Langkah Pengendalian Pertama Ketika Ulser Gastrik Menyerang

, Jakarta - Ulser gastrik adalah keadaan yang berlaku kerana munculnya luka di dinding perut. Ini boleh berlaku kerana hakisan lapisan dinding perut, tetapi juga boleh berlaku di dinding bahagian pertama usus kecil ( duodenum ) dan juga pada esofagus (esofagus). Keadaan ini menyebabkan sakit di perut, dan dalam beberapa kes bahkan boleh mencetuskan pendarahan.

Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, namun risiko penyakit ini meningkat pada lelaki yang berumur lebih dari 60 tahun. Tetapi jangan bimbang, ulser peptik pada dasarnya adalah keadaan yang dapat dirawat sepenuhnya, hanya sebab utama mesti diketahui terlebih dahulu.

Penyakit ini mempunyai gejala utama kesakitan atau kelembutan di kawasan perut. Kesakitan yang muncul adalah kesan kerengsaan yang berlaku kerana asid perut yang membasahi luka. Kesakitan boleh merebak ke leher, pusar, ke belakang. Kesakitan paling kerap berlaku pada waktu malam, dan lebih teruk ketika perut kosong. Walau bagaimanapun, rasa sakit biasanya reda sementara selepas makan, tetapi boleh berulang dalam beberapa hari atau minggu.

Selain sakit di perut, penyakit ini juga dapat memicu gejala lain mulai dari penurunan selera makan, mual dan muntah, sakit di lubang perut, hingga gangguan pada saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan ulser gastrik yang sama sekali tidak menunjukkan gejala ketika menyerang, sehingga akhirnya menyebabkan komplikasi. Oleh itu, sangat penting untuk selalu melakukan pemeriksaan kesihatan kepada doktor, terutamanya jika gejala ulser perut mula menyerang.

Ketahui Rawatan Pertama Ulser gastrik

Pada dasarnya, langkah-langkah untuk menangani dan merawat orang dengan ulser gastrik boleh berbeza. Ia bergantung kepada penyebab ulser gastrik yang dialami. Biasanya, rawatan penyakit ini dapat dilakukan dengan mengambil jenis ubat tertentu. Tujuannya adalah untuk mengurangkan simptom dan memusnahkan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit ini.

Terdapat beberapa jenis ubat yang biasanya diberikan kepada penderita, mulai dari antibiotik, penghambat pam proton, antasid dan alginat, hingga jenis obat yang melindungi dinding perut dan usus kecil. Dalam beberapa kes, selain memberi ubat kepada pasien, dia biasanya juga harus menjalani prosedur pembedahan. Ini biasanya dilakukan jika ulser peptik mengakibatkan lubang di dinding perut atau jika keadaan ini menyebabkan pendarahan serius.

Mengubah Tabiat Harian untuk Merawat Ulser Perut

Selain pemberian ubat-ubatan dan langkah-langkah perubatan, menanganinya juga dapat dilakukan dengan mengubah kebiasaan harian. Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil untuk membantu menyembuhkan dan mencegah ulser peptik daripada menjadi lebih teruk. Ada apa-apa?

1. Kurangkan merokok dan alkohol

Merokok dan minum alkohol adalah dua perkara yang harus dielakkan oleh penderita. Sebabnya, kandungan alkohol boleh menyebabkan kerengsaan di perut sehingga mengalami keradangan. Walaupun tabiat merokok dapat menghalang penyembuhan sambil meningkatkan risiko penyakit ini.

2. Kurangkan Pengambilan Teh, Kopi, dan Susu

Mengehadkan pengambilan teh dan kopi untuk satu hari dapat membantu mengelakkan ulser peptik menjadi lebih teruk. Kerana, kedua-duanya boleh menyebabkan peningkatan kadar asid perut, dan dapat memburukkan lagi gejala.

Mengkonsumsi susu sebenarnya sering digunakan sebagai kaedah untuk menghilangkan rasa sakit akibat ulser gastrik. Walau bagaimanapun, susu biasanya mempunyai kesan dalam bentuk peningkatan keasidan gastrik, sehingga perut akan terasa lebih sakit.

3. Corak Makan Sihat

Mengamalkan diet yang sihat, dan memakan banyak jenis makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengatasi gangguan ini. Sebaliknya, elakkan makan makanan yang mempunyai rasa pedas dan berlemak.

Ketahui lebih lanjut mengenai ulser peptik dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai cadangan kesihatan dan ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Jangan percaya, ini adalah mitos mengenai ulser gastrik
  • Jangan Abaikan Masalah Kesihatan Kerana Ulser gastrik
  • Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik