Air kencing dan najis adalah Bakteriologi Utama

, Jakarta - Jangan merasa jijik atau malu melihat kotoran dan air kencing keluar dari badan anda. Dari najis dan air kencing, anda dapat mengesan keadaan badan, sama ada sakit atau sihat. Najis yang keluar dari tubuh orang yang sihat biasanya berbentuk pisang atau berbentuk S dengan keadaan lembap.

Sekiranya bentuknya seperti marmar, kecil dan keras, ini bermakna anda mengalami sembelit. Begitu juga, jika anda jatuh ke tandas dengan bunyi "terjun" yang kuat, itu adalah tanda bahawa najis anda keras seperti batu. Sudah tentu, itu juga petanda buruk bagi anda.

Baca juga: Urin Berwarna, Waspadalah terhadap 4 Penyakit Ini

Hasil rembesan boleh menjadi tanda kemunculan penyakit. Najis kekuningan biasanya keluar dari badan yang sihat. Sekiranya warna najis cenderung putih, kemungkinan anda mengalami gangguan fungsi hati. Sementara warna hitam adalah tanda masalah pada organ pencernaan atas. Sebenarnya, usus besar berdarah.

Najis hitam disebabkan oleh adanya makanan yang telah dicerna dan mengandungi darah yang dicampur dengan asid perut. Najis mengandungi begitu banyak elemen sehingga memerlukan pembesaran mikroskop hingga 1,000 kali untuk mengetahuinya.

Selain najis, rembesan lain yang juga mesti dipertimbangkan adalah air kencing. Air kencing yang keluar dari orang yang sihat mestilah jernih dan tidak berbau. Sekiranya air kencing berwarna dan berbau, anda harus berhati-hati. Air kencing kuning menunjukkan anda mengalami dehidrasi dan dehidrasi. Minum air boleh membantu mengatasi masalah ini.

Baca juga: 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

Sementara itu, jika air kencing anda berwarna kemerahan, anda mungkin mengalami jangkitan saluran kencing. Sebenarnya, ada kemungkinan anda mengalami gangguan fungsi buah pinggang. Warna urin coklat yang serupa dengan air teh juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah hati, seperti hepatitis A.

Sementara itu, jika air kencing berwarna kuning seperti bercampur nanah, anda mungkin mengalami penyakit kelamin. Selain warna, bau air kencing juga digunakan untuk mengesan penyakit. Air kencing pesakit kencing manis dan kelaparan biasanya mempunyai bau yang manis. Sementara air kencing orang yang dijangkiti bakteria E. Coli biasanya berbau busuk.

Sekiranya anda kerap membuang air kecil pada waktu malam atau kencing lebih kerap pada waktu malam, ini mungkin merupakan tanda awal diabetes. Terutama bagi lelaki, urin boleh menjadi tanda. Sekiranya jangkauannya panjang, dua jubin dari posisi berdiri dengan tandas di tandas, anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, jika jaraknya pendek, anda mungkin mempunyai prostat yang membesar.

Baca juga: Punca Urin Berbau Buruk

Terdapat tiga jenis analisis dalam ujian air kencing, iaitu analisis visual, kimia, dan mikroskopik. Analisis visual menguji penampilan air kencing berdasarkan warna dan kejelasannya. Analisis kimia mengesan kandungan bahan kimia dalam air kencing dan kepekatannya. Sementara analisis mikroskopik mengesan kehadiran sel, kristal, bakteria atau kulat yang dapat terkandung dalam air kencing.

Analisis visual biasanya dilakukan terlebih dahulu untuk menganggar keadaan air kencing dan bahan apa yang dikandungnya. Warna urin biasanya berbeza-beza, dari warna jernih hingga gelap. Jika warna air kencing terlihat tidak biasa, itu juga merupakan tanda bahawa seseorang mempunyai penyakit, atau warna air kencing dipengaruhi oleh makanan dan minuman yang dimakan. Air kencing yang sihat biasanya berwarna kuning jernih atau sedikit keruh kerana sel-sel lendir, sperma, cairan, prostat, atau kulit.

Sementara itu, analisis kimia air kencing dilakukan untuk memeriksa bahan kimia dalam air kencing. Salah satu kaedah terpantas dan termudah untuk melakukan analisis ini adalah melalui jalur ujian. Pegawai makmal akan memasukkan jalur khas ke dalam air kencing untuk memeriksa kandungan bahan kimia yang ingin anda ketahui.

Sekiranya anda melihat adanya kelainan pada bentuk dan warna najis dan air kencing anda, ada baiknya anda segera bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store sekarang!