Inilah kelebihan plastik mesra alam berbanding plastik biasa

, Jakarta - Ketika anda berbelanja di pasar tradisional dan moden, sudah tentu anda akan menemui banyak plastik. Biasanya, plastik digunakan untuk pelbagai tujuan yang memudahkan proses jual beli. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membawa plastik sebagai beg untuk meletakkan barang runcit anda.

Baca juga: Membungkus Makanan Panas dengan Plastik Boleh Mencetuskan Kanser?

Namun, tahukah anda bahawa beberapa jenis plastik berbahaya untuk alam sekitar atau kesihatan anda? Plastik yang dianggap cukup praktikal, ternyata diperbuat daripada beberapa bahan yang sukar diurai. Ini boleh memberi kesan negatif kepada alam sekitar. Di samping itu, bahan plastik boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti barah.

Kesan Penggunaan Plastik pada Alam Sekitar dan Kesihatan

Pada masa ini, masalah sampah plastik masih belum dapat diselesaikan dengan baik. Bukan hanya sampah yang menumpuk, plastik sebenarnya mempunyai kesan negatif lain terhadap alam sekitar. Bermula dari mencemarkan tanah, sungai, hingga laut.

Plastik biasanya dibuat dari gas pemurnian dan minyak yang dipanggil etilena . Minyak dan gas adalah sumber semula jadi yang tidak boleh diperbaharui. Dengan meningkatkan pengeluaran plastik, tentu semakin cepat sumber alam akan habis.

Selain itu, sampah plastik yang terkubur di dalam tanah dapat meracuni haiwan bawah tanah, mencemarkan air, dan tanah. Sebenarnya, tidak jarang, banyak haiwan terjerat dan bahkan secara tidak sengaja memakan sampah plastik.

Namun, bukan hanya untuk persekitaran, plastik yang dibiarkan digunakan untuk jangka masa yang panjang sebenarnya boleh membahayakan kesihatan tubuh. Kandungan kimia, seperti plumbum, kadmium, dan merkuri boleh menyebabkan pelbagai risiko masalah kesihatan. Bermula dari barah, gangguan kehamilan, gangguan sistem imun, hingga pertumbuhan dan perkembangan pada anak-anak.

menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami berkaitan dengan penggunaan plastik. Awak boleh muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Mie Rebus dengan Bungkus, Inilah Bahaya

Inilah Kelebihan Plastik Mesra Alam

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kesan negatif penggunaan plastik, seperti menggunakan beg belanja yang tidak boleh digunakan dan juga menggunakan plastik yang mesra alam.

Plastik mesra alam juga dikenali sebagai bioplastik , yang merupakan sejenis plastik yang terbuat dari bahan yang mudah terurai dan semula jadi. Biasanya, bioplastik dibuat menggunakan gula dari tebu atau jagung. Kemudian, gula ditukar menjadi asid polilaktik (PLA).

Lalu, apa kelebihannya? Bioplastik atau plastik mesra alam adalah salah satu jenis plastik yang lebih senang diuraikan daripada plastik biasa. Selain itu, bahan semula jadi yang digunakan untuk membuat plastik tidak akan mencemarkan tanah atau air. Dengan begitu, air akan tetap berkualiti tanpa kandungan bahan kimia.

Selain itu, bahan semula jadi yang digunakan untuk membuat plastik mesra alam juga tidak akan menimbulkan pelbagai masalah kesihatan kepada penggunanya. Itulah beberapa kelebihan plastik mesra alam berbanding plastik biasa.

Petua Mengurangkan Sisa Plastik

Walaupun dianggap selamat, lebih baik mengurangkan penggunaan plastik. Ini untuk mengurangkan sampah plastik setiap hari. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sisa plastik:

  1. Sentiasa bawa sebotol air ke mana sahaja anda pergi. Botol plastik minuman sekali pakai adalah salah satu sampah plastik yang banyak dihasilkan oleh manusia.
  2. Sekiranya anda banyak berbelanja di pasar moden, selain menggunakan beg belanja, anda juga boleh meminta untuk menggunakan kadbod untuk membungkus barang runcit anda.
  3. Elakkan menggunakan straw semasa di restoran atau di rumah.

Baca juga: Bahaya Makan Selalunya Menggunakan Styrofoam

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sampah plastik. Sebaiknya elakkan penggunaan plastik untuk meletakkan makanan atau minuman panas. Ini boleh menyebabkan kandungan plastik bercampur dalam makanan atau minuman.

Rujukan:
Indus Health Plus. Diakses pada tahun 2020. Kesan Berbahaya Plastik terhadap Kesihatan.
Geografi Nasional. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Plastik Berasaskan Tumbuhan.
Ibu Bumi Hidup. Diakses pada tahun 2020. Kesan Berbahaya Plastik terhadap Kesihatan Manusia dan Alam Sekitar.