimana pemiliknya melatihnya, dan juga kemampuan burung untuk menerima latihan yang anda berikan.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Burung Nuri yang Perlu Anda Fahami

Cara Melatih Cockatoo untuk Bercakap

Burung nuri mempunyai watak yang tidak jauh berbeza dengan balita. Sekiranya apa yang dia kehendaki tidak dipenuhi oleh pemiliknya, burung ini mudah merajuk, seperti menggigit, membuang makanan, atau menjerit.

Namun, jika anda dapat menarik perhatiannya, burung nuri akan menjadi patuh dan tentunya ini akan memudahkan anda melatihnya untuk bercakap. Inilah sebabnya, berinteraksi secara teratur dengan burung hiasan ini boleh dianggap penting.

Sebenarnya, interaksi ini juga dapat dianggap sebagai kunci dalam merawat burung dengan paruh yang disangkut, seperti burung kakak tua atau kakatua. Sekiranya anda ingin burung nuri bercakap dengan lancar, anda boleh mencuba kaedah berikut:

  • Pastikan burung itu jinak

Salah satu perkara penting yang perlu anda perhatikan sebelum melatih burung hiasan ini ialah burung mesti dijinakkan terlebih dahulu. Oleh itu, burung tidak akan merasa takut setiap kali anda menghampirinya. Bukan hanya itu, anda akan lebih mudah melatihnya kerana burung dapat memberi tumpuan kepada apa yang anda katakan.

Baca juga: Sebab Burung Nuri Dipanggil Burung Pintar

Cara lain yang boleh dicuba adalah dengan melakukan keratan sayap. Kaedah ini boleh dikatakan cukup berkesan untuk melatih burung hiasan yang mempunyai paruh, termasuk kakatua. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mempertimbangkan sama ada kaedah ini benar-benar diperlukan atau tidak. Sekiranya jinak, anda tidak perlu melakukannya keratan sayap. Ini kerana dari segi kesejahteraan haiwan, masih banyak perselisihan mengenai apakah melakukan pemotongan sayap atau tidak.

Untuk menjadikannya lebih mudah dan membantu mempercepat proses latihan, lebih baik jangan meletakkan kakatua ke dalam sangkar. Gunakan hinggap besi, anda boleh memasang rantai ke kaki burung sebagai gantinya. Ini akan menjadikan interaksi antara pemilik dan burung lebih memanfaatkan dan membuat burung merasa dekat dengan pemiliknya.

  • Menyiapkan Kosa Kata yang Akan Diajar

Melatih burung nuri untuk bercakap bukanlah proses yang pendek dan mudah. Sebilangan pemilik burung ini menggunakan sistem ini ganjaran supaya burung itu lebih akrab dengan pelbagai perintah yang dilatih di atasnya.

Sebaliknya, mulailah berlatih menggunakan perkataan pendek. Ini kerana jumlah perkataan yang dapat diserap sangat bergantung pada usaha pemilik ketika melatihnya. Kemudian, mulailah melatih burung dengan mengucapkan kata pendek selama kira-kira 1 hingga 1.5 jam. Teruskan dengan kata-kata lain.

Baca juga: 4 Makanan untuk Meningkatkan Kekebalan Burung Haiwan Peliharaan Anda

  • Fasa Latihan

Semasa latihan, letakkan burung beo di tempat yang tidak ada gangguan bunyi yang lain sehingga burung lebih fokus untuk berlatih. Berdiri di hadapannya dan bercakap dengannya, pastikan kata-kata yang anda katakan dapat didengar dengan jelas. Ulangi pengucapan sehingga batas waktu ditentukan.

Latih burung sekerap mungkin kerana latihan secara berkala akan membuat burung memahami apa yang anda ajar dengan lebih cepat. Sekiranya burung berjaya meniru ucapan anda, berikan sedikit makanan sebagai hadiah.

Perhatikan juga apakah ada kata-kata tertentu yang menarik perhatiannya atau membuatnya bahagia. Anda dapat memerhatikannya melalui pergerakan tubuh burung ketika mengucapkan kata-kata tertentu. Sekiranya dilatih secara rutin, biasanya burung kakak tua dapat meniru sebanyak 2 hingga 3 perkataan yang anda ajar setelah satu minggu.

Walaupun begitu, jangan biarkan anda mengabaikan kesihatannya, ya! Perhatikan jika kakatua menunjukkan gejala yang tidak biasa, seperti kurang bersemangat dan kelesuan. Sekiranya demikian dan anda bimbang tentang keadaan kesihatannya, anda boleh meminta doktor haiwan melalui aplikasi tersebut . Jadi, jangan lupa muat turunpermohonan ya!

Rujukan:

Omkicau. Diakses pada tahun 2021. Berinteraksi dan latih burung beo untuk pandai bercakap.