Kenali Tanda-Tanda Awal Kucing Munchkin yang Sakit

"Kucing Munchkin menjadi terkenal pada abad ini kerana bentuk tubuhnya yang kecil dan comel, sehingga banyak orang menginginkannya. Sebenarnya, kucing Munchkin cukup mudah dijangkiti penyakit kerana gangguan genetik. Oleh itu, penting untuk mengetahui tanda-tanda awal ketika haiwan ini sakit. "

, Jakarta - Kucing adalah haiwan yang sangat comel dan menggemaskan untuk dipelihara. Haiwan berbulu ini sering menjadi teman di rumah dan bahkan dianggap sebagai anggota keluarga. Terdapat banyak jenis kucing yang menjadi kegemaran, salah satunya adalah Munchkin. Kucing dengan kaki pendek malah dipilih kerana bentuk badannya yang comel.

Harap maklum, kaki pendek ini berlaku kerana mutasi genetik yang pastinya menjadikannya kontroversial di kalangan pencinta kucing. Selain itu, Munchkin juga mudah diserang penyakit kerana masalah genetik ini. Terdapat beberapa tanda awal ketika haiwan berbulu ini sakit. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, baca ulasan berikut!

Baca juga: Fakta Unik mengenai Sejarah Penemuan Kucing Munchkin

Gejala Awal Ketika Kucing Munchkin Sakit

The Munchkin adalah keturunan kucing yang mempunyai kaki pendek kerana mutasi genetik di badannya. Memang, kucing dapat dilahirkan secara semula jadi dengan mutasi genetik yang menyebabkan kaki pendek, atau kerdil, tetapi beberapa orang membiakkannya dengan sengaja. Ini kerana banyak orang berpendapat bahawa kucing jenis ini kelihatan comel dan menggemaskan.

Beberapa institusi haiwan menganggap bahawa amalan membiakkan haiwan dengan ciri-ciri yang tidak normal bukanlah sesuatu yang baik. Kerana mutasi genetik yang terjadi pada Munchkin dapat membuatnya rentan terhadap masalah kesihatan. Sebilangan besar masalah yang berlaku berkaitan dengan kecacatan tulang, tetapi mungkin ada yang lain.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang sering dialami kucing Munchkin:

  • Lordosis.
  • Masalah mobiliti.
  • Pectus excavatum.

Semua masalah ini dapat menimbulkan beberapa tanda awal ketika ia berlaku yang membolehkan anda sebagai pemiliknya mendiagnosisnya dengan cepat. Dengan begitu, ada kemungkinan tindakan pantas dapat diambil agar tidak ada masalah yang signifikan. Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa kucing Munchkin dilahirkan dengan "gangguan", sehingga mereka rentan terhadap banyak penyakit.

Inilah tanda-tanda awal kucing Munchkin menghidap penyakit ini:

1. Lordosis

Gangguan ini berlaku kerana keadaan tulang belakang yang jarang berlaku di mana otot-otot di tulang belakang juga bertambah pendek. Ini membolehkan tulang belakang masuk ke dalam badan. Masalah ini boleh disebabkan oleh gangguan genetik, seperti kaki kucing Munchkin yang dipendekkan. Tanda yang kelihatan ketika Munchkin sakit adalah postur tulang belakang yang tidak normal.

Sekiranya anda keliru dengan perkara yang berkaitan dengan kucing Munchkin, doktor haiwan dari sedia menjawab. Cukup dengan muat turunpermohonan , semua kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan dapat dilakukan dengan menggunakan telefon pintar di mana sahaja dan bila-bila masa. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Inilah Cara Membesarkan Kucing Munchkin untuk Pemula

2. Masalah Mobiliti

Kucing Munchkin juga berisiko tinggi untuk masalah mobiliti. Kesakitan pada kucing Munchkin berlaku apabila tulang rawan semakin cepat hilang, menyebabkan sendi menjadi bengkak dan sakit yang menyukarkan pergerakannya.

Tanda-tanda awal yang dapat dilihat ketika masalah ini terjadi adalah perubahan gaya hidup dan tingkah laku kucing. Biasanya, kucing tidak mempunyai keinginan untuk melompat dari ketinggian, sering tidur, jarang berinteraksi, dan sukar untuk naik dan turun tangga. Sekiranya Munchkin anda sakit seperti ini, ada baiknya anda segera diperiksa.

3. Pectus Excavatum

Kucing Munchkin juga rentan terhadap pectus excavatum, gangguan yang berlaku ketika tulang dada cacat, menyebabkan penyempitan mendatar dada. Ini menyebabkan bahagian tengah dada kelihatan rata atau cekung, daripada cembung seperti kucing biasa. Tanda-tanda lain yang dapat dilihat ketika kucing mengalami gangguan ini adalah kesukaran bernafas, penurunan berat badan, kurang selera makan, batuk, dan muntah.

Baca juga: Apakah Jenis Makanan Yang Sesuai untuk Kucing Munchkin?

Nah, itu adalah beberapa gangguan yang mudah dijangkiti kucing Munchkin dan beberapa tanda awal yang timbul ketika haiwan ini sakit. Sekiranya anda memutuskan untuk memelihara baka kucing ini, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan secara berkala. Apabila gejala muncul, tindakan perubatan awal dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan kucing.

Rujukan:
Penasihat Pawlicy. Diakses pada tahun 2021. Masalah Kesihatan Kucing yang Biasa oleh Baka, Umur, dan Alam Sekitar.
Kelab Haiwan Sihat. Diakses pada tahun 2021. Masalah mobiliti pada kucing.
Haiwan peliharaan MD. Diperoleh pada tahun 2021. Pectus Excavatum di Kucing.