Seronok di Sukan Asia, Hoki Boleh Melatih Kepantasan

Jakarta - Tidak seperti badminton atau bola sepak, hoki tidak begitu popular di Indonesia. Walaupun begitu, ini tidak menjadikan hoki tidak popular, kerana sukan yang satu ini juga dipertandingkan di Sukan Asia 2018 yang kini berlangsung di Jakarta dan Palembang.

Terdapat banyak faedah yang dapat anda peroleh dari bermain sukan yang dilakukan dengan menggunakan tongkat dengan bentuk yang serupa dengan kelab golf ini. Selain memudahkan anda untuk berkonsentrasi dan berkomunikasi dengan ahli pasukan yang lain, anda juga dapat menjaga kesihatan dan berat badan serta melatih kepantasan anda. Sudah tentu, kelajuan ini berkaitan dengan bagaimana tubuh dapat menyelaraskan dan mengekalkan keseimbangannya dengan betul.

Sudah tentu tidak mudah untuk berdiri dan berlari dengan pantas dalam kasut skate dan ladang yang dikuasai oleh ais. Anda perlu berlatih dengan gigih dan bersungguh-sungguh untuk dapat menguasai teknik berlari dengan baik semasa bermain hoki, termasuk bagaimana anda meningkatkan kelajuan semasa membawa bola. Baiklah, agar latihan anda lebih sempurna, lakukan gerakan berikut untuk meningkatkan kepantasan.

1. Penjarakan Lateral

Langkah pemain hoki banyak ditentukan oleh kekuatan dan kestabilan anggota bawah. Sudah tentu, kaki yang kuat dan stabil akan menjadikan prestasi anda di sawah lebih optimum. Cara melakukan pergerakan ini bermula dari posisi berdiri dengan kaki anda melebar selebar mungkin. Pastikan badan tetap seimbang, ya.

Seterusnya, pusingkan badan anda ke kanan atau kiri dengan membengkokkan satu kaki dengan kaki yang lain terus ke sisi. Untuk mengekalkan keseimbangan, luruskan kedua tangan di hadapan badan. Ulangi pergerakan ini berulang kali selama maksimum lapan kali untuk dua kiraan.

Baca juga: Ini 6 Kelebihan Sukan Hoki yang Perlu Anda Ketahui

2. Jalankan Pecut

Lari pecut atau lari jarak dekat bukan hanya bertujuan untuk atlet berlari. Untuk meningkatkan kelajuan pergerakan di padang, pemain hoki juga perlu berlari pecut . Setiap hari, pastikan anda meluangkan masa untuk berlari sekurang-kurangnya 30 minit dan catat masa yang telah anda capai. Ini akan menentukan kelajuan larian anda dan adakah perubahan dari setiap sesi larian yang anda lakukan.

3. Mencangkung Menggunakan Satu Kaki

Squats adalah latihan yang bertujuan untuk meningkatkan kekuatan serta prestasi kaki. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu anda bermain hoki dengan lebih cepat dan mengawal badan anda dengan lebih baik. Sediakan bangku dan letakkan di belakang badan anda. Angkat satu kaki dan bengkokkan kaki yang lain sehingga anda duduk di bangku simpanan. Untuk kekal seimbang, letakkan kedua tangan di hadapan badan. Ulangi latihan menukar kaki ini dengan jumlah lapan.

4. Squat Berpisah Bulgaria

Garis besar, Skuad Berpisah Bulgaria Ia juga membantu menguatkan otot kaki dan mengetatkan otot paha dan betis. Pada mulanya, sediakan blok atau bangku yang tidak terlalu tinggi, atau anda juga boleh menggunakan setumpuk buku. Mulailah dengan berdiri tegak di depan cerucuk, dan letakkan sebelah kaki di atas cerucuk. Bengkokkan kaki tegak sehingga membentuk sudut pada siku dan lutut kaki pada timbunan menyentuh lantai. Ulangi secara bergantian pada setiap kaki.

Baca juga: Atlet, Berhati-hati dengan Keradangan Tendon yang Bertujuan di Sukan Asia

Jadi, itulah beberapa latihan yang dapat membantu meningkatkan kepantasan anda ketika bermain hoki. Anda harus terlebih dahulu membincangkan keadaan badan anda untuk jenis latihan yang akan anda lakukan. Untuk mempermudah, gunakan perkhidmatan Ask a Doctor dari . Ia mudah, hanya muat turun dan pasang permohonan di telefon bimbit anda, daftar, dan anda boleh segera memilih doktor secara percuma atau percuma.