Punca Diabetes Boleh Menyebabkan Koma

, Jakarta - Minuman manis sangat diminati, salah satunya adalah teh susu atau teh susu. Walau bagaimanapun, elakkan memakan teh susu berlebihan kerana mengandungi terlalu banyak pemanis tiruan. Ini dialami oleh seorang wanita dari Shanghai, Tian Tian (18) yang didapati tidak sedarkan diri setelah makan teh susu hampir sebulan. Diketahui, Tian Tian memakan dua gelas teh susu setiap hari selama sebulan sehingga akhirnya dijumpai dalam keadaan koma selama 5 hari.

Baca juga: Menyebabkan Kematian, Berhati-hatilah dengan 6 Komplikasi Diabetes

Ketika dia dibawa ke rumah sakit, Tian Tian menjalani pemeriksaan dan memeriksa gula darah dan memiliki gula darah tinggi. Rawatan perubatan Tian Tian akhirnya menjadikan kadar gula darahnya kembali normal dan kesihatannya kembali normal. Ini menunjukkan bahawa penting untuk selalu memperhatikan diet untuk mengelakkan diabetes dan pelbagai komplikasi yang mungkin dialami.

Diabetes Boleh Menyebabkan Koma

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh tahap glukosa atau gula yang tinggi dalam darah. Glukosa yang terkumpul dalam darah akan sukar diserap oleh badan dan meningkatkan pelbagai risiko kesihatan pada organ tubuh.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, diabetes boleh menyebabkan komplikasi yang berbahaya bagi tubuh, seperti: koma diabetes atau koma diabetes. Secara semula jadi, koma diabetes Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan keadaan lain yang boleh membawa maut, iaitu kematian.

Koma diabetes adalah salah satu komplikasi yang mungkin dialami oleh penghidap diabetes. Ini tentunya perlu diperhatikan oleh penderita diabetes ketika kadar glukosa darah meningkat (hiperglikemia) atau penurunan kadar glukosa yang terlalu rendah (hipoglikemia). Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan koma pada orang yang menghidap diabetes.

Lancarkan Klinik Mayo , hipoglikemia atau hiperglikemia mencetuskan beberapa keadaan yang menyebabkan koma diabetes , seperti ketoasidosis diabetes. Ketoasidosis diabetes berlaku apabila tubuh kekurangan tenaga yang kemudian menukar simpanan lemak. Proses pembakaran ini akan menghasilkan asid lemak yang dikenali sebagai keton.

Keton yang berlebihan boleh menjadi toksik kepada badan yang boleh menyebabkannya koma diabetes . Sementara itu, hiperglikemia menyebabkan darah menjadi lebih tebal dan membuat penghidap membuang air kecil selalu. Keadaan yang tidak dirawat menyebabkan dehidrasi dan koma diabetes .

Baca juga: Koma Boleh Berlaku Bertahun-Tahun, Mengapa?

Gejala Awal koma diabetes disesuaikan mengikut penyebabnya. Hipoglikemia boleh menyebabkan beberapa gejala sebagai tanda awal koma diabetes , seperti sakit kepala, gegaran badan, berdebar-debar jantung, keletihan, kesukaran bercakap, kekeliruan, pening, dan berpeluh berlebihan.

Sementara hiperglikemia menyebabkan gejala, seperti dahaga, kencing berterusan, keletihan, sakit perut, mulut kering, dan sesak nafas. Sekiranya anda mengalami simptom ini, anda harus segera menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui rawatan yang tepat.

Lakukan Ini untuk Mencegah Koma pada Diabetes

Pemeriksaan gula darah secara berkala ke hospital terdekat adalah salah satu pencegahan yang paling berkesan. Selain itu, lakukan beberapa cara lain, supaya anda dapat mencegah koma diabetes , itu dia:

1. Selaraskan Diet Anda

Mengekalkan diet yang baik membantu mengawal kadar gula darah di dalam badan agar tidak menyebabkan keadaan yang lebih berbahaya. Ubah gaya hidup anda dan selalu makan makanan yang sihat.

2. Penggunaan Dadah

Sekiranya anda sudah menghidap diabetes, ambil ubat yang diberikan oleh doktor mengikut jadual. Sudah tentu, ini dapat membantu anda mengawal kadar gula dalam darah agar tetap stabil.

3. Periksa Tahap Ketone

Apabila anda mendapat kadar gula yang tinggi, anda harus memeriksa tahap keton di dalam badan. Ini untuk mengelakkan komplikasi yang boleh terjadi kerana tahap keton dalam darah yang tinggi.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah koma diabetes. Jangan lupa mengambil banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, dan minum air secukupnya agar tidak menyebabkan dehidrasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Koma Diabetes
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Koma Diabetes
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Pemulihan dari Koma Diabetes