Apa yang Berlaku pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Sindrom Guillain Barre?

, Jakarta - Sindrom Guillain Barre adalah gangguan yang jarang berlaku di mana sistem imun menyerang saraf. Gejala pertama adalah kelemahan dan kesemutan di badan. Gejala ini dapat merebak dengan cepat, akhirnya melumpuhkan seluruh badan.

Pada tahap yang paling teruk, sindrom Guillain Barre boleh menjadi kecemasan perubatan. Sebilangan besar orang yang mempunyai keadaan perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sindrom Guillain Barre.

Baca juga: Dari Ashanty ke Duterte, Berikut adalah Diagnosis Penyakit Autoimun

Tanda-tanda di Tubuh Apabila Anda Mengalami Sindrom Guillain Barre

Apabila sindrom Guillain Barre berlaku, sistem imun menyerang sistem saraf periferal. Saraf di sistem saraf periferi menghubungkan otak ke seluruh badan dan menghantar isyarat ke otot. Malangnya, otot tidak akan dapat bertindak balas terhadap isyarat yang diterima dari otak sekiranya saraf ini rosak.

Gejala pertama biasanya sensasi kesemutan di tangan dan kaki, serta kaki. Sensasi kesemutan merebak ke lengan dan jari. Gejala boleh berkembang dengan cepat. Pada sesetengah orang, penyakit ini boleh menjadi serius hanya dalam beberapa jam. Apa yang berlaku pada badan apabila anda menghidapi sindrom Guillain Barre:

 • Kesemutan berlaku di jari dan jari kaki.
 • Kelemahan otot pada kaki yang memancar ke bahagian atas badan dan bertambah buruk dari masa ke masa.
 • Kesukaran berjalan dengan stabil.
 • Kesukaran menggerakkan mata atau wajah anda, bercakap, mengunyah, atau menelan.
 • Sakit belakang yang teruk.
 • Jantung berdegup laju.
 • Susah bernafas.
 • Lumpuh.

Seseorang dengan sindrom Guillain Barre biasanya mengalami kelemahan yang paling ketara dalam masa dua minggu dari gejala yang berlaku.

Baca juga: 4 Keadaan yang Menandakan Tubuh Terpengaruh oleh Penyakit Autoimun

Jenis Sindrom Guillain Barre yang perlu diperhatikan

Setelah keadaan ini dianggap sebagai satu penyakit, kini sindrom Guillain Barre diketahui berlaku dalam beberapa bentuk. Jenis utama adalah:

 • Polyradiculoneuropathy demyelining radang akut, bentuk yang paling biasa berlaku di Amerika Utara dan Eropah. Gejala yang paling biasa dari jenis ini adalah kelemahan otot yang bermula di bahagian bawah badan dan merebak ke atas.
 • Sindrom Miller Fisher (MFS), kelumpuhan bermula di mata. MFS juga dikaitkan dengan gaya berjalan yang tidak stabil.
 • Neuropati aksonal motor akut dan neuropati aksonal motorik deria akut. Keadaan ini lebih kerap berlaku di China, Jepun, dan Mexico.

Punca sebenar Sindrom Guillain Barre tidak diketahui. Keadaan ini biasanya muncul beberapa hari atau minggu selepas jangkitan saluran pernafasan atau pencernaan. Walaupun jarang berlaku, pembedahan atau vaksinasi boleh mencetuskan sindrom Guillain Barre. Sindrom Guillain Barre juga boleh berlaku selepas jangkitan COVID-19.

Dalam sindrom Guillain Barre, sistem imun mula menyerang saraf. Kerosakan saraf menghalang saraf menghantar isyarat ke otak, menyebabkan kelemahan, mati rasa, atau kelumpuhan.

Baca juga: Punca Gangguan Autoimun dan Cara Mencegahnya

Sindrom Guillain Barre Jangka Panjang

Sindrom Guillain Barre memerlukan masa yang lama untuk pulih, tetapi kebanyakan orang yang mengalaminya pulih. Secara amnya, gejala boleh bertambah buruk selama dua hingga empat minggu sebelum stabil. Pemulihan berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa tahun, tetapi kebanyakan pulih dalam 6 hingga 12 bulan.

Kira-kira 80 peratus orang yang terkena Guillain-Barre dapat berjalan sendiri dalam tempoh enam bulan, dan 60 peratus memulihkan kekuatan otot biasa dalam satu tahun. Dalam beberapa kes, pemulihan mungkin mengambil masa lebih lama. Kira-kira 30 peratus masih lemah selepas tiga tahun.

Kira-kira 3 peratus orang yang terkena Guillain Barre akan mengalami berulang gejala mereka, seperti kelemahan dan kesemutan, bahkan bertahun-tahun setelah kejadian semula. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

Itulah sebabnya penting untuk berjumpa doktor dengan segera apabila anda mengalami gejala pertama. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi sekiranya anda memerlukan rawatan segera. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Guillain-Barre
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Guillain-Barré
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah itu Sindrom Guillain-Barre?