Walaupun mudah berjangkit, hepatitis C dapat disembuhkan

, Jakarta - Hepatitis C adalah sejenis penyakit hati yang mudah menular dari satu orang ke orang lain. Penularan penyakit ini boleh berlaku melalui darah atau aktiviti tertentu. Tetapi jangan risau, walaupun mudah menular, hepatitis C adalah penyakit yang dapat disembuhkan. Dalam beberapa kes, penyakit ini juga dapat sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan khas.

Sebelum ini, harap maklum, hepatitis C adalah penyakit yang berlaku kerana radang hati. Keadaan ini timbul kerana dijangkiti virus hepatitis C. Keadaan ini dapat diubati dan disembuhkan. Namun, ada beberapa kes yang dapat menyebabkan penyakit ini berkembang dan menyebabkan komplikasi dalam bentuk penyakit hati kronik, hingga barah hati. Untuk lebih jelas, lihat ulasannya di sini!

Baca juga: Hati-hati dengan hepatitis C berjangkit

Merawat Hepatitis C

Hepatitis C dapat menular melalui darah, misalnya ketika seseorang menerima derma darah dari seseorang dengan penyakit ini. Ini berlaku kerana darah yang didermakan mungkin mengandungi virus hepatitis C dan kemudian memasuki urat orang lain. Selain darah, penyakit ini juga dapat menular melalui hubungan seks tanpa perlindungan dengan penderita hepatitis C.

Risiko hepatitis C juga meningkat pada orang yang berkongsi peralatan peribadi dengan pesakit, seperti berus gigi dan gunting kuku. Risiko penularan penyakit ini juga menjadi lebih besar apabila seseorang mendapat atau menjalani prosedur perubatan dengan peralatan yang tidak steril. Sekiranya anda mengalami gejala yang menyerupai penyakit hati atau hepatitis, anda harus segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai gejala yang muncul, anda boleh bertanya kepada doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Beritahu keluhan kesihatan anda dan dapatkan cadangan terbaik dari doktor yang dipercayai. Muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Baca juga: A, B, C, D, atau E, jenis hepatitis yang paling teruk?

Malangnya, kebanyakan kes hepatitis C tidak simptomatik. Oleh itu, anda harus segera melakukan pemeriksaan. Namun, tidak perlu terlalu risau, kerana tidak semua hepatitis C berkembang secara kronik. Dengan kata lain, peluang pemulihan pada orang dengan penyakit ini cukup besar. Juga, tidak semua keadaan hepatitis C memerlukan rawatan. Penyakit ini dapat disembuhkan dengan sendirinya jika penghidapnya mempunyai sistem imun yang baik.

Keadaan ini biasanya hanya akan dirawat jika setelah pemeriksaan doktor menganggap rawatan atau pengambilan ubat tertentu diperlukan. Namun, ada cara yang perlu dilakukan untuk mencegah terjadinya hepatitis, yaitu pemberian vaksin. Tidak hanya pada hepatitis C, vaksin yang diberikan juga dapat mencegah hepatitis A dan B.

Sebabnya, orang dengan hepatitis C yang dijangkiti hepatitis A atau hepatitis B mungkin mengalami komplikasi yang lebih parah. Hepatitis A dan hepatitis B boleh menyebabkan kerosakan hati tambahan dan memperburuk komplikasi hepatitis C. kronik. Anda boleh mendapatkan vaksin di hospital terdekat yang menyediakannya.

Baca juga: 10 Tanda Hepatitis Anda Tidak Perlu Abaikan

Selain perawatan medis, pencegahan hepatitis C juga dapat dilakukan dengan membuat perubahan gaya hidup, seperti berolahraga secara teratur, berhenti merokok, membatasi atau menghentikan pengambilan minuman beralkohol, dan memakan makanan yang mengandung nutrisi seimbang. Mencegah penyakit ini juga boleh dilakukan dengan tidak berkongsi atau menggunakan alat peribadi bersama dengan penderita hepatitis C.

Dalam keadaan teruk, hepatitis C dapat menyebabkan penderita mengalami komplikasi seperti sirosis atau barah hati. Sekiranya demikian, rawatan biasanya akan disesuaikan dengan keperluan anda, misalnya melakukan pemindahan hati. Ini bertujuan untuk menggantikan hati yang fungsinya menurun atau hilang akibat jangkitan virus

Rujukan
CDC. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C dan Virus Hep C.