Perlu Tahu, Ini Tanda Anak Kecil Anda Terkena Sialolithiasis

, Jakarta - Air liur yang dihasilkan di dalam mulut kita berperanan penting, yaitu menjaga agar keadaan dalam mulut tetap lembap, mencegah gigi merosot sebelum waktunya, dan juga membantu mencerna makanan. Namun, bagaimana jika kelenjar air liur mempunyai masalah dan membengkak? Keadaan ini dipanggil sialolithiasis.

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga dapat mengalami keadaan ini. Oleh itu, mari kita ketahui tanda-tanda kanak-kanak mengalami sialolithiasis di sini.

Mengenal Sialolithiasis

Sialolithiasis adalah pengerasan atau pembentukan batu di kelenjar air liur. Kelenjar ini menghasilkan air liur yang mengalir di mulut. Nah, bahan kimia yang terdapat dalam air liur ini dapat mengkristal dan membentuk batu.

Di mulut manusia, terdapat tiga kelenjar air liur, iaitu kelenjar air liur submandibular yang terletak di rahang bawah, kelenjar air liur sublingual di bawah lidah, dan kelenjar parotid yang terletak di pipi. Dari ketiga kelenjar tersebut, kelenjar air liur submandibular adalah yang paling mudah terkena sialolithiasis.

Baca juga: 3 Punca Bayi Mengeringkan Banyak Air dan Cara Mengatasinya

Ketahui Sebabnya

Punca pembentukan batu di kelenjar air liur tidak diketahui dengan pasti sehingga kini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang dianggap mencetuskan sialolithiasis, termasuk perubahan aliran air liur, pengurangan air liur, dan tekstur air liur yang menebal. Ini dapat dijumpai, misalnya dalam keadaan dehidrasi, kekurangan makanan (mengunyah makanan dapat merangsang pengeluaran air liur), kesan sampingan jenis ubat tertentu (antihistamin, ubat antihipertensi, dan sejenisnya), dan trauma pada kelenjar air liur.

Selain itu, menderita Gout, penyakit periodontal kronik, hiperparatiroidisme juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sialolithiasis.

Baca juga: Hati-hati, alkoholik mudah terkena Sialolithiasis

Gejala Sialolithiasis pada Kanak-kanak

Sialolithiasis biasanya hanya menimbulkan gejala apabila ukuran batu cukup besar. Perhatikan gejala sialolithiasis berikut yang dapat dialami oleh anak kecil anda:

  • Kelenjar air liur menyakitkan. Kesakitan ini hanya boleh berlaku sekiranya penyumbatan berlaku hanya pada bahagian saluran kelenjar air liur. Rasa sakit akan bertambah apabila kelenjar air liur tersumbat sepenuhnya. Gejala ini akan menyukarkan anak anda makan, kerana rasa sakit biasanya bermula ketika makan makanan, maka ia dapat mereda satu atau dua jam setelah makan.

  • Mulut, muka atau leher bengkak. Ini boleh berlaku kerana pembengkakan air liur.

  • Bibir dan mulut kering.

  • Si kecil mengalami kesukaran untuk menelan atau membuka mulutnya.

  • Jangkitan kelenjar air liur yang ditandai dengan gejala demam, kawasan jangkitan merah, rasa tidak sedap di mulut, dan pembuangan nanah atau nanah.

Sekiranya anak anda mengalami beberapa gejala sialolithiasis di atas, anda harus segera berjumpa doktor supaya dia dapat mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Rawatan untuk Sialolithiasis

Untuk dapat menentukan rawatan yang tepat, doktor akan terlebih dahulu mengetahui penyebab sialolithiasis yang dialami oleh si Kecil. Sekiranya penyebabnya bukan keadaan yang serius, seperti dehidrasi atau kurang mengunyah, maka sialolithiasis dapat dirawat dengan melakukan rawatan berikut di rumah:

  • Pastikan kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut bayi anda dijaga dengan baik. Ingatkan dia menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari;

  • Berkumur dengan air garam;

  • Minum banyak air; dan

  • Merangsang pengeluaran batu.

Namun, jika penyebab di sebalik keadaan sialolithiasis yang dialami oleh anak anda adalah jangkitan bakteria, doktor akan memberikan antibiotik untuk membasmi bakteria. Sekiranya penyebab sialolithiasis pada anak anda adalah tumor atau sista di kelenjar air liur, doktor akan mengesyorkan pembedahan untuk membuangnya.

Baca juga: 7 Gaya Hidup untuk Mencegah Sialolithiasis

Itulah gejala sialolithiasis pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik, gunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.