Cara menghilangkan bintik hitam secara kekal

Ramai orang mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan komedo yang dianggap dapat mengurangkan kecantikan wajah. Untuk menghilangkan komedo secara kekal, beberapa produk over-the-counter boleh digunakan kerana mengandungi bahan-bahan yang berkesan untuk menghilangkan penyebab komedo.

, Jakarta - Blackheads adalah salah satu bentuk jerawat yang paling biasa. Mereka terbentuk apabila liang menjadi tersumbat dengan gabungan sel kulit mati dan minyak berlebihan (sebum).

Walaupun orang yang mempunyai jenis kulit berminyak lebih cenderung kepada komedo, tetapi sesiapa juga boleh mengalaminya. Kemunculan bintik hitam di hidung tentunya boleh mengganggu penampilan wajah. Oleh itu, ramai orang cuba menghilangkan jerawat jenis ini dengan mengeluarkan komedo. Walau bagaimanapun, kaedah ini sebenarnya boleh menyebabkan parut dan kerosakan lain pada kulit anda.

Baca juga: Inilah perbezaan antara komedo hitam dan komedo putih

Oleh itu, jangan cuba menghilangkan komedo secara sembarangan. Melancarkan dari Garis KesihatanBerikut adalah cara untuk menghilangkan komedo untuk jangka masa panjang:

  1. Bersihkan Muka Anda dengan Asid Salisilik

Asid salisilat dapat merawat komedo dengan memecahkan bahan yang menyumbat liang.

Cuba basuh wajah anda dengan pencuci muka yang mengandungi asid salisilik sekali sehari untuk memulakan. Oleh kerana anda perlu mencuci muka dua kali sehari, anda boleh menggunakan pencuci muka dengan asid salisilik pada waktu malam, dan pembersih muka biasa pada waktu pagi. Setelah kulit anda terbiasa dengan produk asid salisilik, anda boleh menggunakannya pagi dan malam.

  1. Mengelupas Kulit dengan lembut dengan AHA dan BHA

Mengelupas secara berkala dapat membantu membuang sel kulit mati yang berlebihan yang boleh menyebabkan pori tersumbat. Dengan cara itu, komedo boleh hilang secara kekal.

Daripada memilih gosok Sekiranya anda sukar, pilih produk yang mengandungi asid hidroksi alfa dan beta (AHA dan BHA) untuk pengelupasan kulit wajah. Asid glikolik adalah jenis AHA yang paling biasa, dan asid salisilik adalah BHA terbaik. Kedua-duanya berfungsi dengan menghilangkan lapisan atas kulit, sehingga kulit wajah anda menjadi lebih lembut.

  1. menggunakan Berus Muka

berus muka juga dapat memberikan manfaat pengelupasan yang sama seperti AHA dan BHA dengan membuang sel kulit mati yang berlebihan. Gunakannya berus muka sekali-sekala dengan pencuci muka yang lembut. Walau bagaimanapun, bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, anda harus melewatkan kaedah ini.

  1. Cuba Gunakan Retinoid Topikal

Retinoid topikal berguna untuk komedo atau jerawat yang degil kerana ia membantu menghilangkan liang pori. Ia juga dapat membantu produk lain yang dijual bebas dengan lebih berkesan dengan membantu mereka memasuki folikel. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit kering, hindari pengelupasan yang kuat, seperti retinoid sama sekali.

  1. Pakai topeng tanah liat

Masker tanah liat penting bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, kerana produk kecantikan yang satu ini dapat mengeluarkan minyak dan toksin dari kulit, sehingga membantu membuka liang pori. Beberapa topeng tanah liat juga mengandungi belerang yang berfungsi memecah sel kulit mati yang membentuk komedo.

Gunakan topeng tanah liat seminggu sekali sebagai tambahan kepada rawatan pengelupasan sekali atau dua kali seminggu.

Baca juga: Ingin Mengecilkan Pori Muka? Cubalah Topeng Semula jadi Ini

  1. Pertimbangkan Chemical Peel

Walaupun bukan rawatan utama untuk komedo, kulit kimia dapat menghilangkan sel kulit mati dan mengecilkan pori yang membesar. Kaedah rawatan ini juga sesuai untuk anda yang mencari faedah anti penuaan.

Baca juga: 5 Bahan Semula jadi yang Anda Boleh Cuba Atasi Komedo

Itu adalah cara untuk menghilangkan komedo secara kekal yang boleh anda cuba. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai komedo atau masalah kulit lain, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, pakar dermatologi yang dipercayai dapat memberikan nasihat kesihatan yang tepat. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Cara Menghilangkan Blackheads.