Kenali 3 Jenis Kanser Kelenjar Air liur

Kanser kelenjar air liur dianggap berlaku kerana perubahan genetik pada sel kelenjar air liur. Walaupun begitu, hingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan ini berlaku. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa barah kelenjar air liur mempunyai tiga jenis, iaitu Mucoepidermoid Carcinoma, Cystic Carcinoma, dan Adenocarcinoma.

, Jakarta - Kanser kelenjar air liur adalah sejenis penyakit yang sering diubati terlambat. Sebabnya, penyakit ini jarang menunjukkan gejala yang jelas, jadi sukar untuk dikesan dan sering diabaikan. Sebenarnya, barah kelenjar air liur yang diabaikan boleh membawa maut dan menjadikan keadaan lebih teruk, malah boleh menyebabkan komplikasi.

Kanser kelenjar air liur adalah tumor yang pada mulanya menyerang satu atau lebih kelenjar air liur. Ketika pertama kali muncul, tumor ini jinak, tetapi akan terus berkembang dari masa ke masa dan menjadi ganas. Tumor yang telah berkembang juga menyebabkan barah yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Baca juga: Terdapat benjolan di bawah dagu, ini adalah cara untuk mengatasi sialolithiasis

Jenis Kanser Kelenjar Air liur yang Perlu Anda Ketahui

Kelenjar air liur berfungsi menghasilkan air liur dan mengalirkannya ke mulut. Di dalam air liur yang mengalir, terdapat enzim yang penting dalam proses mencerna makanan. Enzim ini juga bertindak sebagai antibodi yang melindungi mulut dan tekak dari jangkitan. Salah satu gangguan yang dapat menyerang kelenjar ini adalah tumor jinak yang dapat berkembang menjadi barah.

Kanser kelenjar air liur terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

1. Karsinoma Mucoepidermoid

Kanser jenis ini adalah yang paling biasa. Karsinoma Mucoepidermoid biasanya timbul pada kelenjar parotid.

2. Karsinoma Kista

Karsinoma kistik secara amnya tumbuh secara perlahan. Namun, lama-kelamaan barah kelenjar air liur ini dapat merebak di sepanjang saraf.

3. Adenokarsinoma

Kanser ini pada mulanya muncul di sel kelenjar air liur. Berbanding dengan yang lain, jenis barah ini jarang berlaku. Malangnya, barah kelenjar air liur sering dikesan terlambat dan hanya diketahui ketika ia teruk. Kerana, barah ini dapat muncul tanpa ditandai oleh gejala tertentu.

Lama kelamaan, barah kelenjar air liur akan mula menunjukkan simptom dalam bentuk benjolan tanpa rasa sakit yang muncul di sekitar rahang, leher, atau mulut. Orang yang menghidap penyakit ini juga mengalami gejala pipi yang bengkak, kebas pada bahagian muka, keputihan dari telinga, dan kesukaran menelan dan membuka mulut dengan lebar.

Baca juga: Orang Tua dan Mulut Kering, Apa Hubungannya?

Kanser kelenjar air liur dianggap berlaku kerana perubahan genetik pada sel kelenjar air liur. Walaupun begitu, hingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan ini berlaku. Terdapat beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini, seperti lelaki, tua, sejarah keluarga, terdedah kepada radiasi, merokok secara aktif dan minum minuman beralkohol, dan kekurangan pengambilan nutrien dan pola makan yang tidak sihat.

Penyakit ini didiagnosis melalui pemeriksaan fizikal dan memerhatikan gejala, faktor risiko, dan sejarah keluarga barah. Pemeriksaan fizikal yang dilakukan meliputi mulut hingga tekak. Pemeriksaan kulit juga akan dilakukan sekiranya terdapat gejala kelumpuhan saraf wajah.

Baca juga: Punca mulut kering walaupun anda sudah cukup

Bolehkah Kanser Kelenjar Air liur Dicegah?

Langkah-langkah pencegahan yang dapat dilakukan adalah penerapan gaya hidup sihat untuk mengurangkan risiko barah kelenjar air liur. Elakkan tabiat merokok, pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang juga perlu dibiasakan.

Juga, pastikan anda menggosok gigi beberapa kali sehari, menggunakan sikat gigi dengan bulu lembut. Bilas mulut dengan larutan garam dalam air suam selepas makan juga boleh dilakukan. Pastikan juga minum lebih banyak air untuk menjaga kelembapan mulut anda, dan elakkan pengambilan makanan atau minuman berasid atau pedas yang berlebihan.

Untuk memenuhi semua pengambilan nutrien penting dalam tubuh sebagai bagian dari menerapkan gaya hidup sihat, anda dapat memesan semua keperluan suplemen dan vitamin secara langsung dalam aplikasi. . Nikmati kemudahan tanpa perlu meninggalkan rumah dan beratur panjang. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan benjolan di kawasan kelenjar air liur, walaupun tidak semestinya menunjukkan pertumbuhan sel barah. Ini bertujuan untuk mengetahui apa penyebabnya, sehingga jika benjolan itu adalah gejala barah, maka perawatan dapat dilakukan lebih awal dan mencegah risiko komplikasi maut yang dapat terjadi.

Rujukan:

Persatuan Kanser Amerika. Diperoleh pada 2019. Kanser Kelenjar Air liur.

Klinik Cleveland. Diakses 2019. Kanser Kelenjar Air liur: Pengurusan dan Rawatan.

Klinik Mayo. Diakses 2019. Tumor Kelenjar Air liur.

Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kanser Kelenjar Air liur Dicegah?

Penyelidikan Kanser UK. Diperoleh pada tahun 2021. Kanser Kelenjar Air liur.