Sepsis pada Bayi Boleh Menyebabkan Jangkitan Maut

Jakarta - Juga dikenal sebagai keracunan darah, sepsis adalah bentuk tindak balas mematikan dari sistem kekebalan tubuh terhadap kecederaan atau jangkitan. Gangguan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja tanpa mengira usia, terutama pada orang dengan imuniti rendah. Ini bermaksud, kanak-kanak mempunyai risiko tinggi yang sama seperti orang dewasa untuk penyakit ini.

Jangkitan berlaku kerana pencemaran virus, bakteria, atau kulat yang menyerang badan. Untuk tetap dilindungi, sistem kekebalan tubuh melawannya. Namun, seseorang yang mengalami sepsis, bakteria yang menjangkiti dapat mempengaruhi kadar jantung, tekanan darah, suhu badan, dan bahkan mencegah organ tubuh melakukan tugasnya dengan baik.

Akibatnya, ada keradangan yang tidak dapat dikendalikan, diikuti dengan pembekuan darah di saluran darah kecil. Akibatnya, sistem ketahanan badan menyerang tisu dan organ dalam tubuh anak, dan keadaan ini sangat serius dan memerlukan rawatan segera.

Baca juga: Bantu Vania Melawan Jangkitan Sepsis dan NRDS

Sepsis pada Bayi, Bagaimana Ia Berlaku?

Ibu harus tahu bahawa sebarang jangkitan yang menyerang kanak-kanak berpotensi menyebabkan sepsis. Penyakit ini sering dikaitkan dengan jangkitan saluran kencing, usus, kulit, dan jangkitan paru-paru atau radang paru-paru. Bakteria jenisnya staphylococcus dan streptokokus boleh menjadi pencetus utama sepsis pada bayi.

Nah, pada bayi yang baru dilahirkan, sepsis boleh berlaku disebabkan oleh kontraksi atau dibawa dari ibu mereka semasa mengandung. Keadaan ini dapat dikesan dengan kelahiran bayi sebelum waktunya, ibu mengalami kenaikan suhu badan atau demam tinggi ketika hendak melahirkan, dan pecahnya cairan ketuban pramatang. Bukan hanya itu, sepsis pada bayi boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan oleh orang dewasa atau semasa menjalani rawatan intensif di NICU.

Ini kerana bayi dan kanak-kanak yang mempunyai keadaan perubatan khas biasanya tidak boleh diberi vaksin, sehingga kekebalannya lemah dan mereka mudah terkena penyakit. Sementara itu, pada kanak-kanak, penularan berlaku melalui luka terbuka yang tidak dibersihkan, sehingga menjadi pusat penyebaran bakteria dan kuman. Keadaan perubatan lain seperti jangkitan telinga, pemakanan yang buruk, dan meningitis juga boleh menyebabkan sepsis.

Baca juga: Bantu Saudara Banyu Berjuang dalam NICU

Gejala yang sering muncul pada bayi dengan sepsis serupa dengan gangguan kesihatan yang lain. Gejala seperti badan kelihatan lembap atau lemah, demam, sukar makan dan minum susu ibu, muntah kerap, cepat bernafas atau sukar bernafas, perubahan warna kulit menjadi pucat, penyakit kuning muncul di mata dan kulit, hingga benjolan pada bayi mahkota.

Apa Yang Berlaku Sekiranya Sepsis Bayi Tidak Dirawat?

Jangan biarkan sepsis pada bayi tidak mendapatkan rawatan segera, kerana keadaan ini adalah keadaan darurat perubatan. Komplikasi yang berlaku jika sepsis tidak ditangani segera termasuk berbagai kondisi yang berkaitan dengan keracunan darah, dari pembuluh darah yang melebar, pernafasan pendek dan cepat, serta degup jantung, hingga penurunan tekanan darah yang drastik.

Baca juga: Akibat Fatal Sepsis Yang Perlu Diketahui

Keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan sistem organ yang boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, pengesanan awal diperlukan pada kanak-kanak untuk dapat merawat sepsis pada bayi secepat mungkin. Tanyakan kepada doktor untuk semua maklumat yang berkaitan dengan sepsis kepada bayi melalui aplikasi . Cara, muat turun aplikasi sahaja terus di telefon bimbit ibu.