Ibu Bapa Merokok Berisiko Menular Kebiasaan Merokok kepada Anak-anak pada Usia Dini

, Jakarta - Sebilangan besar anak akan meniru tingkah laku ibu bapa mereka. Contohnya, ibu bapa yang mempunyai tabiat merokok, anak-anak mereka mungkin mengikuti kebiasaan itu pada masa akan datang. Remaja dengan ibu bapa yang merokok adalah tiga kali lebih cenderung merokok pada usia remaja mereka, dan dua kali lebih mungkin ketagihan rokok berbanding mereka yang tidak merokok.

Dalam satu kajian, penyelidik menganalisis data selama 8 tahun melalui Tinjauan Nasional Penggunaan Dadah dan Kesihatan . Tinjauan dilakukan pengundian secara rawak kepada 70,000 kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dan melibatkan 35,000 ibu bapa. Tinjauan dilakukan untuk menilai hubungan antara tabiat merokok ibu bapa dan tabiat merokok anak-anak.

Ia dijumpai pada kanak-kanak dengan ibu bapa yang tidak merokok, hanya 13 peratus mengatakan mereka pernah mencuba merokok dalam hidup mereka. Kemudian bagi kanak-kanak dengan ibu bapa yang merokok, 38 peratus telah berusaha merokok sepanjang hayat mereka. Kemudian bagi wanita muda, kemungkinan merokok ketika ibunya adalah perokok. Sementara itu, lelaki muda lebih cenderung merokok sekiranya salah seorang ibu bapa mereka merokok.

Di samping itu, terdapat kesan lain kepada anak-anak sekiranya ibu bapa merokok. Risiko yang mungkin diterima oleh anak-anak daripada ibu bapa dengan tabiat merokok selain kecenderungan merokok, iaitu kesan psikologi. Dalam satu kajian, anak-anak dengan ibu yang merokok 53 persen lebih cenderung menunjukkan tingkah laku negatif, seperti melanggar peraturan, bersikap kasar, tidak taat, dan membuli orang lain.

Faktor lain yang mempengaruhi, seperti status sosial dan pendidikan ibu bapa, juga telah dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, tingkah laku negatif masih ditunjukkan oleh anak-anak dengan ibu yang merokok. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Oleh itu, jika anda seorang ibu bapa dengan tabiat merokok, lebih baik berhenti merokok untuk masa depan anak-anak anda. Di samping itu, jika anda sukar untuk berhenti merokok, cubalah untuk tidak merokok ketika anda bersama anak anda. Kebiasaan merokok bapa juga boleh membuat anak tahan terhadap ubat-ubatan yang boleh menyelamatkan nyawanya ketika sakit.

Anak-anak orang tua dengan tabiat merokok juga boleh menerima kesan buruk sekiranya persekitaran di sekitar mereka banyak merokok. Bahan berbahaya dalam asap rokok, seperti nikotin, boleh melekat di sekitar rumah dan boleh bertahan lama. Ini biasanya disebut sebagai perokok tangan ketiga . Perokok tangan ketiga juga akan lebih berisiko mendapat pelbagai penyakit.

Seorang penyelidik tempatan mendapati bahawa kanak-kanak mempunyai kadar nikotin dalam air kencing mereka sebanyak 4-5 kali lebih tinggi jika bapa mempunyai tabiat merokok. Kanak-kanak juga mempunyai sistem imun yang lemah. Umumnya, penyakit yang melibatkan sistem pernafasan seperti asma hingga jangkitan pernafasan akut boleh menyerang anak-anak dengan orang tua yang mempunyai tabiat merokok.

Di samping itu, jangan sekali-kali melibatkan kanak-kanak dalam tabiat merokok, seperti meminta anak membeli rokok atau pemetik api di kedai. Di samping itu, sentiasa memberi kefahaman untuk tidak merokok sehingga berumur 18 tahun. Ibu bapa harus memberitahu anak-anak mereka kesan merokok pada masa depan mereka.

Itulah penjelasan ibu bapa yang merokok berisiko menyebarkan tabiat merokok kepada anak-anak pada usia dini. Sekiranya anda mahukan nasihat profesional untuk berhenti merokok, menyediakan perkhidmatan perbincangan dengan doktor. Perbincangan boleh dilakukan melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Apa Yang Berlaku Ketika Anak-Anak Kecil Merokok
  • Dapatkan 5 Perkara Ini Sekiranya Anda Berhenti Merokok
  • Setelah Berhenti Merokok, Tubuh Tidak Segera Bersih