Seberapa Pentingnya Pemeriksaan Kolposkopi?

Jakarta - Pemeriksaan kolposkopi adalah pemeriksaan yang dilakukan menggunakan alat khas yang disebut kolposkop untuk melihat apakah ada masalah dengan vulva, vagina, atau serviks seseorang. Apabila pemeriksaan dilakukan dan tisu tidak normal dijumpai di organ, doktor akan mengambil sampel tisu (biopsi) yang kemudian akan diperiksa di bawah mikroskop.

Kolposkopi adalah pemeriksaan susulan yang dilakukan pada masa pemeriksaan PAP smear tidak menunjukkan hasil yang tidak normal. Kolposkop yang merupakan alat pemeriksaan kolposkopi yang memiliki kamera di sisi akhir untuk mengambil gambar atau video tisu abnormal yang dimaksudkan. Seberapa pentingnya pemeriksaan ini?

Baca juga: Seberapa Berkesan Kolposkopi untuk Mencegah Kanser Serviks?

Seberapa Penting Pemeriksaan Kolposkopi Dilakukan?

Pemeriksaan ini penting, terutama bagi mereka yang menunjukkan hasil pemeriksaan yang tidak normal PAP smear sebelum ini. Beberapa kumpulan orang yang memerlukan pemeriksaan ini, termasuk:

 • Keabnormalan serviks.

 • Pesakit dengan pendarahan faraj yang tidak normal.

 • Orang yang mempunyai masalah dengan faraj atau saluran kelahiran.

 • Orang yang mempunyai gejala virus papillomavirus manusia (HPV).

Orang yang mempunyai beberapa masalah kesihatan ini sangat penting untuk melakukan pemeriksaan ini. Tujuan kolposkopi itu sendiri adalah untuk mendiagnosis masalah kesihatan, seperti:

 • Pertumbuhan sel yang tidak normal di serviks.

 • Pertumbuhan sel yang tidak normal di dalam vagina.

 • Pertumbuhan sel yang tidak normal pada vulva.

 • Mengalami pendarahan faraj selepas hubungan seks.

 • Ketuat genital, yang merupakan penyakit yang dialami oleh orang yang aktif secara seksual yang dicirikan oleh lebam kecil yang tumbuh di sekitar kawasan kemaluan dan dubur.

 • Cervicitis, yang merupakan peradangan pada serviks atau serviks yang dicirikan oleh pendarahan faraj, sakit faraj, demam, sakit di pelvis atau perut, dan sakit ketika membuang air kecil.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pemeriksaan ini dilakukan sekiranya PAP smear menunjukkan hasil yang tidak normal. Kolposkopi juga dapat dilakukan lebih dari sekali, jika keputusan pemeriksaan sebelumnya tidak menunjukkan hasil yang maksimum. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai prosedur ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor mengenai permohonan tersebut , ya!

Baca juga: Pengesanan Kanser Serviks, Inilah Perbezaan antara Pap Smear dan Kolposkopi

Kolposkopi dan Prosedur yang Dilakukan

Pemeriksaan ini dilakukan dalam masa 15 minit menggunakan kolposkop untuk mengambil sampel tisu. Pemeriksaan ini tentunya akan membuat wanita tidak selesa ketika membuka faraj. Anestesia akan diperlukan, sekiranya penyingkiran tisu dilakukan di bahagian luar faraj untuk mengelakkan kesakitan.

Anestesia tidak diperlukan, jika tisu diambil dari serviks. Semasa prosedur dijalankan pada bahagian ini, peserta tidak akan merasa sakit, tetapi hanya rasa tidak selesa. Untuk lebih jelasnya, ini adalah pesanan semasa proses pemeriksaan:

 • Tanggalkan pakaian bawah anda dan juga seluar dalam.

 • Berbaring di kerusi khas, dengan kedua kaki diangkat ke atas.

 • Memasukkan spekulum ke dalam vagina yang telah diberi gel pelincir, sehingga bahagian dalam serviks dapat dilihat dengan jelas.

 • Pemberian asid asetik oleh doktor supaya bahagian yang tidak normal kelihatan lebih jelas.

 • Ambil foto atau video bahagian dengan kolposkop.

 • Persampelan tisu (biopsi) dilakukan apabila tisu tidak normal dijumpai.

Baca juga: Adakah Kolposkopi Menyebabkan Kesan Sampingan?

Apabila bahagian yang tidak normal tidak dijumpai, pengambilan sampel tisu (biopsi) tidak diperlukan, jadi peserta boleh terus melakukan aktiviti selepas itu. Walau bagaimanapun, jika sampel tisu (biopsi) diambil, akan ada rasa sakit di kawasan itu, yang biasanya berlangsung selama beberapa hari.

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2020. Kolposkopi - Gambaran keseluruhan.

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kolposkopi.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kolposkopi - Biopsi Terarah: Tujuan, Prosedur, dan Risiko.