Ulser Berulang Semasa Berpuasa, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Bulan Ramadhan akan tiba. Umat ‚Äč‚ÄčIslam di seluruh dunia mulai bersiap sedia untuk bulan rahmat kerana tidak lama lagi, mereka akan berpuasa selama sebulan penuh.

Malangnya ada beberapa syarat yang kadang-kadang memaksa seseorang untuk berbuka puasa atau bahkan memutuskan untuk tidak berpuasa. Salah satunya disebabkan oleh penyakit ulser atau dispepsia. Jadi, mengapa bisul boleh berulang ketika berpuasa? Adakah cara untuk mencegahnya?

Baca juga: Jangan risau untuk jatuh sakit, 6 faedah berpuasa

Mengakui Dua Jenis Ulser dan Penyebabnya

Sebelum membincangkan sebab mengapa bisul berulang berulang ketika berpuasa, anda perlu tahu bahawa sebenarnya, ada dua jenis bisul yang dihidap oleh seseorang, iaitu bisul berfungsi dan bisul organik. Klasifikasi ini diketahui setelah anda melakukan pemeriksaan endoskopi. Inilah perbezaannya:

  • Ulser fungsional disebabkan oleh pola makan yang tidak teratur, tabiat merokok dan minum alkohol, dan pengambilan makanan yang boleh mencetuskan bisul. Antaranya termasuk kebiasaan memakan makanan yang terlalu pedas, masam, dan berpengalaman. Puasa sebenarnya didakwa dapat mengurangkan gejala ulser jenis ini.
  • Gastritis organik berlaku apabila terdapat kerosakan struktur pada perut. Contohnya, apabila endoskopi dilakukan, terdapat bintik-bintik sakit, polip, atau tumor di perut. Pada ulser jenis ini, biasanya aktiviti berpuasa dapat memperburuk gejala yang timbul, jadi tidak wajib.

Berbeza dengan bisul organik, yang dapat diubati secara perubatan dan sembuh sepenuhnya, bisul fungsional sering berulang ketika berpuasa. Ini kerana ia dipicu oleh beberapa faktor, iaitu diet ketika berpuasa dan gaya hidup.

Baca juga: Penjelasan Puasa Ini Dapat Menyembuhkan Perut

Gejala Ulser Berulang Ketika Berpuasa

Semasa berpuasa, anda tidak makan atau minum selama hampir 14 jam. Sementara asid perut masih dihasilkan, walaupun tidak ada pengambilan yang dapat dicerna.

Gejala bisul berfungsi semasa kambuh termasuk pedih ulu hati, menyengat, mual, muntah, berulang, dan perasaan tidak selesa semasa sahur atau iftar. Dalam kes yang teruk, muntah darah atau tinja bercampur dengan darah berlaku. Jadi, bagaimana anda mencegah ulser berulang ketika berpuasa?

  • Sentiasa berusaha untuk bangun. Kami mengesyorkan memilih makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks atau lambat dicerna, supaya badan tidak mudah lapar pada siang hari. Contohnya kentang, beras perang, roti gandum, dan oatmeal. Minum sekurang-kurangnya dua gelas air supaya badan tidak mengalami dehidrasi semasa berpuasa. Jangan tidur sejurus selepas sahur kerana berpotensi meningkatkan asid perut ke dalam esofagus.
  • Cepat berbuka puasa . Namun, mulakan makan bahagian kecil dan berhenti 30 minit sebelum makan bahagian besar. Minum sekurang-kurangnya dua gelas air ketika berbuka puasa dan empat gelas air ketika makan malam.
  • Elakkan makanan pencetus , seperti makanan yang terlalu pedas, masam, santan, dan berlemak. Makanan bergoreng juga tidak digalakkan kerana cenderung tinggi lemak jenuh. Lebih baik mengambil makanan yang direbus, dikukus, atau dibakar ketika berbuka puasa. Pastikan anda memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam menu sahur dan iftar.
  • Elakkan minuman pencetus iaitu minuman yang meningkatkan asid perut seperti kopi, teh, atau minuman berasid.

Baca juga: Sebab berbuka puasa adalah disyorkan untuk tidak makan berat segera

Itulah sebabnya bisul cenderung berulang ketika berpuasa. Sekiranya anda mengalami keadaan yang serupa, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!