Tahap Kanser Testis Yang Perlu Anda Tahu

Jakarta - Testis adalah salah satu bahagian terpenting dalam sistem pembiakan lelaki. Testis yang sihat tentu dapat menghasilkan hormon testosteron dan sperma. Oleh itu, penting bagi lelaki untuk menjaga kesihatan testis.

Baca juga: Perlu Tahu, Jenis Kanser Zakar

Sebenarnya, banyak masalah kesihatan yang boleh menyerang testis lelaki, salah satunya adalah barah. Kanser boleh menyerang testis pada lelaki, jadi ketahui penyebabnya dan bagaimana mencegah barah testis.

Ketahui Tahap Kanser Testis

Kanser testis boleh berlaku pada lelaki apabila sel-sel di testis lelaki tumbuh dengan tidak terkawal. Biasanya, barah testis dialami oleh lelaki dengan lingkungan umur 15 hingga 49 tahun. Walaupun penyakit ini jarang berlaku, ketahui apakah tanda atau gejala barah testis.

Secara amnya, gejala yang muncul adalah benjolan atau bengkak di sekitar testis. Ukuran benjolan yang muncul juga bervariasi, mulai dari ukuran kacang polong hingga cukup besar dan dapat menjengkelkan. Bukan hanya itu, anda harus memperhatikan ukuran kedua-dua buah zakar. Perbezaan saiz yang ketara sebenarnya boleh menjadi gejala barah testis.

Pada sesetengah orang dengan barah testis, penyakit ini menyebabkan kesakitan pada testis dan skrotum. Tidak menyakitkan untuk memeriksa keadaan skrotum, barah testis menyebabkan skrotum terasa lebih berat dan ada cairan di skrotum.

Baca juga: Kanser Testis adalah Penyakit Genetik, Benarkah?

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala barah testis. Kanser testis yang dirawat lebih awal akan lebih mudah dirawat. Keadaan barah testis secara beransur-ansur menjadi beberapa tahap, iaitu:

Tahap 0

Pada peringkat ini, barah masih dalam testis dan belum merebak ke bahagian tubuh yang lain. Biasanya pada peringkat ini, barah masih dikenali sebagai karsinoma in situ.

Tahap 1

Pada peringkat 2 sel sel barah telah merebak ke tisu berhampiran testis. Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini, sel-sel barah belum menyebar ke kelenjar getah bening.

Tahap 2

Dalam keadaan ini, barah telah merebak ke salah satu kelenjar getah bening yang paling dekat dengan testis.

Tahap 3

Dalam keadaan ini, sel barah merebak ke kelenjar getah bening yang cukup jauh dari testis. Bahkan pada tahap ini sel sel barah juga telah merebak ke organ tubuh yang lain. Keadaan yang tidak dirawat dengan segera menyebabkan sel barah merebak ke organ yang jauh dari testis, seperti paru-paru ke otak.

Ketahui Faktor Risiko untuk Kanser Testis

Kanser testis boleh berlaku apabila sel-sel di testis kelihatan tidak normal dan tidak terkawal. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena barah testis, seperti cryptorchidism.

Cryptorchidism adalah keadaan di mana testis tidak turun ke skrotum. Sebagai tambahan kepada cryptorchidism, pertumbuhan testis yang tidak normal juga meningkatkan risiko seseorang terkena barah testis. Salah satunya adalah sindrom Klinefelter, yang menyebabkan testis tidak berkembang secara normal.

Baca juga: Ini adalah langkah-langkah rawatan untuk mengatasi barah testis

Sejarah keluarga juga meningkatkan pengalaman seseorang menghidap barah testis. Mempunyai keluarga yang telah mengalami keadaan ini juga cenderung mengalami keadaan yang serupa. Tidak ada yang salah dengan mengekalkan diet yang sihat dan tabiat hidup yang sihat. Elakkan merokok kerana boleh meningkatkan risiko barah testis.

Rujukan:
Pusat Rawatan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2019. Kanser Testis
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Kanser Testis